Kāpēc cilvēki masveidā maina plastmasas logus?

 

Tomēr šodien ir vēl viena tendence: cilvēki sāk atteikties no plastmasas logiem. Sen izveidotos mikrorajonos šī tendence vēl nav tik jūtama, taču tur, kur notiek būvniecība, plastmasas logi vairs nav tik populāri.

Kāpēc? Vai to spēja saglabāt siltumu pēdējos gados ir pasliktinājusies? Protams, nē. Tas ir tikai tas, ka plastmasas logu masveida izmantošanas gadu laikā ir kļuvušas acīmredzamas ne tikai to priekšrocības, bet arī trūkumi, kurus pārdevēji piemin reti.

Plastmasas logu trūkumi

Toksiskās piedevas
PVC satur plašu toksisku piedevu klāstu, piemēram, svina stabilizatorus, fungicīdus un plastifikatorus. Svins ir viens no vissliktākajiem dabā sastopamajiem elementiem. Tas var iekļūt cilvēka ķermenī ar gaisu, pārtiku un ūdeni. Un tas uzkrājas ķermenī un kaulos, radot problēmas.

Gados vecāki cilvēki un bērni ir īpaši jutīgi pret pat mazām svina devām. “Logu izgatavotāji” saka, ka bez spēcīgas apkures svins no plastmasas neizdalīsies. Bet vismodernākie no tiem paši aizstāja svinu ar citiem stabilizatoriem, kas ir gandrīz nekaitīgi veselībai.

Lasi arī: Merilina Kerro pastāstīja, kur glabāt naudu mājā, lai kļūtu bagāts

Lasi arī: Kā piesaistīt naudu savai mājai. Efektīvi padomi, kā kļūt bagātam

Lielie Eiropas un Krievijas ražotāji savā ražošanā izmanto nekaitīgus stabilizatorus. Bet uz šiem stikla pakešu logiem nav nekādu marķējumu. Tāpēc jūs pats nevarēsit noteikt, vai jūsu logā ir vai nav svins. Jums būs jāuzticas ražotājiem.

Problēmas ar ventilāciju
Izrādījās, ka plastmasas logu galvenā priekšrocība – telpas izolēšana no ārējā gaisa – ir arī to galvenais trūkums.

Daudzdzīvokļu namos ventilācijas sistēmas pamatā ir dabiska svaiga ielas gaisa pieplūde caur logu rāmju un ieejas durvju plaisām. Gaiss, ejot cauri visām dzīvokļa telpām, absorbē kaitīgos piemaisījumus un iziet cauri ventilācijas kanāliem virtuvē un vannas istabā.

 

Plastmasas loga necaurlaidība bloķē dabisko svaigā gaisa ieplūšanu telpā, tādējādi pasliktinot ventilāciju. Sakarā ar to logi aizsvīst un uz tiem veidojas kondensāts. Telpā palielinās mitrums, kas veicina mikrobu, sēnīšu un pelējuma vairošanos.

 

Logi, kas “neelpo”, ierobežo svaiga un tīra gaisa plūsmu, palielinot putekļu koncentrāciju. Tā rezultātā kļūst grūti elpot. Bērni sāk justies slikti, arī pieaugušie sūdzas par biežām slimībām, galvassāpēm, veselības pasliktināšanos.

Atsevišķas vielas uzkrājas, piemēram, oglekļa monoksīds no gāzes plīts, formaldehīda izgarojumi no mēbelēm (MDF) un citi. Gaisa kondicionētāji un ventilatori ne vienmēr veiksmīgi tiek galā ar savu uzdevumu, bieži saasinot problēmu.

Pēc vācu zinātnieku domām, atsevišķu kaišu uzplūdums pēdējo desmitgažu laikā ir tieši saistīts ar neveselīgo mikroklimatu dzīvokļos un PVC profila logos.

Ja logus atver tik regulāri, kā iesaka ražotāji, tad tas noliedz plastmasas loga galvenās priekšrocības, jo svaigs un auksts gaiss atvēsina telpu un tad tā atkal ir jāsasilda, lieki tērējot enerģiju.

“Bailes” no mehāniskiem bojājumiem
Kā atzīst paši logu ražotāji, pēc mehāniskiem bojājumiem plastmasu ir gandrīz neiespējami salabot vai atjaunot. Skrāpējumi un iespiedumi uz plastmasas paliks uz visiem laikiem.

Kamēr stikla bloku var nomainīt, skrāpējumus un iespiedumus uz rāmjiem nevar salabot. Šādi bojājumi ir īpaši pamanāmi uz gaišas krāsas virsmām.

Grūtības remontēt
Plastmasas logu ir ļoti grūti salabot. Veiksmīgs remontdarbu iznākums ir tieši atkarīgs no loga un montāžas kvalitātes, kā arī turpmākās uzstādīšanas. Jāatceras, ka PVC profils ir diezgan sarežģīta struktūra. Tāpēc, pērkot preci no pārdevēja, jums ir jāpieprasa atbilstības un kvalitātes sertifikāti.

Augsts PVC profila izplešanās koeficients
Lieta ir tāda, ka ekstrēmā karstumā logu materiāls ļoti izplešas un aukstumā saraujas. Tas var izraisīt plastmasas plaisas. Arī sals var izraisīt loga atraušanos no putām.

Uzlaušanas briesmas
Plastmasas logus ir diezgan viegli uzlauzt. Tos var atvērt no ārpuses, izmantojot asu un plānu priekšmetu (nazi, skrūvgriezi, lineālu, špakteļlāpstiņu). Uzbrucējam vienkārši jāievieto instruments zem atveramās vērtnes savienojuma un uzmanīgi jāiet pa visu augstumu, piespiežot to kā sviru.

1995. gadā Zviedrija ieviesa aizliegumu visiem PVC izstrādājumiem, bet Dānija ieviesa nodokli PVC izstrādājumiem un ftalātiem. Vairāk nekā 150 kopienas Eiropā jau ir aizliegušas PVC izstrādājumus vai ir izstrādājušas politiku, lai pakāpeniski pārtrauktu to izmantošanu sabiedriskās ēkās.

 

PVC logu ražošanas līderi vācieši tos savās mājās uzstāda arvien retāk, viņi apzinās to nepilnības, tāpēc mēdz pasūtīt rāmjus no dabīgā koka.

Speciālisti iesaka atteikties no plastmasas logiem par labu koka logiem, kas nodrošina svaigu gaisu no ielas, vai plastmasas logiem uzstādīt svaiga gaisa ventilācijas vārstus.

Ja tomēr nolemjat pasūtīt logus no polivinilhlorīda, pieprasiet pārdevējam kvalitātes sertifikātu, jo plastmasa var būt dažāda, ar dažāda līmeņa bīstamību videi. Svarīgi atcerēties, ka logi ir ilgtermiņa ieguldījums un ar tiem nevajadzētu taupīt.

Leave a Comment