ASV ieguldīs 2,2 miljardus ASV dolāru valsts elektrotīkla atjaunošanā

Baidena administrācija otrdien, 6. augustā, paziņoja, ka tā ieguldīs 2,2 miljardus ASV dolāru valsts elektrotīkla atjaunošanā, lai to aizsargātu pret pieaugošajiem ekstremālu laikapstākļu draudiem.

Šie ieguldījumi ir daļa no plašākas stratēģijas modernizēt un nostiprināt elektrotīklu, kas ir būtisks infrastruktūras elements. ASV valdība ir strādājusi pie valsts elektropārvades sistēmas pārveidošanas, ko apdraud ekstrēmi laikapstākļi, kā arī pieaugošais datu centru skaits, kas patērē daudz enerģijas.

Šai stratēģijai ir vairāki mērķi, kas paredz uzticamības uzlabošanu, drošības paaugstināšanu un noturību pret katastrofām.

Šajā sakarā tiek sagaidīts, ka īstenotie projekti: samazinās elektroapgādes pārtraukumus un nodrošinās stabilu elektroenerģijas piegādi; Modernizēs vecās un novecojušās elektrotīkla daļas; Aizsargās elektrotīklu no kiberuzbrukumiem un fiziskām draudiem; Veiks pasākumus, lai mazinātu elektrotīkla bojājumus dabas katastrofu, piemēram, viesuļvētru, plūdu un meža ugunsgrēku, laikā.

Tāpat kā būtisks aspekts tiek minēts tas, ka ir jāizveido un jāuzlabo ārkārtas reaģēšanas plānus un procedūras un jānodarbojas ar atjaunojamo energoresursu integrāciju.

Viens no stratēģijas uzdevumiem ir atvieglot atjaunojamo energoresursu, piemēram, saules un vēja enerģijas, integrāciju elektrotīklā. Tāpat veicināt izplatīto energoresursu un mikroelektrotīklu izmantošanu, lai uzlabotu sistēmas elastību un pielāgojamību. Līdz ar to tiek paredzēta investēt viedā tīkla tehnoloģijās, kas ļauj efektīvāk pārvaldīt elektroenerģijas patēriņu un ražošanu. Kā arī veicināt viedo skaitītāju un citu energoefektivitātes tehnoloģiju plašāku izmantošanu.

Pašlaik 2.2 miljardu valdības ieguldījums paredz, ka tīkla modernizācija palielinās jaudu par gandrīz 13 gigavatiem (GW), kā arī ļaus palielināt ražošanas apjomu, palielināt datu centru skaitu un uzlabot atjaunojamās enerģijas pārvadi, teikts Enerģētikas departamenta paziņojumā.

Finansējums tiks piešķirts astoņiem projektiem 18 štatos.

“2024. gada pirmā puse jau ir pārspējusi karstāko dienu rekordus Zemes vēsturē, un, tā kā ekstrēmi laikapstākļi turpina skart visas valsts teritorijas, mums ir steidzami jārīkojas, lai stiprinātu mūsu novecojošo elektrotīklu,” teikts ASV enerģētikas ministres Dženiferas M. Granholmas paziņojumā.

Leave a Comment