Instrukcija kā paātrināt tomātu nogatavošanos siltumnīcā un iegūt lielisku ražu

Bagātīga raža ir jebkura dārznieka vēlme. Tomēr jūs vienmēr vēlaties pēc iespējas ātrāk papildināt savus krājumus ar gataviem dārzeņiem.

Lai paātrinātu ražas novākšanu, ir nepieciešams radīt komfortablus apstākļus augošajai kultūrai. Parunāsim par to, kā paātrināt tomātu nogatavošanos siltumnīcā.

Paātrināta tomātu nogatavošanās siltumnīcā

Soli pa solim aprakstīsim svarīgākos punktus , kam jāpievērš uzmanība , ja vēlaties paātrināt siltumnīcas tomātu nogatavošanos.

Gaisa un augsnes mitrums siltumnīcā

Pārmērīgs vai nepietiekams mitrums var negatīvi ietekmēt gan tomātu augšanu, gan apputeksnēšanas procesu. Tāpēc tam nevajadzētu nokrist zem 65% un pacelties virs 80%.

Optimālais rādītājs aktīvās augšanas un augļu periodā ir līdz 70%. Ir ļoti svarīgi, lai augi tiktu regulāri vēdināti.

Oglekļa dioksīda satura palielināšana gaisā uzlabo augļu veidošanās procesus un palielina olnīcu skaitu.

Lai sasniegtu šādus rezultātus, siltumnīcā ievieto mucas vai citus traukus ar kūtsmēslu vai nezāļu uzlējumu, kurā ir sākusies aktīva fermentācija.

Lai uzlabotu augļu veidošanās procesu un sakņu sistēmas attīstību, ir lietderīgi arī nedaudz izžāvēt augsni (ne vairāk kā 8–10%).

Tomēr tas jādara ļoti uzmanīgi, jo mitruma trūkums var izraisīt pretēju efektu – tas ir, olnīcu skaita samazināšanos un galīgās ražas apjoma samazināšanos.

Svarīgi

Aprakstīto metodi ieteicams izmantot dārzniekiem ar lielu pieredzi.

Temperatūras regulēšana

Īpaši karstās dienās temperatūra siltumnīcā var paaugstināties līdz tomātiem kritiskajām vērtībām – līdz 40 grādiem ar optimālo 22-26. Lai no tā izvairītos, izmantojiet aizsargsietus vai baliniet jumtu.

Tomēr ir vērts zināt, ka šī metode var negatīvi ietekmēt galīgo ražas apjomu un izraisīt pārmērīgu zaļās masas pieaugumu.

Pareiza tomātu atzarošana siltumnīcā

Lapu noņemšana veicina aktīvāku olnīcu veidošanos, augšanu un augļu nogatavošanos. Bet tas jādara pareizi, lai nekaitētu augam:

Stādot stādus, izbalējošās apakšējās lapas tiek tikai apgrieztas, tās pilnībā nenoņemot – lai izvairītos no lieka stresa;

Lasi vēl: 2024. gada jūnija beigas būs karstas, pat nedomājiet par šo darbību veikšanu: Tamāra Globa pastāstīja, kas mūs sagaida

Augstajām šķirnēm katru nedēļu noņem 1–2 lapas, nesasniedzot pirmo augļu ķekaru. Darbs sākas ne agrāk kā piektā pudura ziedēšanas sākumā;

Ārkārtējos gadījumos, kad tomāts audzē lieko veģetatīvo masu, jūs varat noņemt līdz 3-5 lapām. Mēs galvenokārt runājam par slikti apgaismotiem dzinumiem, kas aug krūma iekšpusē.

Veidojot tomātus siltumnīcā vienā kātā, uz krūma jāpaliek 24–26 lapām. Indeterminētus tomātus, kas izveidoti divos kātos, apgriež tā, lai katram būtu vismaz 12–14 lapas.

Piezīme

Vienam augam jābūt ne vairāk kā 28–30 vidēja svara augļiem.

Siltumnīcas tomātu prievīte

Siešanas laikā auklu ieteicams aptīt ap augu: tas jādara virs otas, nevis zem tās. Viens auklas pagrieziens – 1,5–2 starpmezgli.

Vislabāk ir izmantot klipšus un izvairīties no otu locīšanas, saglabājot dabisko augšanas leņķi (ar papildu auklu vai suku turētāju palīdzību).

Tas nodrošina normālu tomātu attīstību un pilnīgu visu nepieciešamo vielu piegādi nogatavošanās augļiem.

Piezīme

Tomātus laista mēreni, pēc katras laistīšanas atslābinot un vēdinot siltumnīcu.

Leave a Comment