Šonedēļ Rīgā ierodas jauno mediju guru un sākas virtuālā RIXC festivāla konference “Trauslā realitāte”

Šonedēļ RIXC Mākslas un zinātnes festivāla programmas ietvaros no 6. līdz 8.oktobrim norisināsies virtuālā 5. Starptautiskā mākslas un zinātnes konference “Renewable Futures”, uz kuru Rīgā ieradīsies jauno mediju kultūras guru un izveidotāji Gerts Lovinks (Geert Lovink), Andreas Brukmans (Andreas Broeckman) un Ketija Reja Hafmane (Kathy Rae Huffman).

Šie un citi konferences vieslektori tiksies Rīgā klātienē īpašā konferences sesijā “Dziļā Eiropa” ceturtdien, 6.oktobrī, lai diskutētu un akcentētu šī brīža ģeopolitisko situāciju, kad Austrumeiropa un Baltijas valstis atkal atrodas notikumu epicentrā. Sesijas ietvaros, atskatoties uz mediju mākslas aktīvismu un tā izveidi pagājušā gadsimta 90. gados, tiks meklēti praktiski jēdzieni šībrīža trauslajai realitātei.

Konferences iniciatori un dibinātāji Ziemeļeiropā ir Jauno mediju kultūras centrs RIXC Rīgā un Oslo Metropolitan University FeLT projekta pētnieku grupa no Oslo. Konference tiešsaistē tiks nodrošināta no RIXC galerijas Rīgā, no Liepājas, Karlsrūes (Vācijā), Oslo (Norvēģijā) un citām pasaules vietām. Konferencē piedalīsies vairāk kā 70 mākslinieki, pētnieki, teorētiķi un radošo tehnoloģiju dizaineri no vairāk kā 20 pasaules valstīm.

Konferences biļetes vēl ir iespējams iegādāties par samazinātu cenu Eventbrite sistēmā līdz 4.oktobrim!

RIXC Mākslas un zinātnes festivāla 2022 konference “Trauslā realitāte”. RIXC publicitātes attēls.

RIXC Mākslas un zinātnes festivāls ar nosaukumu “Trauslā realitāte” norisinās Rīgā no 25.augusta līdz 16.oktobrim. Šī gada festivāls tiecas aplūkot mūsu laikmeta mestos izaicinājumus: līdzās mediju visuresamībai, nedrošībai par Pand***jas sekām un sociālajai sašķeltībai, ko vēl vairāk pastiprina līdzās notiekošais karš, šobrīd pieredzam mūsdienu pasaules “trauslo realitāti’.

Ko māksla var? Ko zinātne piedāvā? Kādas virtuālās un paplašinātās realitātes tehnoloģijas mums palīdzētu kļūt empātiskākiem – vienam pret otru un pret mūsu planētu? RIXC Mākslas un zinātnes festivāla “Trauslās realitātes” mērķis nav sniegt atbildes, bet gan radīt platformu kopīgām sarunām un “vizionēt” – kā uzbūvēt pasauli, kurā tāds karš – kā šobrīd notiekošais Krievijas uzbrukums Ukrainai – nebūtu iespējams. Mēs izvēlamies šādu perspektīvi, jo mūsu “reālisms” nav vērsts ne militāro stratēģiju, ne kultūras pesimisma virzienā. Mūsējais ir neatlaidīgu vēlmju vadīts reālisms – Gvatari “ekozofijas”, Latūra “terestriālās kopā-esamības” un Haravejas “mākslas dzīvot uz sabojātās planētas” ideju garā…

Konferences ietvaros gan tiešsaistē, gan klātienē norisināsies konferences sesijas, kuras organizēs Jauno mediju kultūras centrs RIXC sadarbībā ar partneriem: NAIA (Naturally Artificial Intelligence Art asociācija) Karlsrūē, Liepājas Universitātes Mākslas Pētījumu laboratoriju (MPLab) Liepājā un FeLT (Futures of Living Technologies projekts) Oslo.

