Kā mājās pagatavot izteiksmīgu un garšīgu sālīto speķi , ietaupot līdzekļus

Nesen tirdziņā ieraudzīju šo gardumu un arī cenu 14EUR/kg, tādēļ padalīšos ar pārbaudītu recepti kā to pagatavot pašam, ietaupot līdzekļus uz pusi

Mūsu ģimenē šim produktam vienmēr ir bijusi goda vieta uz galda. Mēs paši to sālījām un bieži pasūtījām kūpinātu šīs delikateses versiju.  Kad es izaugu un sāku iedziļināties kulinārijā, es uzzināju par tādu ēdienu kā pasta carbonara, ko Itālijā gatavo tikai un vienīgi ar guanciale – sālītu jūras gaļu. Grūti ir ēst guanciale kā atsevišķu ēdienu, tāpēc tās izmanto cepšanas eļļas vietā.

Kad es biju vēl bērns un mēs uz laiku pārcēlāmies uz laukiem, es iepazinu kūpinātus žāvējumus un sālītu gaļu, un tie uz visiem laikiem palika manā sirdī. Ja jūs šķobāt degunu, kad dzirdat vārdu “speķis”, šis ir viens no produktiem, kuru noteikti iemīlēsiet. Tas ir maigs un ar ļoti maigu konsistenci.

Mūsdienās speķi ir grūti atrast, bet, ja jums gadās tos atrast, noteikti ņemiet tos līdzi! Nedaudz to sasaldējiet un pasniedziet ar  maizi, zaļajiem sīpoliem un sinepēm un kopā ar zupu. Un kādu boršču mēs pagatavojām ar speķi… mmm, tas bija ļoti garšīgi! Zemāk ir mūsu mājas sālītā speķa recepte, kā to gatavoja visu bērnību! Vienmēr tika izvēlēts gabals no 4 pirkstu bieza, griezumā bālgans, svēra no 1 kg.


Sastāvdaļas:

marinādei:

1 kg cūkgaļas speķa vai kārtainītes
2 ķiploku galviņas;
1 ēd.k. pipari;
1 tējkarote ķimeņu sēklu;
5 lauru lapas;
250 g sāls (1 glāze)

ierīvēšanai:
2 ēd.k. paprikas
5 ēd.k. sāls
1 ēd.k. ķimeņu sēklu (pēc izvēles)

Lasi vēl: Neparastais rasols – izmainot tikai vienu sastāvdaļu iegūstam pavisam jaunus salātus un garšu

Pagatavošanas metode:

1️. Dziļā katlā uzvāra 1,5 litrus ūdens, pievieno visas garšvielas un vienu sarīvētu ķiploka galviņu. Rūpīgi samaisa un ļauj atdzist līdz istabas temperatūrai. 2️. Kamēr ūdens atdziest, izduriet caurumus speķa ādā un sasmalciniet ķiplokus. 3️. Iemērc speķi marinādē un ievieto ledusskapī uz 3-4 dienām, vēlams zem preses.

4️. Gatavos speķi nosusina ar dvieli, berzē ar sāls, paprikas un ķimeņu sēklu maisījumu un ēd pēc sirds patikas! Un noteikti pamēģiniet pagatavot boršču lai nobaudītu to kopā ar šo gaļu. Tas būs ļoti garšīgs! Vai jums patīk speķis? Vai jūs sālāt tos paši vai pērkat veikalā jau gatavus?

Leave a Comment