Jaunas atveseļošanās iespējas atkarībās nonākušajiem

Latvijā durvis vēris jauns atveseļošanās centrs “Sober Way”. Centrs personām, kuras vēlas izkļūt no apburtā loka – alkoholisma, piedāvā savu pieeju, kas ir balstīta uz vairākām efektīvām metodēm.

Tās pielieto daudzi vadošie rehabilitācijas centri pasaulē, kuru dibinātāji reiz paši ir bijuši atkarīgi no alkohola vai narkotikām un ir izmantojuši šīs metodes, lai cīnītos ar savu atkarību.

Nav noslēpums, ka alkohola patēriņa ziņā Latvija ir topa augšgalā, salīdzinot ar citām valstīm. Turklāt Pand***jas iespaidā šī problēma tikai saasinājusies, skarot visdažādākos sabiedrības sociālā slāņa pārstāvjus, neatkarīgi no vecuma, dzimuma vai profesijas.

Centra viens no dibinātājiem Jānis Skrastiņš arī pats reiz bijis atkarīgais un piedzīvojis atkarību postošo ietekmi: “Visu savu dzīvi esmu balansējis starp divām pasaulēm – atkarību un atveseļošanos. Ja kaut ko dari pietiekami ilgi, tu kļūsti par ekspertu, gribi to vai nē. Jūtu, ka mana misija ir palīdzēt līdzīgiem cilvēkiem atrast viņu dzīves aicinājumu. Un neskatoties ne uz ko, padarīt šo procesu patīkamu.” Jānis atveseļošanās centru izveidojis kopā ar savu dzīvesbiedri Līgu, ar kuru satikās pateicoties atkarībai, bet šobrīd ir kopā, pateicoties atveseļošanās ceļam. Kā saka Līga “Atveseļošanās centrs ir mana iespēja būt skaidrā, mana iespēja dalīties pieredzē ar citiem un iespēja veidot dzīvi, kādu vēlos!”

“Sober Way” veidotāju komandā ir spēcīgi savas jomas speciālisti, kas apvienojušies, lai sniegtu maksimāli efektīvu atbalstu atkarībās nonākušajiem. Atveseļošanās programmas pamatā ir kognitīvi biheiviorālā terapija, kas ir pasaulē viena no plaši izmantotām un efektīvām terapijām dažādu problēmu risināšanā, tajā skaitā arī atkarību ārstēšanā. “Atveseļošanās centrā “Sober Way” apvienosim kognitīvi biheiviorālo terapiju arī ar citām efektīvām metodēm kā piedzīvojumu terapija, meditācija, apzinātības treniņš, koučings, lai sasniegtu vēl labāku un ilgstošāku rezultātu. Šo metožu apvienojums sniedz personai papildu rīkus, ar kuru palīdzību ir iespējams uzturēt veselīgās attiecības starp domām, emocijām un rīcību.”, tā centra viens no dibinātājiem kognitīvi biheiviorālais terapeits Krišjānis Zaremba. Krišjānis jau ilgstoši strādā ar dažāda vecuma, dzimuma un pārliecības cilvēkiem, kuru viena no pamatgrūtībām ir atkarība.

Ir daudz pētījumu, kas to apliecina un arī centra veidotāji tic, ka dabai piemīt dziedinošs spēks, tādēļ centra atrašanās skaistā Latvijas dabas nostūrī pašā Gaujas nacionālā parka vidū, starp ezeriem, Gauju un klinšaino Braslas upes ieleju nav nejauša. Turklāt atrašanās vieta, kas ir tālāk no ikdienas, tālāk no sabiedrības, ļauj saglabāt centra apmeklētāju diskrētumu un kairinātāju nepieejamību.

Lai arī centrs darbu testa režīmā pirmajiem klientiem sācis jau vasarā, tā oficiālais atklāšanas pasākums norisināsies šī gada 5.oktobrī plkst.12:00.

Leave a Comment