Konferences “Trauslā realitāte” programmā norisināsies vairākas paralēlās sesijas par dažādām savstarpēji saistītām tēmām un sfērām, identificējot centrālās “šķautnes” un apspriežot, kā soli pa solim “stabilizēt” mūsu realitāti, ikdienas dzīvi un komunikāciju vienam ar otru tuvākā un tālākā nākotnē. Konferences mērķis nav atrast atbildes, bet gan kļūt par forumu, kurā aplūkot mūsdienu situācijas “trauslo realitāti”, ko ietekmē ne vien Pand***jas sekas, bet vēl jo vairāk – pašlaik notiekošais militārais konflikts.

RIXC Jauno mediju kultūras centra organizētā “Renewable Futures” konferenču sērija piedāvā dažādas unikālas vīzijas un perspektīvas par sabiedrībā aktuāliem jautājumiem mākslas, zinātnes un tehnoloģiju kontekstā. Šogad, kad pasaule gan Pand***jas, gan kara ietekmē ir nonākusi “trauslā realitātē”, konferences dalībnieki vairs nepiedāvās iepazīties ar jaunām vīzijām, bet gan ar mūsdienu situācijas sadrumstalotajām realitātēm. Katra konferences diena sāksies ar vieslekcijām, kas iezīmēs konkrētās dienas tematisko loku, kuras vadīs vieslektori un tematisko paneļu vadītāji, kas ir starptautiski atpazīstami mediju mākslas teorētiķi un digitālie mākslinieki.

PIRMĀ DIENA – CETURTDIENA, 6.OKTOBRIS

Konferences pirmajā dienā – ceturtdien, 6.oktobrī plkst.13:00 ar nosaukumu “Dziļā Eiropa” tiks diskutēts par patreizējo situāciju Eiropā, Baltijā, Centrālajā un Austrumeiropā no “vēstures atpakaļskata spoguļa” skatījuma. Šo dienu iezīmēs atskats uz pagātni, meklējot kādus praktiskus jēdzienus ir iespējams lietot, lai raksturotu mūsdienu situāciju. Šīs dienas tematiskos paneļus vadīs starptautiski ievērojami vieslektori – mediju mākslas guru Andreas Brukmans, Ketija Reja Hafmane un Gerts Lovinks, kuri ir dibinātāji interneta kultūras pionieru tīkliem (Syndicate/Spectre, Nettime, Faces). Pirmās dienas ietvaros piedalīsies arī citi nozīmīgi dalībnieki (gan klātienē, gan tiešsaistē), kas ir veidojuši svarīgus “tīkla mākslas” diskursus 90. gados, kā arī laikmetīgie pētnieki, kas pēta šīs tēmas.

Andreas Brukmans () ir mākslas vēsturnieks un kurators no Berlīnes, kurš ir kūrējis tādus starptautiski nozīmīgas izstādes un festivālus kā transmediale un ISEA2010 RUHR. Andreas Brukmans ir mediju mākslas profesors, kas starptautiski pasniedz lekcijas par modernās mākslas, mediju teorijas, mašīnu estētikas un digitālās kultūras vēsturi. Viņš ir vēstkopas un platformas Syndicate (1996-2001) dibinātājs, kas tika radīta apmaiņai un sadarbībai mediju kultūrā Eiropā, savienojot 500 dalībniekus no vairāk kā 30 Eiropas un citām valstīm. Sākotnēji radīts kā Austrumu-Rietumu, kā arī Austrumu-Austrumu tīkls, Syndicate pakāpeniski izauga par visaptverošu Eiropas forumu mediju kultūrai un mākslai. Tīkla Syndicate pārstāvji organizēja draudzīgas tikšanās un profesionālu prasmju apmaiņu. Balstoties uz šo formātu, RIXC organizēs jaunu “Sindikāta” tikšanos ar nosaukumu “Dziļā Eiropa”, kas ir jēdziens, kurš neattiecas ne uz kādu konkrētu teritoriju, bet dziļajiem un sašķetinātajiem identitāšu un vēstures slāņiem Eiropā un citviet.

