Kārdinošie saldie ķirši: kā iegūt labu ražu, kā pareizi veidot vainagu un citi padomi. TOP saldās šķirnes

 Foto-Valdis Semjonovs

Šovasar ir ķiršu bagāts gads, taču jau tagad pēc ogu novākšanas jāparūpējas, lai labu ražu varētu iegūt arī nākamgad. Kā pareizi veidot saldo ķirškoku vainagus, skaidro Dārzkopības institūta pētniece Daina Feldmane.

“Parasti pirmos ķiršus vāc ap Jāņiem, taču šogad viss notika agrāk. Lielā karstuma un straujās gatavošanās dēļ ne visām šķirnēm bija laba augļu kvalitāte. Dažām augļi bija garšīgi kā vienmēr, bet citām trūka salduma, arī augļi nebija tik stingri,” skaidro Daina Feldmane.

Lasi arī: Padomi situācijām, kad esi bez vārdiem

Vainaga veidošana

Vasarā vainagus veido sausā, saulainā laikā. Tad griezuma vietas ātrāk apžūst (mikroorganismi, kas var bojāt augļukokus, ieviešas mitrā laikā). Turklāt saules ultravioletais starojums ir vislabākais dezinfekcijas līdzeklis. Ja augļukoki ir veselīgi, nav vajadzības brūces apziest ar speciālajām ziedēm. Savukārt kauleņkokus ar sveķošanās un vēžveidīgām brūcēm griezuma vietas apstrādā ar Lerānu vai augļukoku stumbru balsināšanai paredzēto kaļķu maisījumu, kam pievienots vara vitriols.

!!! Ja dārzā vai tā tuvumā aug koks ar slimu stumbru, ir lielāka varbūtība, ka no tā pārlidos sporas arī uz veselo ķirsi. Tā uz celmiņa pēc zara apgriešanas var nokļūt arī kāda agresīva sēņu Sli**ba, kas ātri iekļūst stumbrā. Tāpēc šādā situācijā celmiņu labāk apziest, jo kaļķi kopā ar vara preparātu vai arī Lerāns rada nelabvēlīgu vidi sporu dīgšanai.

Ražojošus ķiršus vislabāk veidot vasarā – ražas vākšanas laikā vai pēc tās (mazāk sveķojas, ja griež saulainā laikā – pavasarī vai vasarā, bet vasarā jāveido tādēļ, lai mazinātu koka augšanu). Šajā laikā tiem retina vainagu, bet spēcīgiem kokiem izgriež vai izzāģē galotnes, lai tie neaugtu debesīs. Lai atjaunotu vainaga izgaismojumu, izgriež nevajadzīgi sabiezinošus un krusteniski augošos zarus. Koka vainagu pazemina, izgriežot vadzaru ar visiem augļiem. Veidojot vainagu, visus zarus izgriež vai izzāģē, atstājot pagarus celmiņus.

Kokam jābūt tikai vienam stumbram un vadzaram. Pārējiem pakārtotajiem zariem jābūt vājākiem.

Lasi arī: Ekstrasensa un zīlnieka Aleksandra Kinžinova padoms: Kā pievilināt laimi dzīvē

Viens no jauninājumiem saldo ķiršu veidošanā – ražojoša koka augšējā daļā neturēt lielus, 5–6 gadus vecus zarus, bet palaikam mainīt tos pret 1–4 gadus veciem. Tas nozīmē, ka katru gadu kokam jāizgriež viens vai divi vecākie zari, tā ļaujot to vietā izaugt jauniem. Šādi ķirša vainags augšpusē visu laiku būs šaurs, piramidālas formas – ar zariem, kuri nenoēnos cits citu.

!!! Saldajiem ķiršiem kvalitatīvākie augļi veidojas uz labi izgaismotiem trīsgadīgiem zariem.

Pirmajā, dažreiz arī otrajā gadā pēc iestādīšanas, lai kociņiem neveidotos šauri zaru leņķi, veic jauno, stāvo dzinumu atliekšanu ar knaģiem. Ja šo darbu neveic, koks tiek pakļauts sala un slimību bojājumiem un ar laiku var aiziet bojā. Dzinumi jāatliec ar knaģiem jūnijā, tos uz kociņa tur 10–14 dienas.

!!! Jauniem kociņiem (līdz pirmajai ražai) zaru galotnes vasu īsina pavasarī par trešdaļu, lai tie veidotu vairāk dzinumu. Galotnes nedrīkst saīsināt vasarā, citādi atsāksies otrreizēja augšana.

Turpini lasīt nākošajā lapā…

Leave a Comment