Borjomi: Idejas, kā iedvesmot ikvienu ļauties svētku sajūtām

Ziemassvētku gaidīšanas laiks ikvienam sagādā īpašas sajūtas – eglītes ienešana mājās, no virtuves plūstošs tikko ceptu piparkūku aromāts, dāvanu meklēšana saviem mīļajiem, sirsnīga kopābūšana ar ģimeni un draugiem. Protams, arī mielasta gatavošanai ir liela nozīme – kā vēsta latviešu tautas ticējums, uz galda ir jābūt 9 ēdieniem, lai nākamais gads būtu bagāts un pārticis. Gatavot cepeti, vai pārsteigt viesus ar veģetāro ēdienu galdu? Likt galdā latviešiem tik ļoti mīļo medus kūku vai tomēr pasniegt vegāniskus gardumus?

Sagaidot pirmo Adventi, Borjomi Latvija kopā ar “3 pavāru restorāns Tam labam būs augt” organizēja Ziemassvētku kulinārijas akadēmiju, kurā šefpavārs Artūrs Trinkuns četras pirmdienas vadīja svētku ēdienu meistarklases. Šajos pasākumos iespēja apgūt jaunas receptes un gatavošanas nianses bija gan sabiedrībā zināmiem cilvēkiem, gan ikvienam interesentam. Akadēmijas dalībnieki apguva dažādas un unikālas receptes, jaunus paņēmienus, kā pagatavot ierastus produktus jaunos veidos. Ikvienam bija iespēja pagatavot gardu un sulīgu pīli 3 dažādās ēdienu variācijās. Nākamajā meistarklasē tika gatavotas 7 dažādas mērces, kas izceļ un pastiprina foreles unikālo garšu un rada eksploziju garšas kārpiņām. Mūsdienās arvien lielāku popularitāti iemanto veģetārie un vegāniskie ēdieni, kuru labākajās receptēs ar trešās meistarklases dalībniekiem dalījās šefpavārs Artūrs Trinkuns. Un visbeidzot tautā iemīļotais rupjmaizes kārtojums – šķiet jau, ka neko jaunu tur vairs nevar sagaršot, taču akadēmijas dalībniekiem bija iespēja pagatavot šo desertu vairākās atšķirīgās versijās un atklāt jaunas garšas.

“Man kā pavāram vienmēr ir vēlme pamēģināt ko jaunu. Vēlos iedrošināt arī citus nebaidīties no jauniem garšu salikumiem un pagatavošanas metodēm un Ziemassvētki tam ir piemērotākais laiks. Jāgatavo tas, ko vēlies, jo tagad ir visas iespējas iegādāties dažnedažādas izejvielas – robežu nav,” stāsta restorāna “3 pavāru restorāns Tam labam būs augt” šefpavārs Artūrs Trinkuns.

Visi sapņo par baltu, vieglu sniegu, baltiem Ziemassvētkiem, balti piesnigušiem laukiem un kokiem. Borjomi Latvija sadarbībā ar dažādiem šefpavāriem piedāvā unikālas receptes izcilam baltajam galdam, pie kā sēdināt savus mīļos – veģetāras uzkodas, mutē kūstoša pīles krūtiņa vai kāds deserts, kas patiks ikvienam saldumu cienītājam. Ja tomēr sēdēšana pie galda šajos Ziemassvētkos nav priekš tevis – saaicini draugus, lai dotos uz mežu un saorganizē ziemas pikniku brīvā dabā. Ja vēl nespēj izlemt, vai gatavot latviešu tradicionālos ēdienus, vai iedvesmu smelties no citu tautu virtuvēm, esam sagatavojuši recepšu kolekciju, kas palīdzēs izvēlēties īsto virzienu. Dodies uz www.ziemassvetki.borjomi.lv, kur atradīsi unikālas receptes katrai gaumei.

Ja vēlies pārsteigt savus viesus ar nelielu dāvaniņu, tad izvēlies vulkāniskās izcelsmes minerālūdeni Borjomi, kas šogad ir īpašā Ziemassvētku iepakojumā. Tas lieliski izskatīsies jebkurā galda klājumā un ļaus nogaršot visus 9 ēdienus un joprojām justies lieliski. “Jaunā iepakojuma košās krāsas un pats Borjomi, kas jau ilgu laiku ir kļuvis par iecienītu svētku sastāvdaļu, iedvesmo ikvienu uz plaša spektra jautrību, ļaujot ikvienam sajust Ziemassvētku brīnumu klātbūtni,” saka Tatjana Rudienë, IDS Borjomi Europe mārketinga vadītāja.

Medū glazēta pīles krūtiņa ar ceptiem āboliem (4 personām)

Sastāvdaļas:

Pīles krūtiņa (4 gab.)

Medus (3 EK)

Timiāns (3 zariņi)

Brūnais cukurs (2 EK)

Sāls un pipari

Āboli (2 gab.)