Ketija Reja Hafmane (Kathy Rae Huffman) ir amerikāņu kuratore un rakstniece, kas darbojas mediju mākslas laukā jau no 80. gadiem. Viņa ir asociētā profesore elektroniskajā mākslā Renselāras Politehniskajā institūtā (RPI), Trojā, Ņujorkā, un Van Goga TV virtuālā muzeja sistēmas kuratore. Ketija Reja Hafmane ir kiberfeministu organizācijas un tīkla Faces dibinātāja, kas darbojas jau no 1997.gada ar mērķi pulcēt un uzzināt ko sievietes dara jauno mediju mākslas jomā. Tas bija sākums organizācijai, kas izauga par starptautisku tīklu sievietēm jauno mediju mākslā: māksliniecēm, programmētājām, teorētiķēm, dizainerēm, kuratorēm, aktīvistēm un dīdžejām, kā arī citām digitālās mākslas pārstāvēm. Savā prezentācijā Par tīkliem pirms, pēc un 90. gados Hafmane stāstīs par komunikācijas praksēm, ko mākslinieki izmantoja no 60. līdz 90. gadiem, kā arī mūsdienās. Dažādās kopienas neievēroja politiskās robežas un radīja un savija daudzslāņainu sociālo tīklu tīklojumu.

 

Gerts Lovinks (Geert Lovink) ir nīderlandiešu mediju teorētiķis, kritiķis un rakstnieks, kā arī Tīkla kultūras institūta Amsterdamas zinātnes universitātē dibinitājs, kas veido konferences, publikācijas un pētniecības tīklus. Jaunākajos projektos centrs nodarbojas ar digitālās publicēšanas eksperimentiem, kritisku mēmju pētniecību, u.c. Gerts Lovinks ir vēstkopas Nettime (1995) dibinātājs, kas kalpo par platformu jauniem kritiskiem diskursiem par dažādiem tīkliem. Sākotnēji kā Eiropas “tiešsaistes” salons, Nettime kļuva par platformu starptautiskiem laikmetīgajiem domātājiem. Nettime ir atpazīstams par savu ieguldījumu Netzkritik jeb tīkla kritikas diskursa veidošanā, nodrošinot fonu un kontekstu tīkla.mākslas (net.art) veidošanās procesam un ietekmējot kritisko tīkla kultūru kopumā.

Konferences prezentācijā No SCCA līdz Ukrainas atbalsta kampaņai: nepabeigtā vēsture, mediju teorētiķis apspriedīs Ārona Multona divas izstādes Bukarestē (2019) un Varšavā (2022) par Sorosa Laikmetīgās mākslas tīkla vēsturi un salīdzinās šo vēsturisko pieeju ar pašreizējo solidaritāti ar ukraiņu māksliniekiem, izmantojot par piemēriem tādas organizācijas kā Amsterdamas Tactical Media Room un Kijivas biennāle.

6.oktobrī, plkst.10:45 Rīgas Stradiņa Universitātē Gerts Lovinks iepazīstinās arī studentus ar jauno mediju mākslu – multimediju prezentācijā Gerts Lovinks ieskatīsies savā jaunajā grāmatā Iestrēdzis platformā, atgūstot internetu (Stuck on the Platform, Reclaiming the Internet), apspriežot, kādas stratēģijas ir nepieciešamas, lai pārvarētu interneta platformu un audiences melanholiju. Kas notika ar tīkliem pēc tam, kad tos nomainīja platformas? Kā mēs varam cīnīties ar tiešsaistes nomāktību un nervozitāti, un pārveidot tehno-sociālo?

