Ekonomiskās klases dzīvoklis – investīcija ar atvedi līdz pat 10%

Šobrīd nekustamā īpašuma tirgū jauno projektu segmentā vērojama zināma rosība, ko pamato ne tikai iedzīvotāju vēlme pēc labākas mājvietas, bet arī racionāli izsvērts lēmums par dzīvokli kā ilgtermiņa investīciju. Iedzīvotājiem, kuriem šobrīd ir brīvi finanšu līdzekļi, iegādājoties neliela izmēra dzīvokli un to izīrējot, ienesīgums no darījuma svārstās 7% līdz pat 10% robežās. Tos nevar salīdzināt ar banku “īpašiem” depozītu piedāvājumiem ar 2% likmi. Kā tas iespējams un kas būtu jāņem vērā, ieguldot līdzekļus nekustamajā īpašumā?

Pēdējos gados jauno projektu tirgū vērojams pieprasījuma un piedāvājuma pieaugums tieši ekonomiskās klases dzīvokļu segmentos, kuru piedāvājumā ir arī tā dēvētie studio tipa plānojuma dzīvokļi. Piemēram, projektā “Imantas Ozoli” neliela izmēra dzīvoklis ir 38 kvadrātmetru platībā, un pirmajā mirklī nereti šķiet – tas ir pārāk mazs. Taču, racionāli izvērtējot, tā ir optimāla dzīvojamā platība studentam, jaunajam profesionālim vai senioram, kurš dzīvo viens. Šāda dzīvokļa uzturēšanas izmaksas ziemā ir līdz 50 eiro mēnesī, un tieši komunālie maksājumi ir tā pozīcija, kam vislielāko uzmanību pievērš gan tie, kas dzīvokli iegādājas, gan tie, kas pērk to realizēšanai īres tirgū. Šobrīd šāda dzīvokļa īres cena jaunajā projektā svārstās no 350 līdz pat 380 eiro mēnesī, un pieprasījums īres tirgū pārsniedz piedāvājumu.

Pieprasījuma pieaugumu pēc studijas tipa dzīvokļiem veicinājis arī pieaugošais ārvalstu studentu skaits (pērn tas sasniedza 11% no kopējā studējošo skaita). Ārvalstu studenti vēlas dzīvot labiekārtotos mājokļos, netālu no universitātes. Taču universitāšu apkaimē īres dzīvokļu piedāvājums ir neliels – sērijveida dzīvokļos jau dzīvo vietējie studenti, savukārt piedāvājums jaunajos projektos nebūt nesasniedz pieprasījumu. Tas īpaši redzams Rīgas Stradiņu universitātes apkaimē – Imantā, Iļģuciemā vai Āgenskalnā – labākos īres dzīvokļus vienmēr burtiski izķer. Tāda pati nākotne iezīmējas vēl vairākiem Pārdaugavas mikrorajoniem, jo līdz ar Latvijas Universitātes Dabaszinātņu fakultātes ēku Torņkalnā, Rīgas Tehniskās universitātes studentu pilsētiņu un vēl vairāku fakultāšu ēku būvniecības plāniem, Rīgas kreisajam krastam draud īres dzīvokļu vakuums. Savukārt iedzīvotājiem, kuriem jau šobrīd ir brīvi finanšu līdzekļi, tas nozīmē gudras investīciju iespējas, kas garantē augstu ienesīgumu ne tikai šodien, bet arī nākotnē. Nekustamais īpašums ir daudz saprotamāka investīcija par akciju vai obligāciju iegādi, turklāt, lai arī īstermiņā nekustamā īpašuma cenas var svārstīties, ilgtermiņā tām ir tendence pieaugt.

Neliela izmēra dzīvoklis var būt arī labs atspēriena punkts, domājot par sava īpašuma iegādi. Pieņemot, ka vidējā summa par šāda tipa dzīvokļa iegādi jaunajā projektā ir 55 tūkstoši eiro, un pirmā iemaksa, neizmantojot Altum programmu, būtu 15%, tad ikmēneša kredītmaksājums (ja to ņem uz 30 gadiem pie vidējām banku procentu likmēm 2,5%) par šādu dzīvokli būtu 185 eiro. Tas ir mazāk nekā šobrīd izīrēt jebkuru sērijveida dzīvokli. Turklāt šobrīd banku aizdevumu likmes ir zemas jeb citiem vārdiem sakot – naudu aizņemties ir lēti. Savukārt, ņemot vērā iepriekš uzskaitītos argumentus, šādi neliela izmēra dzīvokļi vienmēr ir likvīdi. Tos vienmēr varēs izīrēt, un tie neprasa lielus uzturēšanas izdevumus. Jau šobrīd, piemēram, vērojams, ka dzīvokli šādam mērķim iegādājas tieši vietējie iedzīvotāji.

Izvēloties ieguldīt brīvos finanšu līdzekļus nekustamajā īpašumā, vispirms jāsaprot, ko varat atļauties iegādāties? Kā galvenais kritērijs tam vienmēr būs pirmās iemaksas apmērs. Pēcāk jāizvērtē, vai nekustamais īpašums šķiet pievilcīgs ne tikai jums, bet arī citiem. Tāpēc svarīgi izvērtēt apkārt esošo infrastruktūru, lai mājoklis būtu ērti sasniedzams ne tikai ar auto, bet arī sabiedrisko transportu, lai apkārt būtu dažādas brīvā laika pavadīšanas iespējas dažādām vecuma grupām un citi aspekti. Tostarp, iepriekš apskatītie – rajona tuvumā esošas sabiedriskas nozīmības ēkas, rajona nākotnes attīstības plāni, universitāšu tuvums. Tāpēc, ja dzīvokli primāri plānojat pirkt, lai izīrētu, jo īpaši svarīgi saprast, kas būs jūsu mērķauditorija. Jāatceras, ka nereti 40 kvadrātmetru dzīvokli var izīrēt par tādu pašu summu kā, piemēram, 70 kvadrātmetru dzīvokli, taču ienesīgums no mazāka dzīvokļa ir lielāks, jo tā uzturēšanas izmaksas būs mazākas.

Kā rāda dažādas sabiedriskās domas aptaujas, arī iedzīvotāji nekustamo īpašumu uzskata par vērtīgu investīciju. Taču, lai tā tāda saglabātos ilgtermiņā, ir svarīgi mājokļa iegādei pieiet racionāli, ne tikai emocionāli. Liels, ne vienmēr nozīmē labs un izdevīgs, un otrādi – ne visi mazie mājokļi garantēs investīciju atdevi 10% apmērā. Taču izvērtējot mājokļa potenciālo pieprasījumu ne tikai šodien, bet arī nākotnē, tas patiesi var būt izdevīgākais investīciju instruments, kas garantēs ienākumus arī nākotnē.

Leave a Comment