Kalvadoss (30 ml)

Pagatavošana:

Pīles krūtiņu notīra no liekajiem taukiem – pārbauda, vai nav skrimšļu. Nomizo ābolus. Sagriež daivās, izgriežot serdes. Saplūc timiāna lapiņas. Ņem katlu, kurā liek medu un cukuru. Nedaudz uzkarsē līdz jūtama karameles smarža. Tad pievieno ābolus un timiānu. Izmaisa un pārlej pāri kalvadosu. Sutina uz vidējas uguns, apmaisot līdz āboli kļuvuši nedaudz mīksti no ārpuses un karamelizējušies. Pīles krūtiņu apcep uz pannas, sākot ar ādas pusi uz leju (uz vidēji lielas uguns aptuveni 2 minūtes līdz āda kļūst zeltaina). Tad apcep no otras puses aptuveni minūti. Tad ņem medus glazūru un noglazē pīli. Pēc tam liek krāsnī 180ot uz 8 minūtēm (vidēji cepta). Tad pīli ņem ārā un ‘atpūtina’ 2 minūtes. To noglazē vēlreiz, sagriež un pasniedz ar āboliem.

Baklažānu ikri ar kazas sieru un lazdu riekstiem

Sastāvdaļas:

Baklažāns (1 gab.)

Kazas siers (100 gr)

Piens (20 ml)

Citrona sula (pēc garšas)

Skābais krējums (20 gr)

Sāls

Lazdu rieksti

Pagatavošana

Baklažānu sadursta un cep krāsnī 180oC 25 min. Pēc tam baklažānu atdzesē, nomizo un sagriež kubiņos. Sajauc kopā ar krējumu un sāli. Tad samaisa visu. Kazas sieru saputo, iemaisa ar pienu un pievieno sāli. Lazdu riekstus sasmalcina.

Mazsālīta forele ar dzērveņu mērci

Sastāvdaļas: (4 personām)

Apelsīna miza no 2 apelsīniem

Svaigi spiesta apelsīnu sula (400 ml)

Ingvera sakne (10 gr)

Piparkūku garšviela (20 gr)

Rozmarīns 1 zariņš

Cukurs (4 EK)

Spicy rums (40 ml)

Dzērvenes (1 kg)

Mazsālīta forele (300 g)

Pagatavošana

Noņem apelsīna mizu. Sakapā ingvera sakni un liek katlā kopā ar apelsīnu mizu. Pārlej pāri apelsīna sulu, pieliek rozmarīna zariņus un piparkūku garšvielas. Visu vāra līdz brīdim, kad paliek puse. Pievieno cukuru un dzērvenes. Izmaisa un turpina vārīt uz nelielas uguns aptuveni 15 min līdz sāk burbuļot. Savāra līdz biezākai konsistencei, pievieno rumu, kārtīgi izmaisa un liek atdzesēties. Pasniedz kopā ar mazsālītu foreli, kā arī belugas lēcām, vārītiem kartupeļiem vai humusu.

Rupjmaizes kārtojums ar biezpienu

Sastāvdaļas:

Balzams (100 ml)

Cukurs (100 gr)

Svaigais siers (150 gr)

Tumšā rīvmaize (250 gr)

Pūdercukurs (75 gr)

Upeņu sula (100 ml)

Biezpiens (100 gr)

Baltā šokolāde (50 gr)

Cukursīrups (20 ml)

Pasniegšanai

Brūkleņu ievārījums, dzērvenes, sukādes

Pagatavošana

Rīvmaizei pievieno pūdercukuru, upeņu sulu un izmaisa līdz viendabīgai masai. Lej balzamu katliņā un pievieno cukuru – uz vidējas uguns novāra līdz sīrupa konsistencei. Atdzesē un pievaino pie svaigā siera. Visu izmaisa. Balto šokolādi izkausē ūdens peldē. Biezpienam pievieno cukursīrupu, izmaisa un pievieno izkausēto šokolādi. Izmaisa. Kārto sastāvdaļas. Pasniedz ar ievārījumu, svaigām dzērvenēm un dažādām sukādēm.

Par Borjomi:

“Borjomi” ir dabīgs oglekļa dioksīdu saturošs minerālūdens, kas ar unikālo vulkāniskās izcelsmes minerālvielu sastāvu palīdz atbrīvoties no smaguma sajūtas un diskomforta pēc pārmērīga pārtikas daudzuma lietošanas vai neierastiem ēdieniem. To iegūst Gruzijā, Borjomi ielejā, kas atrodas Borjomi-Haragauli Nacionālajā parkā, un eksportē uz vairāk nekā 40 valstīm visā pasaulē, tostarp arī Latviju.

Mazumtirdzniecības tīklos “Borjomi” jaunais iepakojums parādījās šā gada marta beigās un tas papildinās produkcijas līniju, kurā šobrīd ietilpst vēl četri veidi: 0,33 l un 0,5 l tilpuma stikla pudele, 0,5 l un 1 l PET pudeles.

Leave a Comment