Ar ko atšķiras Alfa paaudzes bērni un kāpēc viņi tik ļoti pārsteidz skolotājus?

Mēs esam dzirdējuši par Z paaudzi, par tūkstošgades un bērnu uzplaukuma periodiem. Un no kura gada Alfa paaudze – visneapdomīgākā no visām – ienāca savā dzīvē?

Šie bērni saprot tehnoloģijas labāk nekā viņu 30 gadus vecie onkuļi un tantes. Taču pieredzi darbā ar Alfām skolotāji sauc par traumatiskāko savā dzīvē.

Noskaidrosim, kad parādījās iPad Kids un kāpēc zinātnieki prognozē, ka viņi izglābs šo pasauli (vai iznīcinās to).

KOPŠ KURA GADA IR ALFA PAAUDZE

Ir daudz mēmu un joku par Z paaudzes pusaudžu agrīno pilngadību. Pārkāpušas 16 gadu slieksni, vakardienas mammas princeses braši ielec peldkostīmos ar push-up un dodas uz putu ballīti, lai kopā ar savu repera puisi šautu TikToks.

Bet Zoomers, kas dzimuši 2000. gados un 2010. gadu sākumā, izrādījās joprojām ziedi. Nepatīkamo ogu goda nosaukumu ieguva jaunā Alfa bērnu paaudze.

Tagad pāri pārvalda tūkstošgadu un vecāku tālummaiņu mantinieki, kas pazīstami arī kā iPad bērni. Viņi aug ar modernajām tehnoloģijām un mācās par internetu gandrīz no šūpuļa.

Viņu pirmā rotaļlieta ir viedtālrunis. 5 gadu vecumā viņi uzklāj kosmētiku kā guru un sāk lietot pretnovecošanās līdzekļus.

Šie bērni vai nu glābs mūsu pasauli, vai iznīcinās to: zinātnieki vēl nav vienojušies par vienu viedokli. Jā, paaudžu konflikts nav jauna tēma.

Taču nepaklausīgās Alfas nelīdzinās nevienam, ko mēs jebkad esam pazinuši.

PAAUDŽU TEORIJA

1991. gadā amerikāņu vēsturnieks Viljams Štrauss un rakstnieks Nīls Hovs prezentēja pētniecisko darbu “Paaudzes”.

Grāmatas autori analizēja paaudzes pēdējo 500 gadu laikā un nonāca pie secinājuma, ka sabiedrība attīstās ciklos.

Ik pēc 20 gadiem notiek paaudžu maiņa, un to pārstāvjiem ir līdzīgi domāšanas modeļi un vērtības.

Saskaņā ar vispārējo XX–XXI gadsimta paaudžu klasifikāciju izšķir:

1.Klusie cilvēki , dzimuši no 1928. līdz 1945. gadam. Kara, represiju un cenzūras dēļ viņi reti dalās savos viedokļos ārpus ģimenes. Bērnībā viņi centās būt klusi, ievērot noteikumus un neizcelt savu “es”.

2.Baby Boomers (1946–1964). Kara optimistu paaudze. Patrioti, kuriem ir nosliece uz agrīnu ģimenes veidošanu. Šiem cilvēkiem patīk lasīt lekcijas, no augšas skatās uz zoomeriem un uzskata, ka ar viņiem beidzās normāla auglība.

3. X (1965–1980). Šie cilvēki uzauga dzelzs priekškara krišanas un perestroikas laikā. Viņi ir neatlaidīgi, atbildīgi un neatkarīgi. Esam gatavi strādāt savas ģimenes un dzimtenes labā.

4.Spēlētāji jeb Millennials (1981–1996). Viņi pārdzīvoja Savienības sabrukumu, globalizācijas procesa sākumu, dzīvi ar internetu un bez tā. Brīvību mīlošs, pašpārliecināts, mobils un ambiciozs. Pašattīstība tiek vērtēta vairāk nekā ģimene. Vēlo laulību un bērnu bezmaksas izglītības atbalstītāji.

5.Zoomers (1997–2010). Lai gan šie cilvēki ir dzimuši digitalizācijas laikmetā, jau no mazotnes viņi prot labi izjust savu ķermeni un emocijas. Viņi ir iecietīgāki un attapīgāki, necieš robežas un dzīvo šeit un tagad. Viņi alkst jaunas sajūtas, ne vienmēr saprotot to sekas.

ALFA PAAUDZE

Iepazīstieties: šī ir pirmā paaudze, kas pilnībā dzimusi 21. gadsimtā. Proti, pēc 2011.g. Jau no mazotnes viņi nevar iedomāties savu dzīvi bez jaunām tehnoloģijām.

