Brazīlijas naftas ražotājs Petrobras ir gatavs šogad saņemt papildu dividendes

Brazīlijas valsts naftas uzņēmums Petrobras izmaksās ārkārtas dividendes, ja tam būs “iespēja”, piektdien peļņas dienesta konferencē investoriem sacīja finanšu direktors Fernando Melgarejo.

Brazīlijas valsts naftas gigants Petrobras apsver iespēju 2024. gadā piešķirt papildu dividendes atkarībā no uzņēmuma naudas plūsmas un vispārējās finanšu situācijas. Šāda iespēja pastāv, neraugoties uz uzņēmuma nesenajām finanšu grūtībām, tostarp 2,6 miljardu reālu (aptuveni 472 miljonu ASV dolāru) tīrajiem zaudējumiem otrajā ceturksnī. Tomēr Petrobras šogad jau ir izmaksājis dividendes 13,57 miljardu reālu apmērā, daļēji izmantojot kapitāla rezerves.

Lēmumu potenciāli piedāvāt papildu dividendes pamato uzņēmuma atjauninātā stratēģija, kas paredz līdz 2024. gadam samazināt kapitāla izdevumus. Šis samazinājums varētu atbrīvot papildu līdzekļus, kas ļautu izmaksāt vairāk līdzekļu akcionāriem. Arī Brazīlijas valdība, kas ir Petrobras vairākuma akcionārs, ir optimistiski noskaņota attiecībā uz šo papildu dividenžu saņemšanu gada laikā.

Jebkurš lēmums par ārkārtas dividenžu izmaksu būs atkarīgs no skaidras naudas apstākļiem un nākotnes naudas ģenerēšanas iespējām, sacīja Melgarejo, piebilstot, ka “ārkārtas dividenžu izmaksa nav izslēgta 2024. gadā”.

Šīs piezīmes izskanēja pēc tam, kad Petrobras ceturtdien publicēja sliktākus, nekā gaidīts, otrā ceturkšņa rezultātus ar tīrajiem zaudējumiem 2,6 miljardu reižu (472,22 miljonu ASV dolāru) apmērā un samazināja ieguldījumu aplēses.

Neskatoties uz to, uzņēmums izmaksāja dividendes 13,57 miljardu reālu apmērā, kurām tas izmantoja 6,4 miljardus reālu no kapitāla rezerves.

Investoru aicinājums sniedza “nomierinošu vēstījumu”, savā piezīmē norādīja Jefferies analītiķi, piebilstot, ka, neraugoties uz pārtraukumiem platformās un grūtībām iegūt vides aizsardzības licences, ražošana joprojām atbilst prognozēm.

Kapitāla izdevumu aplēšu samazinājums 2024. gadā bija saistīts ar izmaiņām izpētes un ražošanas stratēģijā un ieguldījumu kavēšanos rafinēšanā. Nākamajā gadā uzņēmums plāno ieguldīt vairāk nekā 2024. gadā, teica Melgarejo.

Investīciju aplēšu samazināšana 2024. gadā varētu pavērt ceļu ārkārtas dividendēm, norādīja BTG bankas analītiķi.

Sanpaulu tirgoto Petrobras priviliģēto akciju vērtība rīta tirdzniecībā samazinājās pat par 3,4 %, bet pēcpusdienas sākumā samazinājās par 0,5 %.

Leave a Comment