OTRĀ DIENA – PIEKTDIENA, 7.OKTOBRIS

Piektdien, 7.oktobrī, plkst.11:00 konferences sesija “Dabas-kultūras” iepazīstinās ar eko-feministisko perspektīvu un citām “ekozofijas” teorijām, risinot tēmu “kā dzīvot sabojātā pasaulē”. Otrās dienas tematisko paneļus vadīs jaunā mākslas centra Karlsrūē – NAIA (Naturally Artificial Intelligence Art association) pārstāves: māksliniece un pētniece Eva-Marija Lopeza (Eva-Maria Lopez), kas mākslā pēta dabu, sabiedrību un vidi, un humanitāro zinātņu un mediju pētniece Anete Holzheida (Anett Holzheid), kas pievēršas starptisciplinārajām saiknēm starp klasisko un jauno mediju mākslas žanriem. Šīs dienas ietvaros notiks arī Karlsrūes UNESCO mediju mākslas pilsētas mākslinieku prezentācijas.

TREŠĀ DIENA – SESTDIENA, 8.OKTOBRIS

Rasa Šmite, Jens Hauser, Kristin Bergaust, Raitis Šmits (Red.). Green Revisited: Encountering Emerging Naturecultures in Art and Research (RIXC, 2022).

Konferences noslēgumā sestdien, 8.oktobrī, plkst.11:00 tematiskā sesija “Dzīvās tehnoloģijas” iezīmēs nākotnes problēmjautājumu loku saistībā ar dzīvi un dzīvību uz Zemes, saplūstot cilvēku pasaulei, dzīvajai dabai un visuresošajai mašinērijai. Vai vides degradācija, globālā Pand***ja un karš Ukrainā var radīt arī jaunu vīziju par pasauli, kas ir pilna ar jaunām tapšanas, jaunu formu un uzvedības iespējām? Šo konferences tematisko dienu vadīs FeLT – Futures of Living Technologies projekta komanda Kristīne Bergausta (Kristin Bergaust) un Marija Kastelanos (Maria Castellanos) no Oslo. Sesijas ietvaros redaktori Jens Hauzers (Jens Hauser) un Rasa Šmite prezentēs arī jaunāko RIXC izdoto grāmatu Green Revisited, kas ir sastādīta Eiropas Komisijas finansētā Green Revisited: Encountering Emerging Naturecultures in Art and Research projekta ietvaros. Grāmata akcentē vienu no centrālajiem laikmetīgajiem diskursiem – jauno “dabas kultūras” (emerging naturecultues) perspektīvu. Tā ir balstīta uz Jensa Hauzera pētījumiem par “zaļo”, kas turpina “tehno-ekoloģisko” perspektīvu, kas apspriež jaunās mākslas prakses, kas apvieno ekoloģiskos, sociālos, zinātniskos un mākslinieciskos jautājumus.

 

“Early bird” biļetes (uz visām 3 dienām) iespējams iegādāties līdz 4.oktobrim ar atlaidi – cena : 18 EUR (pilnā cena: 36 EUR). Studentu biļetes ar 50% atlaidi – cena: 9 EUR

Atgādinām, ka festivāla izstāde “Trauslā realitāte” vēl joprojām ir apskatāma Kim? Laikmetīgās mākslas centrā, Sporta ielā 2 līdz 16.oktobrim.

KONFERENCES PROGRAMMA

5. Starptautiskā mākslas un zinātnes konference “Renewable Futures”

6. – 8.oktobrī

Tiešsaistē

Ceturtdien, 6.oktobrī

14:00 – 19:00: “Dziļā Eiropa” (Deep Europe). 1. dienas tematiskās sesijas vadītāji un vieslektori: Andreas Broeckmann, Geert Lovink, Kathy Rae Huffman.

Piektdien, 7.oktobrī

11:00 – 20:10: “Dabas kultūras” (Naturecultures). 2. dienas tematiskās sesijas vadītāji un vieslektori: Anett Holzheid, Eva-Maria Lopez, Daria Mille / NAIA, Rasa Šmite.

Sestdien, 8.oktobrī

11:00 – 19:20: “Dzīvās tehnoloģijas” (Living Technologies). 3. dienas tematiskās sesijas vadītāji un vieslektori: Kristin Bergaust, Maria Castellanos, Jens Hauser un FeLT (Oslo) projekta komanda.

– – – – – – – – – – –

Leave a Comment