Austrālija paraksta 1,4 miljardu ASV dolāru vērtu līgumu par jūras kara flotes zemūdeņu modernizāciju

Austrālijas valdība ir paziņojusi, ka tā ir parakstījusi 2,2 miljardu Austrālijas dolāru (1,4 miljardu ASV dolāru) vērtu četru gadu līgumu ar valstij piederošo zemūdeņu būvētāju ASC par jūras kara flotes Collins klases zemūdeņu modernizāciju.

“Uzturēšanas līgums” ir daļa no valdības apņemšanās saglabāt dīzeļelektriskās Collins klases flotes “spēcīgu triecienspēku un atturēšanas spēju”, paziņojumā norādīja aizsardzības rūpniecības ministrs Pats Konrojs.

Līgums “tieši nodrošinās darbavietu drošību vairāk nekā 1100 augsti kvalificētiem darbiniekiem”, un darbi tiks veikti Hendersona pilsētā Rietumaustrālijā un Osbornas pilsētā Dienvidaustrālijā, teica Konrojs.

Osborna ir vieta, kur ASC un Lielbritānijas uzņēmums BAE Systems kopīgi būvēs Austrālijas kodolzemūdeņu floti, kas ir galvenais komponents 2021. gada AUKUS paktā starp Lielbritāniju, ASV un Austrāliju.

Kamēr šis darbs sāksies vēlāk šajā desmitgadē, pašlaik kuģu būvētavā tiek veikta lielākā daļa esošās Collins klases flotes tehniskās apkopes darbu.

Konrojs sacīja, ka tā ir daļa no centriski kreisās valdības 4 līdz 5 miljardu Austrālijas dolāru vērtajām saistībām attiecībā uz zemūdenēm, kuras plānots ekspluatēt līdz 2040. gadam.

Kopumā Austrālijas aizsardzības budžets 2024.-2025. fiskālajam gadam tiek prognozēts aptuveni 53 miljardu Austrālijas dolāru (aptuveni 36,8 miljardu ASV dolāru) apmērā. Šis skaitlis ir daļa no plašāka plāna nākamajā desmitgadē ievērojami palielināt aizsardzības izdevumus, lai līdz 2033-34. gadam tie sasniegtu 100 miljardus AUD gadā.

Šis palielinājums ir nozīmīgs ieguldījums Austrālijas aizsardzības spēju modernizēšanā un paplašināšanā, jo īpaši reaģējot uz mainīgo stratēģisko vidi, ko raksturo pieaugoša globālā konkurence.

Papildus zemūdenes iegādei Austrālijas valdība ir piešķīrusi ievērojamus līdzekļus arī citiem jūras kara flotes projektiem, tostarp lielākas un modernākas virsūdens flotes izveidei. Plāns paredz nākamās desmitgades laikā zemūdens karadarbības spējām tērēt līdz 76 miljardiem Austrālijas dolāru, bet virsūdens karakuģiem – 69 miljardus Austrālijas dolāru.

Leave a Comment