Šonedēļ Arodbiedrību nams atvērts plašākai sabiedrībai

Šonedēļ Arodbiedrību nams būs teātra, mākslas un diskusiju piesātināts. 12.oktobrī pl. 12.00 Arodbiedrību namā, Bruņinieku ielā 29/31, Rīgā, notiks preses konference par interaktīvo izrādi jauniešiem “Līdzinieki”. Izrādes Arodbiedrību namā notiks no 12. līdz 18.oktobrim.

Arī 13.oktobrī Arodbiedrību nams būs atvērts sabiedrībai, un plkst.13.00 risināsies Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) organizēta diskusija par arodbiedrību vērtībām. Diskusijā piedalīsies – LBAS priekšsēdētājs Egils Baldzēns, Latvijas Meža nozares arodbiedrības priekšsēdētājas vietniece, uzņēmuma “Latvijas Finieris” arodorganizācijas priekšsēdētāja Kristīne Rapa, Latvijas Tirdzniecības flotes jūrnieku arodbiedrības priekšsēdētājs Igors Pavlovs, Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrības valdes priekšsēdētājs Armands Augustāns, LBAS Eiropas tiesību un politikas dokumentu eksperte Nataļja Preisa un LBAS tautsaimniecības eksperts un LBAS Jauniešu padomes pārstāvis Mārtiņš Svirskis.

Arodbiedrību namā ir skatāma Kaspara Rācenāja foto izstāde. Kaspars ikdienā ir LBAS jurists, darba tiesību konsultants, taču viņa hobijs jau daudzus gadus ir fotografēšana, par ko ikviens var pārliecināties, ja seko viņam sociālajos medijos. Latvijas dabas skati caur Kaspara foto kameru tagad ir ienākuši arī Arodbiedrību nama koridoros.

Vēl par šonedēļ Arodbiedrību namā skatāmo teātra izrādi, – “Līdzinieki” ir pirmā izrāde Latvijā, kurā skatītāji ne tikai līdzdarbosies, bet ar savām izvēlēm arī ietekmēs izrādes gaitu. Izrādi veidojusi I-DEJAS MĀJAS, fonda Initium un Norvēģijas teātra K:13 radošā komanda. Preses konferences ietvaros 12.oktobrī tiks demonstrēts īss izrādes fragments, savukārt vakarā pēc preses konferences, pl. 19, žurnālistiem pašiem būs iespēja piedalīties pirmizrādē.

“Izrāde “Līdzinieki” jauniešiem piedāvās līdz šim Latvijā nebijušu, jauna veida teātra pieredzi. Izrādes dalībnieki, iekāpjot “laika mašīnā”, nokļūs 1934.gada 15.maija naktī – šajā pašā ēkā, kas tolaik bija Tautas nams. Tādējādi izrādes skatītāji kļūs par izrādes dalībniekiem, un tieši viņu izvēles, priekšlikumi un uzdevumu risinājumi noteiks stāsta tālāko attīstību,” stāsta izrādes kuratore Sanita Duka, “Lai virzītu darbību, izrādes algoritmā esam iestrādājuši stratēģisko un izlaušanās spēļu elementus. Katrs risinājums vedīs pie nākamā uzdevuma, it kā nejauši sastapti personāži mēģinās ietekmēt skatītāju-dalībnieku veiktās izvēles. Veicot izrādes uzdevumus, jauniešiem būs jāiedziļinās Latvijas vēstures faktos un pašiem jāatrod ētisku, sociālu un politisku problēmu risinājumi.”

Izrāde tās skatītājiem-dalībniekiem uzdod jautājumu: kuras no mūsu izdarītajām izvēlēm varētu apdraudēt Latvijas demokrātiju, ja tās tiktu izdarītas nevis spēles ietvaros, bet realitātē?

Leave a Comment