Janvāra algu aprēķināšana prasīs vairāk laika; 90% iedzīvotāju būs obligāti jānodod deklerācijas

Nodokļu reformas rezultātā teju 90% iedzīvotāju varētu nākties obligāti iesniegt Valsts ieņēmumu dienestā gada ienākumu deklarācijas. Turklāt daļai darba ņēmēju jārēķinās, ka gada beigās, iespējams, būs jāpiemaksā nodoklis no saviem līdzekļiem, ziņo Latvijas avīze, atsaucoties uz Latvijas Republikas Grāmatvežu asociāciju (LRGA).

 

Grāmatveži kļūst par nodokļu konsultantiem

Nodokļu reforma uzliek papildu slogu un ievērojami apgrūtina tieši mazo uzņēmumu un pašnodarbināto personu biznesu. Bažas raisa arī izmaiņas algas nodokļos – iedzīvotāju ienākuma nodoklī (IIN) un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās (VSAOI). Ņemot vērā progresīvo IIN aprēķinu, janvāra algu rēķināšana būs darbietilpīgāks un sarežģītāks process, kas prasīs vairāk laika, nekā ierasts.

“Ir skaidrs, ka nodokļu reforma būtiski ietekmēs visu Latvijas uzņēmumu darbību, jo atšķirībā no citu gadu mainīgajām likmēm vai citām niansēm šoreiz izmaiņas ir konceptuālas. Aktuālākais izaicinājums reformas ietvaros grāmatvežiem ir algu aprēķins par 2018. gada janvāri, jo tas ne tikai mainīts, bet arī izmaiņu rezultātā kļuvis sarežģītāks. Progresīvā IIN aprēķināšana paredz individuālu pieeju un aprēķinu katram darba ņēmējam,” norāda Grāmatvežu asociācijas valdes locekle Lilita Bērziņa. Turklāt, ņemot vērā diferencēto IIN aprēķinu un iespēju attaisnotos izdevumus un atvieglojumus pārnest starp ienākuma veidiem pie viena izmaksātāja, grāmatvežiem ir viegli kļūdīties algu aprēķinos.

Nozīmīgākās IIN izmaiņas ir progresīvais IIN likmes aprēķins, kas paredz trīs likmes algotā darba ienākumam – 20% ienākumam līdz 20 004 eiro, 23% – no 20 004,01 līdz 55 tūkst. un 31,4% lielākiem ienākumiem, no 55 tūkst. eiro gadā, tajā pašā laikā ierobežojot attaisnoto izdevumu un atvieglojumu atskaitīšanu, kā arī solidaritātes nodokļa koncepcijas maiņa.

Lasi arī: Vienkāršs veids, kā kļūt bagātākam: Jeļenas Golunovas metode

Jāseko līdzi darba algas aprēķinam

Progresīvā IIN ieviešana uzliek lielāku atbildību un deklarāciju iesniegšanas pienākumu arī darba ņēmējiem. “Jaunajā likuma konceptā daļa atbildības novirzīta arī uz pašiem darbiniekiem, ja tie saņem piemaksas vai strādā vairākās darbavietās. Jārēķinās, ka gada beigās, iespējams, būs jāpiemaksā nodoklis no saviem līdzekļiem,” brīdina L. Bērziņa.

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Leave a Comment