Intel un ASV līdz gada beigām plāno pabeigt 8,5 miljardu ASV dolāru finansējuma piešķiršanu mikroshēmām

Intel un ASV valdība, visticamāk, līdz gada beigām pabeigs mikroshēmu ražotāja tiešā finansējuma piešķiršanu 8,5 miljardu ASV dolāru apmērā, piektdien ziņoja laikraksts Financial Times, atsaucoties uz cilvēkiem, kas ir pazīstami ar diskusijām.

Diskusijas ir jau sasniegušas progresu, bet nav garantijas, ka tās tiks pabeigtas līdz 2024. gada beigām, teikts ziņojumā, piebilstot, ka jebkura Intel uzņēmuma visa vai daļas uzņēmuma pārņemšana varētu radīt risku, ka sarunas varētu tikt pārtrauktas.

Intel un ASV Tirdzniecības ministrija uz Reuters lūgumu sniegt komentārus uzreiz neatbildēja.

ASV prezidents Džo Baidens martā piešķīra Intel gandrīz  20 miljardus ASV dolāru dotāciju un aizdevumu veidā, lai veicinātu uzņēmuma iekšzemes pusvadītāju mikroshēmu ražošanu.

Provizoriskā vienošanās paredzēja 8,5 miljardus ASV dolāru dotāciju un līdz 11 miljardiem ASV dolāru aizdevumu Intel Arizonā, kur daļa finansējuma tiks izmantota divu jaunu rūpnīcu būvniecībai un vienas esošās rūpnīcas modernizācijai.

Qualcomm ir vērsusies pie Intel, lai izpētītu iespēju iegādāties grūtībās nonākušo mikroshēmu ražotāju, ziņoja Reuters šā mēneša sākumā.

Kādreiz dominējošais spēks mikroshēmu ražošanā Intel atdeva savu ražošanas pārsvaru konkurentam Taiwan Semiconductor Manufacturing Co un nespēja ražot plaši pieprasītu mikroshēmu ģeneratīvā mākslīgā intelekta uzplaukumam, ko izmantoja Nvidia un AMD.

Kopumā 2024. gadā Intel saskaras ar būtiskām ekonomiskām problēmām. Viena no galvenajām problēmām ir straujš rentabilitātes kritums, neto ienākumiem samazinoties par vairāk nekā 70 %.

Daļēji tas ir saistīts ar pieaugošo konkurenci pusvadītāju nozarē, jo īpaši mākslīgā intelekta un personālo datoru nozarēs, kur Intel ir bijis grūti saglabāt savas tirgus pozīcijas. Uzņēmums ir zaudējis pozīcijas tādu konkurentu priekšā kā Nvidia, kas tagad dominē mākslīgā intelekta tirgū ar ievērojami lielāku tirgus kapitalizāciju.

Leave a Comment