Rozes ziedēs līdz rudenim: 4 vienkārši veidi, kā pagarināt ziedēšanu

Lai rozes ilgi priecētu ar skaistiem un sulīgiem ziediem, atceries četrus trikus.

Augustā dārznieki parasti priecājas par pēdējo rožu ziedēšanu. Vasaras beigās krūmi sāk bālēt, ja nepielieto dažus trikus. Uzziniet, kā pagarināt rožu ziedēšanu dārzā līdz rudens vidum.

Kā panākt, lai rozes ziedētu ilgāk – vienkārši veidi

Apgriešana

Lai rozes ziedētu ilgāk, ir svarīgi laikus nogriezt ziedus un slimās ziedkopas. Tādējādi augs netērēs enerģiju nevajadzīgu dzinumu augšanai.

Izgriez visus nokaltušos ziedus, griežot tieši virs pirmajām pieciem veselīgām lapām no zieda kāta.

Noņem visus zarus, kuri izskatās slimi, bojāti vai ir apklāti ar melniem vai brūniem plankumiem. Šādus zarus griež līdz veselai koksnei, parasti tā ir baltāka vai zaļāka iekšpusē.

Izgriez dažus no vecākajiem un biezākajiem zariem, lai uzlabotu gaisa cirkulāciju un samazinātu slimību risku. Šī darbība palīdz arī atjaunot krūma enerģiju un veicina jaunu zaru augšanu.

Ja tā ir šķirne ar lieliem, atsevišķiem ziediem, tad ir vērts noņemt visu nokaltušo stublāju. Daudzziedu krūmiem būs jānogriež katrs zieds atsevišķi. Noņemot vecos dzinumus, jūs atbrīvosiet vietu jauniem dzinumiem.

Laistīšana un apgaismojums

Neaizmirstiet rožu dārzu regulāri laistīt un nodrošināt piekļuvi saules gaismai. Ja krūmiem būs daudz saules un mitruma, tie ziedēs daudz ilgāk.

Laistot rozes augustā, ir svarīgi ņemt vērā laikapstākļus, rožu veidu un to augšanas apstākļus. Laistīšanas biežums būs atkarīgs no klimata un augsnes veida. Karstākos laikapstākļos rozēm var būt nepieciešama biežāka laistīšana. Parasti ir pietiekami laistīt rozes 1-2 reizes nedēļā. Sausākos periodos var būt nepieciešams laistīt biežāk.

Vislabāk ir laistīt rozes agrā rītā vai vēlā vakarā, lai mazinātu iztvaikošanu un ļautu ūdenim uzsūkties augsnē. Izvairies no laistīšanas dienas vidū, kad saule ir visstiprākā, jo ūdens ātrāk iztvaiko un var bojāt augus.

Laistot rozes, centies ūdeni uzliet tieši uz augsnes pie krūma pamatnes, nevis uz lapām un ziediem. Tas palīdzēs samazināt slimību risku. Izmanto šļūteni vai laistīšanas kannu ar šauru snīpi, lai kontrolētu ūdens daudzumu un precīzi to novirzītu uz saknēm.

Katram rožu krūmam nepieciešami aptuveni 5-10 litri ūdens katrā laistīšanas reizē, atkarībā no krūma lieluma un augsnes mitruma līmeņa.

Pārliecinies, ka ūdens iesūcas dziļi augsnē, lai sasniegtu sakņu sistēmu, bet izvairies no pārmērīgas laistīšanas, kas var izraisīt sakņu puvi.

Mēslošana

Ja augustā 2-3 reizes pabarosiet rozes, tās ziedēs daudz ilgāk. Vasaras beigās krūmiem nepieciešams cinks, slāpeklis un kalcijs. Jūs varat izmantot daudzkomponentu minerālvielu kompleksus rozēm vai pagatavot mājās gatavotu maisījumu.

Rožu dārzam noderīga būs rauga barība: 20 g rauga + 2 karotes cukura + 10 litri ūdens. Cita recepte – 1 glāze koka pelnu + 15 litri ūdens. Zem katra krūma ielejiet 1 litru šķīduma.

Mulčēšana

Sākoties rudenim, ieteicams rožu platību mulčēt ar zāģu skaidām vai salmiem.

Izmanto mulču ap rožu krūmiem, lai saglabātu augsni mitru un novērstu nezāļu augšanu. Mulča arī palīdzēs uzturēt vienmērīgu augsnes temperatūru.

Mulčas slānim jābūt aptuveni 5-7 cm biezam.

Leave a Comment