Lai varētu dzīvot Latvijā, algai uz rokas ir jābūt lielākai

“Norstat” veiktajā pētijumā, Latvijā lielākā daļa aptaujāto iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 39 gadiem uzskata, ka pilnvērtīgai dzīvei Latvijā viņiem vajadzētu nopelnīt vairāk nekā 1000 eiro mēnesī “uz rokas”. Darbs ir būtiska mūsu dzīves sastāvdaļa. Tas ir kaut kas, kas mums jādara, lai izdzīvotu. Tas ir kaut kas, kas mums jādara, lai nodrošinātu sevi un savus tuviniekus. 

Kā liecina pētījuma dati, trešdaļai iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 39 gadiem, lai Latvijā dzīvotu pilnvērtīgi, mēnesī būtu nepieciešami no 1501 līdz 2000 eiro.

Katram desmitajam Latvijas iedzīvotājam pilnvērtīgai dzīvei pietiktu ar vidējo algu 977 eiro pēc nodokļu nomaksas. Daudzi jaunieši izjūt nepieciešamību pēc lielākiem ienākumiem, un lielākajai daļai ir nepieciešami ienākumi virs 1500 eiro neto mēnesī. Tādējādi redzams, ka sabiedrības viedokļi caurstrāvo tieksmi pēc stabilitātes un noteiktības par materiālo labklājību,» skaidro uzņēmuma «Evolution Latvia» Baltijas un Rumānijas personāla daļas vadītāja Sanita Kļaviņa.

Gandrīz ceturtā daļa (23%) aptaujāto norāda, ka pelnīt vajadzētu virs 1000 eiro mēnesī, bet uz rokas ne vairāk kā 1500 eiro. Tad 18% aptaujāto iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 39 gadiem apgalvo, ka viņiem ir jānopelna vairāk par 2000 eiro, kas nepārsniedz 2500 eiro. Tikmēr katrs desmitais uzskata, ka jebkurā brīdī “uz rokas” jāsaņem vairāk par 2500 eiro, bet ne vairāk kā 3000 eiro. Tikpat daudz cilvēku atzīst, ka vajag vairāk nekā 3000 eiro.

“Līdz 2025. gadam Z paaudze veidos gandrīz ceturto daļu no kopējā pasaules darbaspēka. Sabiedrības un darba nākotne ir Z un Y paaudzes rokās, kas mainīs mūsu dzīves un darba veidu. Ņemot vērā mūsu pieredzi, palīdzot jauniešiem veidot veiksmīgu karjeru, mēs varam teikt, ka viņi zina, ka talants izvēlas uzņēmumus, nevis otrādi. Daudzi uzņēmumi bieži ignorē šo faktu, jo trešā daļa aptaujas respondentu jūtas netaisnīgi atalgoti un nenovērtēti savā darba vietā.

Lasi arī: Mana vīra guļošais tēvs nolēma apprecēt savu kaimiņieni, viņa vēlas nozagt viņa bagātību

Vienlaikus pētījums uzrāda skaidru korelāciju, lielākajai daļai iedzīvotāju norādot uz nepieciešamību nopelnīt līdz 1500 eiro “uz rokas”, lai pilnvērtīgi dzīvotu Latvijā. Ja jūs nopelnāt vairāk nekā 750 eiro mēnesī, jūs tiekat uzskatīts par turīgu. Šī ir summa, kas jums nepieciešama, lai pretendētu uz augstāku nodokļu kategoriju.

Runājot par pilnvērtīgas dzīves atrašanu Latvijā, trešdaļa 18 līdz 29 gadus vecu jauniešu saka, ka viņiem jācenšas nopelnīt no 1501 līdz 2000 eiro mēnesī. Tā ir arī populārākā atbilde 30 un 39 gadus veco iedzīvotāju vidū, ko atzīst katrs trešais aptaujāto iedzīvotāju. Ceturtā daļa aptaujāto norāda, ka nākamā biežākā atbilde ir virs 1000 eiro, bet nepārsniedzot 1500 eiro. Savukārt auditorijā no 18 līdz 29 gadiem otrā populārākā atbilde liecina, ka (21%) cilvēkiem vajadzētu pelnīt “uz rokas” no 2001 līdz 2500 eiro.

Pētījumu par Z un Y paaudzes darbaspēka attīstību Evolution Latvia un kompānija Norstat veica šī gada oktobrī un aptaujāja 504 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 39 gadiem.

Leave a Comment