Kāpēc ķirbim ir nepieciešams lietussargs? Kā izaudzēt lielu ķirbi. Jūsu kaimiņi ieradīsies pie jums ekskursijās, lai redzētu šo brīnumu

Audzējot lielaugļu ķirbjus, ieteicams ievērot noteiktus noteikumus, kas veģetācijas periodā ļaus augļiem pieņemties svarā un nogatavoties.

Maigajā dienvidu klimatā tas ir vieglāk izdarāms – siltumā vairuma šķirņu ķirbji ar tradicionālu aprūpi izaug diezgan lieli. Bet pārējā teritorijā, lai iegūtu ievērojamu rezultātu, ir vērts izmantot dažus trikus.

Stādu sēšana un stādīšana

Lielākā daļa lielaugļu ķirbju nogatavojas vēlu. Audzēt šādus ķirbjus, tiešā veidā sējot zemē, ir iespējams tikai dienvidu reģionos, lai paātrinātu augu attīstību, centrālajos un ziemeļu reģionos ieteicams sēt sēklas stādiem.

Optimālais laiks stādu sēšanai ir aprīļa beigas. Sēklas vispirms ir jākalibrē, atlasot veselīgas un noņemot bojātās. Lai to izdarītu, tos iegremdē sālsūdenī (30 g uz 1 litru ūdens), un pēc pusstundas tiek atlasīti tikai tie, kas nogrimst apakšā.

Kvalitatīvas sēklas mazgā zem tekoša ūdens un 5-6 stundas mērcē augšanas stimulatora (Zircon, Ecosil) vai koksnes pelnu šķīdumā (1 ēd.k. uz 1 litru ūdens).

Tālāk sēklas diedzē, ievietojot tās mitrā drānā vai sfagnu sūnā un pārklājot ar plēvi. Vairākas dienas pirms nokošanas sēklas periodiski samitrina ar smidzināšanas pudeli un vēdina.

Diedzētas sēklas jāsēj atsevišķos tāda izmēra kausos, lai pirms pārstādīšanas pastāvīgā vietā tās nebūtu jālasa – ķirbis slikti reaģē uz sakņu traumēšanu.

Lai precīzāk noņemtu sakņu bumbu, pieredzējuši dārznieki izklāj konteinera iekšpusi ar plēvi, atstājot tā galus virs krūzes augšējās malas.

Augsni sējai var sagatavot neatkarīgi no kūdras, humusa un sapuvušām zāģu skaidām proporcijā 2:1:1 (neaizmirstiet iegravēt substrātu ar vāju kālija permanganāta šķīdumu vai izliet caur sietu verdošu ūdeni).

Kā izvēles iespēja ir piemērota augsne no veikala – universāla, dārzeņu vai ķirbju kultūrām.

Augsni ber traukos, aplej ar siltu ūdeni un padziļinājumos liek sēklas, virsū pārkaisa ar 1,5-2 cm biezu zemes kārtu Krūzes labāk turēt siltā vietā, pārklātas ar plēvi vai stiklu līdz parādās dzinumi.

Nedēļu vai divas pēc īstās lapas parādīšanās stādus baro ar stādiem paredzētu mēslojumu vai azofosku (1 ēdamkarote uz 5 litriem ūdens). Mēslošana tiek atkārtota pāris dienas pirms stādu stādīšanas atklātā zemē.

Dīgstus dārza dobē var stādīt tikai pēc tam, kad beigušās atgriešanās sals un augsne sasilusi līdz sakņu slāņa dziļumam.

Lasi vēl: Izvēlamies bez ķīmijas! Kas jāzina ikvienam, dodoties uz tirgu, lai iegādātos jaunos kartupeļus?

Lai veidotu lielus krūmus, starp tiem jāatstāj pietiekams attālums: stādot milzu ķirbjus, rindu atstatums ir apmēram 2 m, un starp augiem pēc kārtas jāatstāj 1-1,5 m. Jāpietiek ar 4-5 m gariem dzinumiem dārza gultnē ir vieta, un saknēm ir jānodrošina pietiekami daudz augsnes uzturam.

Augu kopšana

 

Dobe ķirbju stādīšanai mērenā klimatā jāatrodas saulainākajā vietā, aizsargātā no caurvēja. Lieli augļi augs tikai ar pietiekamu insolāciju un augstu temperatūru.

Dienvidu reģionos, gluži pretēji, pusdienas karstumā ķirbji ir jāpasargā no saules.

Augsnei jābūt barojošai, mitrumu absorbējošai, ar augstu humusa saturu un skābumu 6,5–7,0 pH. Pirms stādīšanas katrā bedrē ieteicams ieklāt komplekso minerālmēslu (saskaņā ar instrukcijām).

Nākotnē lielaugļu ķirbjus var barot ar nitrofosku (10-15 g uz krūmu), iestrādājot granulas augsnē un aplejot ar ūdeni.

Ir atļauts pievienot pelnus no organiskām vielām (1 glāze uz krūmu), un sākotnējā augšanas fāzē to var laistīt ar deviņvīru spēka šķīdumu, kas jāatšķaida ar ūdeni 1:10.

Patēriņa norma ir viens spainis 5-6 augiem.

Labai ķirbju ražai svarīga ir regulāra laistīšana, jo… augļi uzkrāj lielu daudzumu mitruma. Jaunos krūmus parastos vasaras laikapstākļos laist 1-2 reizes nedēļā, un karstā laikā vai sausumā laistīšanas biežums tiek palielināts.

Pieaugušiem augiem pietiek ar mitrināšanu reizi 10 dienās ar spaini ūdens uz krūmu. Apmēram mēnesi pirms ražas novākšanas laistīšana tiek pārtraukta.

Liela nozīme lielu augļu iegūšanai ir vīnogulāju veidošanai un augļu normēšanai. Lai iegūtu pēc iespējas lielāka izmēra ķirbjus, vislabāk ir audzēt krūmu vienā kātā, noņemot sānu dzinumus, kad tie aug.

Galvenā stīga tiek saspiesta pēc tam, kad tā sasniedz 4-6 m garumu.

Kad uz kātiem sāk veidoties augļi, jums vajadzētu atstāt ne vairāk kā trīs un nogriezt visas atlikušās olnīcas (un tās, kas parādīsies vēlāk).

Masai pieaugot, tiek atlasīts viens no trim augļiem – lielākais un skaistākais, un liekie tiek noņemti. Kā pēdējo līdzekli varat atstāt uz krūma divus augļus, lai būtu drošībā.

Lai ķirbis aktīvi augtu un palielinātos, tā mizai nevajadzētu sacietēt pirms laika. Lai to izdarītu, dārznieki aizsargā augļus no pārāk spilgtas saules.

Jūs varat segt gultas ar spunbondu uz balstiem vai arkām, vai arī varat uzstādīt vecu pludmales lietussargu virs milzu augļa.

Ja izdevās izaudzēt ķirbi, kuram virsū nepieciešams pludmales lietussargs, apsveicam, varat uzaicināt kaimiņus ekskursijā, negaidot sezonas beigas!

Leave a Comment