Alfas tiek iedalītas jaunākajā kategorijā (līdz 8 gadiem) un vecākajā kategorijā (no 8 līdz 14).

Šī paaudze radīs tehniski izglītotākos cilvēkus. Leļļu vietā viņi dod priekšroku planšetdatoram un burtiski dzīvo globālajā tīklā.

Šķiet, ka nākamā paaudze kopumā pāries virtuālajā realitātē un dzīvos VR brillēs.

Alfas ir mūsu gadsimta mazie Jūlija Cēzari. Viņi var vienlaikus sērfot sociālajā tīklā, skatīties videoklipus vietnē Youtube, piedalīties videozvanā ar draugu, kuru viņi nekad nav redzējuši bezsaistē, un vienlaikus pārraidīt tiešraidi TikTok.

Nav pārsteidzoši, ka šiem mazajiem tik labi izdodas pierast pie augstajām tehnoloģijām. Galu galā šodien daži vecāki saviem vienu gadu vecajiem mazuļiem dāvina iPad!

Tie ir paātrinātāji kubā. Jau no mazotnes viņi sāk dominēt pār saviem vecākiem, uzliek savus noteikumus un plāno nākotni.

Gandrīz kopš bērnudārza viņi cenšas sazināties ar pieaugušajiem uz vienādiem noteikumiem.

Lasi vēl: Mana pirmā laulība mani mainīja līdz nepazīšanai! Es to vairs nevēlos!

Saskaņā ar statistiku, 75% alfa bērnu sāk rūpēties par savu garīgo veselību jau no mazotnes : no 8-10 gadu vecuma viņi dodas pie psihologa un var aizstāvēt savu viedokli saviem vecākiem.

Alfa pusaudžiem ir spēcīga pašcieņa, viņi ir gudri psiholoģijā un jau plāno savu biznesu. Daudzi zīmoli jau tiem pielāgojas.

Galu galā liels skaits šo bērnu sāk veikt pirkumus tiešsaistē, ejot zem galda.

KAD ALFA PAAUDZE MAINĪS ŠO PASAULI?

Šāds attīstības lēciens ir iedvesmojošs, bet, no otras puses… Zinātnieki uzskata, ka Alfas kļūs ilgmūžīgas.

Viņi veiks digitālu revolūciju izglītībā un maksimāli robotizēs savu dzīvi. Viņi sāks apgūt 5 specialitātes un nopietni pievērsīsies ekoloģijai.

Izmantojot iPad bērnus, mēs noteiksim, kā kaitīgās tehnoloģijas ietekmē cilvēkus.

Taču tagad jaunā paaudze cieš no uzmanības deficīta, pastiprinātas trauksmes un vientulības. Alfas rada lielas problēmas arī viņu skolotājiem.

Viņi noliedz pieaugušo autoritāti, viņiem ir grūti atcerēties skolas datumus un termiņus, un viņiem ir sliktas socializācijas prasmes.

Arī jaunās paaudzes veselība nedod optimistiskas prognozes. Katru gadu pieaug to bērnu procentuālais daudzums, kuriem ir slikta vielmaiņa, novirzes un attīstības patoloģijas.

Atņemiet viņiem telefonu, un jūs uzreiz nonāksit agresijā un histērijā. Bet vai pie tā vainojami bērni?

NEMIERNIEKU VECĀKI: ATBILDĪBAS DAĻA

Vēlamies ieskatīties acīs 5 gadus veco skaistuma blogeru māmiņām, kuras lieto pretnovecošanās kosmētiku!

Taču šīs dāmas nereti pašas piedalās video filmēšanā un pat raksta scenāriju, savās galvās rēķinot nākotnes ienākumus.

Daži vecāki viedokļu labā darīs visu. Pat ja tas kaitē viņu bērnam. Piemēram, viņi pārceļ bērnus uz modernu diētu bez lipekļa un dzīvnieku olbaltumvielām bez ārsta receptēm.

Un tad viņi brīnās, kāpēc bērnu gremošana cieš.

Šiem mazajiem ir jāpārskata izglītības sistēma un jāpielāgo tā savām vajadzībām. Bet mums jāsāk ar vecākiem.

Topošajām Alfa mātēm un tēviem vajadzētu apgūt pamatus: kā pareizi barot un audzināt mazuļus.

Un pats galvenais, nenovelciet savus pienākumus uz vecmāmiņām, skolotājiem un TikTok. Interesanti, kad Alfa paaudze varēs uzrunāt savas mātes un tēvus?

Kādus secinājumus izdarīji pati, vērojot jaunās paaudzes bērnus? Dalieties ar mums komentāros.

Leave a Comment