Lūk, kā pareizi uzstādīt elektrības vadus mājās!

Elektroinstalācijas noteikumi paredz, ka, ja ir uzstādīta kontaktligzda vai slēdzis, elektroinstalācijai vajadzētu būt vertikāli stingri pie elektriskām iekārtām. Ja nākotnē jums būs nepieciešams pakārt attēlu, vadu bojājuma risks tiek samazināts līdz nullei.

LASI ARĪ: 14 lietas, kuras nemanāmi izsūc no tevis enerģiju!

Vertikāli nostiprinātiem vadiem jābūt vismaz 10 cm attālumā no durvju un logu atvērumiem, un apkures cauruļu tuvumā instalācijai jābūt vismaz 15–20 cm attālumā, un, kad tas ir perpendikulāri krustojumam, vadiem jābūt aizsargātiem ar azbesta starplikām.

Paralēlā piestiprināšana pie cauruļvadiem ar degošām vielām (gāzi) tiek likta vismaz 40 cm attālumā, kā arī jāseko asām betona, metāla daļu un ēkas saraušanās stūriem.

Kādā augstumā no griestu pamatnes uzstādīt vadus? Vismaz 15 cm (atkarībā no griestu augstuma). Princips ir šāds: ja plānojat uzstādīt piekārtos vai nostieptos griestus, vadam jāpaliek pieejamā vietā.

Ja jaunie griesti no galvenajiem griestiem ir pazemināti par 30 cm dzīvoklī ar augstiem griestiem, elektroinstalācija ir jānovieto 40 cm attālumā, apsveriet šo noteikumu pat tad, ja šobrīd neplānojat uzstādīt piekaramos griestus.

Izslēdzēju izvietojuma noteikumi

Galvenais apgaismojuma slēdzis ir novietots pie durvīm 75–90 cm augstumā, izvēloties augstumu, ņemiet vērā pieaugušo ģimenes locekļu vidējo augstumu – lai būtu ērti ikvienam nospiest taustiņu un pārvietojot nolaistu roku uz sāniem.

Augstums 80 cm – optimāls gandrīz visiem. Slēdzi nedrīkst aizsegt ar mēbelēm vai atvērtām durvīm, to novieto uz sāniem, kur atrodas aizvērto durvju rokturis.

LASI ARĪ: Kādas problēmas ar tuvību var būt dažādām Zodiaka zīmēm!

Vannas istabai, tualetei un pieliekamajam, slēdži atrodas gaitenī un dzīvojamās istabās, virtuvē un gaitenī – telpu iekšpusē. Papildu apgaismojums (dekoratīvais vai komforta apgaismojums) var tikt novietots uz jebkuras sienas, kas koncentrējas uz telpas dizainu.

Rozetes izvietošanas īpašības

Rozetes vietas augstums ir daudzu strīdu cēlonis. Pēdējā laikā ir plaši izplatīts tā sauktais Eiropas standarts kontaktligzdu un slēdžu uzstādīšanai, uz kuriem ligzdas ir uzstādītas 30 cm augstumā no grīdas, un slēdži 90 cm augstumā no grīdas.

Faktiski Eiropas standarts kā tāds nepastāv, tas ienāca kopā ar tā saucamo “eiroremontu”, padomju laika standartu vietā, pēc kura gaismas slēdži tika uzstādīti plecu augstumā, tas ir 160 cm no grīdas un rozetes 90 cm augstumā.

Pirmajā gadījumā mēs varam ērti piekļūt elektrībai jebkurām ierīcēm, kas stāv uz kādas virsmas. Otrajā – grīdas lampām un reizēm grīdas iekārtai, piemēram, putekļsūcējam.

LASI ARĪ: Viena lieta, ko katrs Zodiaka zīmes pārstāvis uzskata par daudz pievilcīgāku savā partnerī nekā seksualitāti

Katrai opcijai ir savi plusi un mīnusi, pat padomju montāžas slēdžus, daudzi cilvēki joprojām uzskata par ērtāko. Slēdzis ir acu redzamības laukā, ļauj uzstādīt vairākas mēbeles, kas to neaizsedz un ir drošs arī bērniem.

Tajā pašā laikā Eiropas standarts ir ergonomiskāks, jo tas ļauj jums kontrolēt apgaismojumu, nepaceļot rokas, neskatoties. Un padomju, kas atrodas 90 cm augstumā ar padomju standartu, ir ērtāk ieslēgt elektroierīces, nav nepieciešams pieliekties.

Bet, ja ierīcei nav nepieciešama pastāvīga strāvas padeve, tā vienmēr ir tajā pašā vietā, ērtāk būs novietot kontaktligzdu zemāk, lai strāvas vadi būtu maksimāli slēpti no skata.

LASI ARĪ: Izvēlieties kristālu un saņemiet vēstījumu nākotnei!

Pareizi projektējot uzstādīšanas augstumu un atrašanās vietu, var piemērot dažus vienkāršus noteikumus.

