Cepti āboli
Kopš seniem laikiem cepti āboli ir bijuši viens no labākajiem Ziemassvētku gardumiem. Pat šo vienkāršāko kārumu var padarīt vēl interesantāku. Vienkāršā cukura vietā varat tiem pievienot medu un riekstus.
Lasi arī: Jaungada ēdienkarte 2024: 3 ēdieni uz svētku galda veiksmei un labklājībai
Sēņu borščs
Arī pirmajam ēdienam Ziemassvētku galdam jābūt neparastam. Jūs varat atrast neparastu recepti borščam ar sēnēm. Jums būs nepieciešams:
- viena ola;
- divarpus glāzes miltu;
- puskilograms svaigu sēņu, cūku vai šampinjonu – tas nav svarīgi;
- sviests (trīs ēdamkarotes);
- viens burkāns;
- puskilogramu biešu;
- pētersīļi;
- sīpoli, divi gabali;
- divas ēdamkarotes augu eļļas;
- sasmalcināti krekeri.
Ēdienu gatavošana . Buljonu gatavo no bietēm, burkāniem un pētersīļiem. Pagatavojiet apmēram 40 minūtes. Sēnes nomazgā un atsevišķi uzvāra. Tālāk buljonam pievieno vienu sasmalcinātu sīpolu un sautē vēl 20 minūtes. Otro apcep eļļā 5-7 minūtes, pievieno atsevišķi vārītas sēnes, krekerus, piparus.
Mīciet mīklu no miltiem, olām, sāls un divām trešdaļām glāzes ūdens. Plāni izrullējiet un pēc tam sagrieziet 4 cm kvadrātos. Katrā kvadrātā ieliekam nedaudz sēņu pildījuma un sadrupinātu krekeru, salokām pa diagonāli un aizveram malas, savienojot pretējos galus. Iegūtās tā sauktās “ausis” jāvāra verdošā sālītā ūdenī. Pēc vārīšanas varat pievienot eļļu.
Tālāk jums jāsasmalcina bietes, jāapvieno sēņu un dārzeņu buljoni, jāpievieno bietes, jāmaisa un jāuzvāra. Ausis pasniedz atsevišķi un nepievieno zupai.
Neskatoties uz to, ka gavēnis beidzas Ziemassvētku dienā, tas nenozīmē, ka varat aizmirst par lūgšanu lasīšanu. Tā var būt vai nu pazīstamā “Mūsu Tēvs”, vai citas lūgšanas – piemēram, par grēku piedošanu.