Kā saprast, ka šampūnam ir labs sastāvs: kādām sastāvdaļām nevajadzētu būt – izlasiet etiķeti

Šampūni jau sen ir kļuvuši par mūsu ikdienas sastāvdaļu, tāpēc esam aizmirsuši, ka tie ir izstrādāti zinātniskās laboratorijās. 

Lai mati būtu skaisti un izturīgi, ir svarīgi izvēlēties īstos šampūnus.

Kā darbojas šampūni

Jebkura šampūna galvenā sastāvdaļa ir virsmaktīvās vielas. Tie ir īpaši savienojumi, kuru molekulas vienā galā piesaista eļļas. Tas nozīmē, ka, kad mēs mazgājam matus, virsmaktīvās vielas vienā galā piestiprinās pie galvas ādas taukiem un pēc tam tiek izskalotas ar ūdeni.

Viena no populārākajām virsmaktīvajām vielām ir sulfāts. Tomēr mūsdienu eksperti bieži apgalvo, ka tie iedarbojas pārāk agresīvi un izskalo pat taukus, kas aizsargā galvas ādu no apkārtējās vides bojājumiem.

Tiek arī uzskatīts, ka sulfāti liek galvas ādā esošajiem tauku dziedzeriem strādāt intensīvāk, jo tie cenšas kompensēt sebuma zudumu. Tas izraisa ātrāku matu taukošanos. Tādējādi veidojas apburtais loks – jo biežāk mēs mazgājam matus, jo vairāk tie kļūst taukaini.

Taču nevajadzētu pilnībā atteikties no šampūna. Jums vienkārši jāatrod kosmētikas līdzeklis, kas ir piemērots jūsu ādas tipam.

Kas nedrīkst būt matu šampūna sastāvā

Šīs sastāvdaļas var kaitēt galvas ādai un matiem, tāpēc centieties izvairīties no to saturošu produktu iegādes:

Agresīvas virsmaktīvās vielas – nātrija lauru sulfāts (SLES) un nātrija laurilsulfāts (SLS) var izraisīt galvas ādas kairinājumu, sausus matus.

Parabēni – konservanti, kas pagarina šampūna derīguma termiņu, tie var izraisīt niezi.

Silikoni – tos pievieno, lai uzlabotu matu gludumu un spīdumu pēc mazgāšanas, bet tie rada tikai ilūziju, uzkrājoties uz galvas ādas, silikoni izraisa matu lūšanu un sausumu.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment