Ja nevar vairs pačurāt, “caurulīte vēderā” nav vienīgā iespēja. Kas ir uretroplastija

Dr. Vita Melne jau rezidentūras laikā, instensīvi strādājot un apgūstot vispārējo uroloģiju, lielu uzmanību pievērsa urīnizvadkanāla sašaurinājuma problēmai, jo vairumā gadījumu piedāvātie risinājumi diemžēl aprobežojās ar urīna noplūdes nodrošināšanu, piedāvājot pacientam cistostomu (“caurulīti vēderā”), vai arī veicot neskaitāmas endoskopiskas operācijas – uretrotomijas, kas lielākoties bija nesekmīgas, atsevišķos gadījumos arī uretroplastiju.

Saprotot, ka šo medicīnisko problēmu var ārstēt un novērst ķirurģiski, dr. Melne meklēja, kur šīs prasmes iespējams apgūt. Sekoja studijas Vācijā, Ependorfas Klīniskajā Universitātes Slim**cā – pie mediķu aprindās labi zināmās un atzītās profesores Margitas Fišas. Apgūstot ne tikai teoriju, bet arī vairākas operāciju tehnikas, uroloģe nu ir apņēmības pilna tepat Latvijā dot iespēju pacientiem “čurāt pašiem”, nevis staigāt ar “caurulīti vēderā”, kas būtiski samazina dzīves kvalitāti. Daktere pieņem pacientus un veic operācijas “Rīgas 1. Slim**cā”, kā arī konsultē SIA “URO” centrā un “Rīgas Vese***as centra” filiālē “Iļģuciems”.

Lasi arī: Kā atgūties pēc eksāmena. No pārdzīvotā stresa var pat migloties redze

Urīnizvadkanāla sašaurinājums biežāk sastopams vīriešiem vai sievietēm? Kādi ir šīs problēmas cēloņi un pamanāmākie simptomi?

Uretras striktūra jeb tā saucamais urīnizvadkanāla sašaurinājums daudz biežāk sastopams vīriešiem, nekā sievietēm. Nereti tas attīstās pēc urīnceļu infekcijām, instrumentālās urīnizvadkanāla izmeklēšanas, urīnpūšļa katetrizācijas, starpenes traumas vai mazā iegurņa kaulu traumatiskiem lūzumiem, labdabīgas prostatas hiperplāzijas ķirurģiskas terapijas, ko veic caur urīnizvadkanālu, kā arī pēc prostatas vēža operācijas, ko biežāk novēro pēc vaļējas operācijas (daudz retāk pēc laparoskopiskas). Simptomi, kas tiek novēroti šīs Sli**bas gadījumā, ir: bieža, ilgstoša un saraustīta urinācija, vājāka urīna strūkla, „pilināšana” urinācijas beigās. Patiesībā simptomi ir ļoti līdzīgi kā pie labdabīgas prostatas hiperplāzijas jeb palielināšanās. Tādēļ, lai precīzi noskaidrotu diagnozi, ir nepieciešama rūpīga izmeklēšana. Urīnizvadkanāla sašaurinājums var attīstīties lēnām un pakāpeniski, progresējot sūdzībām, taču visbiežāk šo problēmu atklāj un tai pievēršas tikai tad, kad notiek pēkšņa urīna aizture (urīna retence) – nespēja veikt urināciju. Tad, lai nodrošinātu urīna noplūdi, tiek izveidota cistostoma, respektīvi – vēderā tiek ievietota „caurulīte”.

Turpini lasīt nākamā lapā…

Leave a Comment