LU Muzejs aicina iesaistīties Astronomiskās observatorijas simtgades svinībās

1922.gada 18.oktobrī tika nodibināta Latvijas Universitātes (LU) Astronomiskā observatorija. Atzīmējot unikālā objekta simtgadi, LU Muzejs aicina un dažādiem pasākumiem, izzināt observatorijas vēsturi un diskutēt par astronomijas tēmām.

Katru mēnesi LU Muzejs no saviem krājumiem izvēlas vienu objektu, ko izceļ kā “Mēneša priekšmetu”. Oktobrī LU Muzeja mēneša priekšmets ir LU Astronomiskās observatorijas durvju plāksnīte, kas izvēlēta kā observatorijas simtgades simbols. Tā izgatavota drīz pēc observatorijas nodibināšanas un atradusies šajā vietā visu laiku. Plašāks stāsts par durvju plāksni lasāms LU portālā.

Pirmdien, 17.oktobrī, tiks atklāta virtuāla izstāde “Latvijas Universitātes Astronomiskās observatorijas 100 gadi 100 fotogrāfijās” – katru gadu raksturo kāds zīmīgs notikums un atbilstošs attēls. Tā veido Astronomiskās observatorijas hroniku 100 gadu garumā. Virtuālās izstādes atklāšana plānota plkst.15.00 LU galvenajā ēkā Rīgā, Raiņa bulvārī 19, 415. telpā.

Savukārt otrdien, 18.oktobrī, notiks zinātniski vēsturiska konference “Latvijas Universitātes Astronomiskajai observatorijai 100 gadi”, ko rīko LU Muzejs sadarbībā ar LU Astronomijas institūtu. Tajā trīs valstu astronomi uzstāsies ar ziņojumiem vai atmiņu stāstījumiem par Latvijas astronomijas vēstures jautājumiem. Konference notiks tiešsaistē no plkst.10.00 līdz 16.30. Informācija par konferences programmu pieejama LU portālā. Saite uz konferenci no 17.oktobra būs pieejama LU Muzeja vietnē.

LU Muzejs ir iekārtojis arī jaunu astronomijas ekspozīciju, kas atspoguļo LU Astronomiskās observatorijas darbību 20.gadsimtā. Ekspozīcija atrodas vēsturiskajās telpās, kuras astronomi izmantojuši 150 gadus. Ekspozīcijas atklāšana 19.oktobrī plkst.15.00 – 401. telpā, Raiņa bulvārī 19, Rīgā.

Atgādinām, ka no 4.oktobra atsākusies astronomisko demonstrējumu sezona. LU Muzejs nodrošina demonstrējumus otrdienās un trešdienās plkst.19.00 ar nosacījumu, ja ir skaidras debesis. Tas nozīmē, ja otrdienas vai trešdienas vakarā var saskatīt zvaigznes – nāciet tās aplūkot tuvāk! Neskaidrību vai precizējumu gadījumā zvaniet pa tālruni 67034033.

Astronomiskais tornis speciāli projektēts ēkai Raiņa bulvārī 19, kuru pabeidza būvēt 1869.gadā, līdz ar to tornis kalpo astronomijai jau vairāk nekā 150 gadus. 19.gadsimtā torņa teleskopu izmantoja zinātniskiem novērojumiem, 20.gadsimta pirmajā pusē praktiskos darbus tornī veica studenti, bet kopš 1986.gada Astronomiskais tornis darbojas kā publiskā observatorija.

Leave a Comment