Kvasa ārstnieciskās īpašības

Papildus lieliskajai garšas un tonizējošajai iedarbībai, kvasam ir daudz ārstniecisku īpašību.

Tāpat kā kefīrs, kvass ir dabiskas fermentācijas produkts. Tā rūgto garšu rada labvēlīgas baktērijas, kas izraisa fermentācijas procesu. Pateicoties līdzsvarotai kompozīcijai, kvass mūsu organismam sniedz materiālu labumu.

Kvasa ārstnieciskās īpašības

Laba gremošana. Fermentācijas procesā iesaistītie mikroorganismi ir līdzīgi tiem, kas dzīvo mūsu zarnās. Nonākot kuņģa-zarnu traktā, tie neitralizē kaitīgo mikrofloru un uztur derīgu. Dzēriens palīdz sagremot gaļas un taukainus pārtikas produktus, kā arī atjauno sāls un šķidruma līdzsvaru organismā.

Lasīt arī: Ekstrasensu padoms: kā uzlabot dzīvi 2018.gadā

Spēcīgi kauli, veselīgi mati. Dabīgajā kvasā ir daudz kalcija, tāpēc regulāra lietošana stiprina kaulus un zobu emalju. Un raugs, kas atrodas tā sastāvā, uzlabo matu stāvokli un dziedina pūtīšu skarto ādu.

Tievs ķermenis. Neskatoties uz to, ka kvasā ir pietiekami daudz cukura, resns no tā nevar kļūt: tas palīdz mēreni zaudēt svaru, jo tas veicina toksīnu izdalīšanos un kaitīgu produktu metabolismu. No rīta tukšā dūšā ir jālieto 250 ml kvass un vakarā.

Jautrība un labs garastāvoklis. Bagāts ar vitamīniem C un B grupas vitamīniem, kvass palīdz ātri atjaunot spēku un mazināt uzkrāto psiholoģisko nogurumu, darbojoties kā antidepresants. Viņš noregulē nervu sistēmu, paaugstina darba spēju, visa organisma tonusu un stiprina imūnsistēmu.

Kā izvēlēties pareizo kvasu

Ja nav laika gatavot kvasu, jūs varat iegādāties koncentrātu veikalā. Galvenais ir tas, ka tam jābūt svaigam, tāpēc pārbaudiet derīguma termiņu. Priekšroku dod stikla tarai.

Pudelēs visbiežāk pārdod kvasa dzērienu, nevis dabisko kvasu. Pārliecinieties, ka etiķetē papildus iesalam, rīvmaizei un kvass ekstraktam ir norādīts raugs. Kombinācijā esošo aromātisko piedevu un konservantu klātbūtne liecina, ka tā ir soda, nevis kvass.

Lasīt arī: Aprikožu un žāvētu aprikožu noderīgās īpašības

Šis kvass ir duļķains, smaržo kā maize un var būt nogulsnes pudeles apakšdaļā. Arī tā dabiskuma indikators ir burbuļi. Ielejiet dzērienu glāzē un skatieties putas. Dabiskā kvasa burbuļi ir mazi un ilgstoši neizzūd.
Izlejamais kvass ir vislabākais, jo tajā nav konservantu. Tāpēc tas netiek glabāts ilgi – tikai 48 stundas. Pārbaudiet, vai uz mucas vāka ir zīmogs. Ja nē, dzēriens ir atšķaidīts un nedos labumu. Turklāt kvasam vajadzētu būt aukstam neatkarīgi no ielas laika apstākļiem.

Kontrindikācijas: skābums, čūlas, kuņģa vēzis, kolīts, podagra, krūts barošana.

Dzērieni karstā sezonā

• Maizes kvass (negāzēts). Dabisks, “dzīvs” kvass labi nomāc slāpes, baro organismu ar vitamīniem un mikroelementiem.
• Minerālūdens. Atšķirībā no parastiem dzērieniem, kas, lietojot lielos daudzumos, organismā izvada sāļus, kas vajadzīgi tā darbam, minerālūdens piesātina organismu ar lietderīgām vielām.
• Karstā zaļā tēja bez cukura. Mums ir mēles nervu gali, kas atbild par starpību starp karsto un auksto. Pēc to signāla: “karsti!” ķermenī ieslēdzas pašdzesēšanas sistēma.
• Kompoti un augļu dzērieni. Labākais no visiem – mājas pagatavoti, ar zemu cukura saturu.
• Skābie piena produkti. Kefīrs, jogurts palīdzēs ne tikai atbrīvoties no slāpēm, bet arī no izsalkuma sajūtas.
Savukārt sulas un nektāri palielina slāpes: tās satur skābes, kairina receptorus mutē, izraisot bagātīgu siekalu sekrēciju. Tāpēc labāk nedzert saldos dzērienus siltumā.

Lasīt arī: Kā attīrīt organismu ar biešu palīdzību

Mājas kvasa recepte

Rudzu maize -1/2 kukuļa, dzīvais cukurs, rozīnes – 50 g.

• Maizi sagriež nelielās sloksnēs, ieliek uz sausas pannas pēc kārtas un žāvē cepeškrāsnī zemā temperatūrā, līdz brūnai garoziņai. Ievietojiet sausiņus 3 litru burkā un piepildiet ar karstu ūdeni, neuzpildot līdz augšai apmēram 7 cm. Pievienojiet 3 ēd.k. cukura un ļaujiet atdzist.
• ½ glāzes silta ūdens izšķīdina raugu, ielej burkā ar maizi. Nosedziet ar apakštasi un ielieciet siltā vietā uz 2 dienām. Izkāsiet caur marli. Ievietojiet biezumu ledusskapī. Burkā ieberiet atlikušo cukuru un rozīnes, samaisiet un atstājiet uz 12 stundām siltā vietā.
• Sapildiet kvasu pudelēs, atstājot no augšas 3-4 cm, un cieši aizveriet vākus. Turiet vienu dienu ledusskapī.

 

Avots: vedmochka.net

Gunta Graudiņa

COMMENTS

Leave a Comment