Karstie kartupeļi ir Austrālijas pamatēdiens. Nelielus kartupeļus vāra, līdz tie kļūst mīksti, tad sasmalcina, pārlej ar eļļu un garšvielām un apcep, līdz tie kļūst brūni un kraukšķīgi. Šo kartupeļu versiju, kas paredzēta ballītēm, papildina ar kūpinātu lasi, lai pagatavotu svētku uzkodu.
Nepieciešamās sastāvdaļas:
Kartupeļiem:
1 1/2 sīku zelta kartupeļu
2 ēdamkarotes olīveļļas
1/2 tējkarotes sāls
1/4 tējkarotes svaigi maltu melno piparu
Izrotāšanai:
6 putukrējuma siera
5 karsti vai auksti kūpināta laša
1/4 glāzes sarkano sīpolu, smalki sagrieztu kubiņos.
2 ēdamkarotes kaperu, nosusināti
1. Kartupeļu vārīšana:
Ielieciet kartupeļus vidēji lielā katlā un tik daudz ūdens, lai tas pārklātu kartupeļus vismaz 1 cm dziļumā. Novietojiet katlu uz plīts uz lielas uguns.
Kad ūdens uzvārīsies, samaziniet karstumu līdz vidējam un vāriet nesegtus apmēram 15 līdz 20 minūtes, līdz kartupeļus var viegli caurdurt ar dakšiņu vai nazi.
Noņemiet kartupeļus no karstuma un noteciniet ūdeni izlietnē.
2. Tikmēr uzkarsē cepeškrāsni:
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 425º grādiem. Izklājiet lielu cepšanas loksni ar folliju.
3. Sasmalciniet kartupeļus:
Kamēr kartupeļi vēl ir karsti, uzmanīgi izvietojiet tos uz sagatavotās cepamās plātnes un ar dzeramā glāzes, mērglāzes vai cita priekšmeta ar plakanu dibenu apakšdaļu saspiediet tos apmēram 1/2 cm biezumā.
Kartupeļus nesasmalciniet tik ļoti, lai tie pilnībā atdalītos, bet gan izveidojiet aptuveni 2 cm apaļus, kas kalpos par pamatu piedevām.
Ja kāds no kartupeļiem atdalās, ar rokām saspiediet tos atpakaļ kopā.
Lasi vēl: Ko labāk izvēlēties želatīnu vai agaru
4. Kartupeļus pagatavojiet ar garšvielām:
Sasmalcinātos kartupeļus pārkaisiet ar 1 ēdamkaroti olīveļļas un pārkaisiet ar 1/4 tējkarotes sāls un 1/8 tējkarotes melno piparu.
Ar lāpstiņu uzmanīgi apgrieziet kartupeļus un pievienojiet tiem atlikušo olīveļļu, sāli un melnos piparus.
5. Kartupeļu cepšana:
Kartupeļus cepiet no 20 līdz 25 minūtes, līdz tie kļūst kraukšķīgi un ap malām zeltaini brūni.
6. Atdzesējiet un uzberiet kartupeļus:
Ļaujiet kartupeļiem aptuveni 15 minūtes atdzist uz cepamās plātnes.
Katram kartupelim virsū uzberiet lielu tējkaroti putukrējuma siera. Uz krējuma siera uzlieciet nelielu kūpināta laša gabaliņu, pārkaisiet sarkano sīpolu un dažus kaperus.
7. Pasniedziet:
Kartupeļus pārceliet uz servēšanas šķīvja. Pasniedziet uzreiz.