Brazīlijas augstākās tiesas tiesneši pirmdien balsos par sociālās vietnes X aizliegumu

Brazīlijas Augstākās tiesas kolēģija piecu locekļu sastāvā pirmdien balsos par to, vai apstiprināt tiesneša Aleksandra de Moraesa lēmumu slēgt sociālo mediju platformu X valstī.

Moraess, kuru X īpašnieks Ilons Masks ir nodēvējis par “diktatoru”, ir sasaucis tiesas pirmās palātas, kuras loceklis viņš ir, virtuālo sēdi, lai kolēģi varētu pārskatīt viņa lēmumu.

Brazīlijas Augstākajā tiesā ir 11 tiesneši, kas sadalīti divās palātās pa pieciem locekļiem katrā, neskaitot tiesas priekšsēdētāju. Tās var balsot par viena tiesneša lēmumu apstiprināšanu vai noraidīšanu.

Pirmajā palātā līdzās Moraesam sēž tiesneši Karmena Lūsija, Luiss Fukss, Krištianu Zanins un Flavio Dino.

X tika aizliegta Brazīlijā, kas ir viens no tās lielākajiem tirgiem, sestdienas agrā rīta stundā pēc tiesneša Moraesa lēmuma, kurš jau vairākus mēnešus ir nonācis strīdā ar Masku.

Populārā sociālā plašsaziņas līdzekļu platforma ceturtdienas vakarā nokavēja tiesas noteikto termiņu, kurā bija jānorāda juridiskais pārstāvis Brazīlijā, kā to paredz vietējie tiesību akti, kas izraisīja vietnes darbības apturēšanu.

Strīda saknes par X darbību Brazīlijā meklējamas Moraesa rīkojumā šā gada sākumā, kas pieprasīja platformai bloķēt kontus, kuri bija iesaistīti pārbaudēs par iespējamu dezinformāciju un naidu.

Masks ir apgalvojis, ka Moraes mēģina ieviest nepamatotu cenzūru, un augustā slēdza X biroju Brazīlijā, neieceļot jaunu pārstāvi. Tiesnesis ir uzstājis, ka sociālajos plašsaziņas līdzekļos ir nepieciešami noteikumi par naida runu.

Moraesa jaunāko lēmumu atbalstīja tiesas priekšsēdētājs Luiss Roberto Barrozu.

“Uzņēmums, kas atsakās iecelt juridisko pārstāvi Brazīlijā, nevar darboties Brazīlijas teritorijā,” sacīja Barrozu svētdien publicētajā intervijā laikrakstam Folha de S.Paulo.

Sagaidāms, ka pirmdienas balsojums varētu būt Moraesam atbalstošs.

Leave a Comment