Kā patiesi garšīgi pagatavot ziedkāpostu svētku mielastam: viesi apēdīs katru pēdējo drusku

Jums tuvojas svētku pasākums, taču iespējams, vēl neesat atraduši kādu oriģinālu ideju svētku galdam.

Šoreiz piedāvājam ko netradicionālu – gatavosim “steikus” nevis no gaļas, bet no puķkāpostiem! Šie dārzeņu steiki tiek cepti kopā ar aromātiskiem ķiplokiem un papildināti ar saldenām rozīnēm un svaigiem garšaugiem. Rezultāts ir izsmalcināts un pārsteidzošs garnīrs, kas noteikti piesaistīs uzmanību un iepriecinās gan gardēžus, gan dārzeņu cienītājus. Lieliska un pārbaudīta izvēle svētku vakaram!

Lasi arī: Jūs varat piesaistīt likstas: lūk, ko nekad nevajadzētu darīt naktī

Cepot ziedkāpostu krāsnī augstā temperatūrā, uz tā virsmas notiek karamelizācija (cukuri brūnē) un Maijarda reakcija (reakcija starp cukuriem un aminoskābēm). Šie procesi rada bagātīgu, riekstainu, pat nedaudz saldenu garšu, kas ļoti atšķiras no vārīta vai tvaicēta ziedkāposta maigās garšas. Protams, vajag precīzi sekot mūsu receptei, lai reultāts būtu nevainojams!

 

Precīzas sastāvdaļas atradīsi raksta beigās! Ķeramies klāt pagatavošanai!

Ziedkāpostu gatavošana:

Sagatavosim visus produktus.

Sākam ar ziedkāpostu sagatavošanu. Pēc labām tradīcijām kārtīgi nomazgājam kāpostu galvu, nogriežam bojātās vietas, noņemam lapas un kātu. Nomizoto kāpostu galviņu liek uz griešanas dēļa ar griezto pusi uz leju un sagriež apmēram 1 cm biezos steikos.

Lasi vēl: Vecmāmiņa no Nīcas atveda īpašu franču recepti kabaču pagatavošanai: nevārēsi pārstāt ēst šos gardumus

Ieeļļojiet lielu cepešpannu ar augu eļļu un uzlieciet uz tās sasmalcinātās ziedkāpostu šķēles. Garšojiet dārzeņu steikus ar melnajiem pipariem un sāli pēc savas gaumes un uzlieciet tām plānās ķiploka šķēles.

 

Un visu šo skaistumu liek cepeškrāsnī uz 30-40 minūtēm un cep līdz zeltainam. Procesa vidū neaizmirstiet šķēles apgriezt uz otru pusi, lai dārzeņi vienmērīgi pagatavotos.

 

Kamēr dārzeņi cepas, strādāsim pie trauka dekorēšanas. Paņemiet vidēju pannu, uzkarsējiet to uz vidējas uguns un izkausējiet tajā sviestu. Pannā esošajai eļļai pievieno uzbriedinātās rozīnes un apcep 5 minūtes, žāvētajiem augļiem nedaudz pievienojot sāli.

 

Izceptajiem zeltainajiem steikiem vienmērīgi izklājiet smalkās rozīnes. Izrotātos kāpostus liek atpakaļ uz karstu, izslēgtu cepeškrāsni burtiski uz 5 minūtēm.

 

Pēc 5 minūtēm puķkāpostu virspusi izrotājiet ar svaigu diļļu zariņiem.

 

Novietojiet dekorētos, aromātiskos ziedkāpostu steikus uz pasniegšanas šķīvja un pasniedziet uz svētku galda.

SASTĀVDAĻAS:

1 vidēja ziedkāpostu galva (apmēram 1 kg)

3 vidējas ķiploka daiviņas – plānās šķēlītēs

20 g sviesta

20 g svaigu diļļu – ar rokām saplēš mazos zariņos

30 g žāvētu rozīņu – pārlej ar siltu ūdeni, lai uzbriest

Sāls un malti melnie pipari – pēc garšas

Augu eļļa – pannas eļļošanai

Labu apetīti!