Īres tirgū ir māju pārpalikums, kas ievērojami pārsniedz vēlmi pēc tiem.

Īres tirgū valda mājokļu pārpilnība, kas krietni pārspēj pieprasījumu, nodrošinot īrniekam plašu izvēli. Īrnieki karstajos vasaras un agrā rudens mēnešos alkatīgi izrāva mājas, it kā tās būtu tikko ceptas kūkas. Īres tirgus liesmas tajā laikā aizdedzināja gan studenti, kas katru gadu ieradās, lai veicinātu tirgus izaugsmi, gan arī ukraiņu bēgļi, kuri meklēja patvērumu no kara postījumiem. Kāds ir īres iespēju pārpilnības cēlonis un kā īres cenas ietekmē pieaugošie komunālo pakalpojumu izdevumi?

Piedāvājuma pārpilnība ir pārsniegusi pieprasījumu. Tā kā vasaras karstums pieauga un piedāvājumi samazinājās, tendence ir mainījusies. Kā norāda nekustamo īpašumu aģentūras “Latio” Mājokļu pārdošanas nodaļas vadītāja Evija Dzenīte, šo maiņu nosaka trīs faktori. Studenti ir atraduši patvērumu, viņu aktivitāte īres dzīvokļu tirgū mazinās, vasarai ejot. Otrkārt, ukraiņu trimdinieku skaits Latvijā ir sarucis. Daudzi ir devušies prom, bet daži palikuši mājokļos, kurus atraduši īrēšanai. Treškārt, pār tirdzniecības tirgu karājas šaubu migla, īpašniekiem liekot pārdomāt, ko darīt ar īpašumiem, kas tirgū nīkuļojuši pārāk ilgi, un pircēju nav.

Tādējādi šie dzīvokļi ziemas periodā tiek piedāvāti īres tirgū, nodrošinot niecīgu aizsardzību pret komunālajiem maksājumiem. Zenīte teica. Arī “Ober Haus Real Estate Latvia” Dzīvojamo nekustamo īpašumu nodaļas vadītājs Andis Bīriņš izceļ faktu, ka īres tirgum ir ienākušas jaunas sejas, nesot sev līdzi daudz iespēju. Daži saprot grūto uzdevumu meklēt nekustamo īpašumu, ko pārdot, taču tas nav vienīgais izaicinājums. Lielākā daļa bija tie, kas uzkavējās brīvos mājokļos. Varbūt viņi strādā tālu un viņiem pieder saimniecības Latvijā. Ņemot vērā, ka ar atalgojumu ārzemēs pietiek un Latvijā nav jāīrē mājokļi.

Satraukums par tuvojošos komunālo maksājumu smagumu, kas draud liels, viņi ir nolēmuši īrēt tā vietā. Tiem, kuriem nekad agrāk nav bijusi īre, prieks par komunālo pakalpojumu rēķina apkopšanu liek apmierināties ar cenu. Redzot to no unikālas perspektīvas, viņi to neuzskata par biznesu. Negaidīti viņi no dzīvokļa neatrada nekādu labumu. Bīriņš sacīja, viņu mērķis nav pievienoties īres tirgus pūlim. Uz jautājumu, kuru kategoriju dzīvokļi ir vispieprasītākie un kam īrnieki pievērš uzmanību, meklējot mājokli īrei, Bīriņš sacīja: “Vispieprasītākie noteikti ir tie dzīvokļi, kuros ir iespējams regulēt ikmēneša izdevumus.

Tā kā cilvēki mēra komunālos maksājumus, tad ikmēneša ikmēneša izdevumus var regulēt. atklājas tā pārākums. Šī mājvieta ar tās siltuma skaitītāju noteikti tiks izcelta vispirms, jo tas ir tas, ko visi meklē. Īres maksa var būt nedaudz stāvāka nekā tajā pašā vietā un, iespējams, tajā pašā ēkā. Kādas ir izmaksas, kurā kategorijā atrodas visvairāk meklētie dzīvokļi? Šobrīd pieejami dzīvokļi robežās no trīs līdz sešsimt eiro atkarībā no istabu daudzuma. Ja vēlaties dzīvot jaunā attīstībā, jūs būsiet uzmanības centrā. Runājot par kvantitāti, lielākā daļa darījumu bez šaubām notiek ar sērijveida dzīvokļiem.

Bīriņš atzina, ka, saskaitot visas izmaksas, dzīvošana sērijveida mājā nereti ir ekonomiskāka, jo ar jaunajiem projektiem saistītās augstās apsaimniekošanas maksas. Dzīvokļa remonts ir drošs veids, kā garantēt veiksmi īres tirgū. Gaida neskaitāmas izvēles iespējas neatkarīgi no izmaksām. Liels pieprasījums ir pēc svaigi izremontētiem dzīvokļiem ar mūsdienīgu iejūtību. Ne ar aizgājušā laikmeta mēbelēm. Nolietotu dzīvokļu īres cenas nedaudz pazeminās, jo īrniekiem ir iespēja izvēlēties sev piemērotāku mājokli. Nevērība pret apkures izmaksām neapšaubāmi ietekmē īres jomu. Sākotnējais apkures rēķins ir saņemts, lai gan uz īsāku laika periodu, tāpēc tā ietekme paliek neskaidra. Ir jāsamazina īres maksa tiem dzīvokļiem, kuri ir tik novārguši.

Lai gan pieprasīti dzīvokļi ir palikuši, “Latio” Dzenīte ir pārliecināta, ka tie tiks ātri aizņemti un cenu pazemināt nav vajadzības. Runājot par nekustamā īpašuma tirgu, Dzenīte raksturoja gaisotni kā vilcināšanās un apjukuma gaisotni. Tomēr nekas nav pārstājis būt. Iesakām saviem klientiem apsvērt iespēju investēt nekustamajā īpašumā, ja ir iespējas, jo bankas kontā esošās naudas vērtība nekad nepārsniegs īpašuma vērtību; tā izīrēšana var tikai vēl vairāk palielināt tā vērtību. Latio eksperts paziņoja, ka tagad ir īstais brīdis rīkoties. Tie, kas vēlējās iegādāties mājokli, šobrīd pārdomā vai sola savu laiku līdz pavasara atnākšanai, kad vairs nebūs nepieciešamības pēc apkures un kļūs redzamākas kredītu procentu likmes, kas šobrīd ir uz augšu.

Leave a Comment