ROZETES IZKĀRTOJUMA NOTEIKUMI

  1. Pirmkārt, nosaka mēbeļu un elektrisko ierīču izvietojumu telpā, jo tas sagatavo diagrammu, vēlams mērogā, kurā jūs varat atzīmēt visas mēbeles, kā arī ierīces, kurām nepieciešams pieslēgums elektrībai.
  2. Pēc tam atzīmējiet visas ligzdas (ieskaitot internetu un telefonu), vislabāk ir nodrošināt tās ar rezervi.
  3. Novietojiet stacionāro iekārtu ligzdas (dators, televizors), lai jūs vienmēr varētu tiem brīvi piekļūt, bet tajā pašā laikā ir vēlams, lai tie būtu paslēpti aiz elektriskajām ierīcēm.
  4. Kontaktligzdas, kuras tiks izmantotas periodiski un izvietotas pie sienu atvērtajām zonām, vislabāk ir izgatavot tajā pašā augstumā – 30 cm no grīdas, un daudzums jānorāda tā, lai putekļsūcējs sasniegtu visas telpas.
  5. Rozetes pie rakstāmgaldiem, naktsgaldiņiem, kumodes vislabāk novietot 15-20 cm augstumā no mēbeļu virsmas.
  6. Tajās vietās, kur neesat precīzi pārliecināts par mēbeļu vai elektrisko ierīču atrašanās vietu, iesakām uzstādīt ligzdas 30 cm augstumā un slēdžus – 90 cm no grīdas līmeņa. Vairumā gadījumu tas ir ērtākais risinājums.

Elektrisko punktu atrašanās vieta vannas istabā

Mājas, kas tika uzbūvēta pirms vairāk nekā trīsdesmit gadiem, vannas istabā un tualetē netika piedāvāti nekādas rozetes. Šodien džakuzi, katli, izplūdes ventilatori ir kļuvuši par standartiem. Tāpēc, projektējot vannas istabu, jums ir nekavējoties jāpārbauda vieta rozetei.

Rozeti priekš džakuzi un dušai var uzstādīt aiz to dekoratīvajām sienām, jūs nepārtraukti neieslēdzat un neizslēdzat šīs vienības.

Izplūdes ventilatora rozeti var uzstādīt augšpusē, blakus tam, lai gan visbiežāk izplūdes ventilators ir pievienots apgaismojumam: ieslēdzas gaisma – ventilators sāka strādāt.

Blakus vannas istabas spogulim, kas parasti atrodas virs izlietnes, varat uzstādīt vienu vai divas ligzdas. Vienu var izmantot, lai apgaismotu lampas virs spoguļa, otru – matu fēnam, skuveklim un citām mazām ierīcēm.

Ja vannas istabas izmēri ļauj uzstādīt veļas mašīnu, atcerieties, ka tā ligzdas atrodas vismaz 50-60 cm attālumā no ūdensvada.

REDAKCIJAS PADOMS

Vannas istabām un slēdžiem jāatbilst mitrās telpas standartiem (aizsardzības klasei vismaz IP44), un tiem jābūt uzticamiem. Dizainerim vai projektētājam noteikti būs jums par to jāpasaka.

Noteikumi par rozetes vietu izvietošanu virtuvē

Vienkārši rēķiniet: ledusskapi, elektrisko plīti vai gāzes plīti, bet ar elektrisko cepeškrāsni, cepeškrāsni, nosūcēju virs plīts, mikroviļņu krāsni, elektrisko tējkannu.

Un tas ir tikai tās ierīces, kas tiek pastāvīgi iekļautas tīklā. Turklāt virtuvē var apmesties veļas mašīna un trauku mazgājamā mašīna, un tās ir vēl divas rozetes.

Un turklāt ir arī maisītājs, blenderis, kafijas dzirnaviņas un kafijas automāts, gaļas maļamā mašīna un sulas spiede, pankūku veidotājs, sviestmaižu veidotājs un visu veidu ierīces, ko mēs regulāri izņemam un ieslēdzam.

LASI ARĪ: Kā sazināties ar negatīviem cilvēkiem, lai pasargātu sevi no to ietekmes

Mēs atkal rēķinām: tiem, kas ir visu laiku, ir jābūt astoņiem un vismaz pieciem. Bet ir dažas nianses.

Ledusskapja un plīts ligzdas var novietot tieši aiz tiem: vai jūs bieži pārkārtojat virtuvi? Ieslēdz un aizmirst. Ja mikroviļņu krāsns stāv uz ledusskapja, un tas bieži notiek, tā rozete atrodas tajā pašā vietā – aiz ledusskapja.

Tas pats attiecas uz veļas mazgājamo mašīnu un trauku mazgājamo mašīnu: tiem paredzētās ligzdas parasti slēpjas aiz virtuves komplekta. Pastāvīgi ieslēgto ierīču rozeti vislabāk ir uzstādīta zem griestiem.

Ja jūs plānojat izmantot elektrisko plīti un elektrisko cepeškrāsni, tām ir nepieciešama atsevišķa vadu sistēma, biezāki vadi un atsevišķas ligzdas.

Guļamistabās izvietojamo rozešu nianses

Ja jūsu guļamistabā ir klasisks formāts ar divvietīgu gultu un naktsgaldiņiem pie malām, būtu jauki, ja katrai no tām ir divas ligzdas: savienojiet nakts lampu un turiet ligzdu, lai uzlādētu mobilo tālruni vai planšetdatoru.

Tāds pats rozešu vietu skaits, kas nepieciešams divām atsevišķām gultām. Ja guļamistabā ir arī tualetes galds, tad tur noteikti jābūt ligzdām, vēlams divām vai trim. Fēnu ieslēgt, piemēram.

LASI ARĪ: 5 pārsteidzošas lietas, kas notiek, kad jūs izšķiraties ar savu dvēseles draugu

TV guļamistabā – izplatīta parādība. Visbiežāk tas karājas pie sienas, lai būtu ērti skatīties viņu no gultas. Tāpēc tai ir nepieciešama ligzda. Tās uzstādīšanas princips ir tāds pats kā kabeļtelevīzijai dzīvojamā istabā – aiz ekrāna.

Gaisa kondicionēšana guļamistabā prasa citu kontaktligzdu, kas jāuzstāda augšpusē, netālu no gaisa kondicionētāja uzstādīšanas vietas. Atcerieties par neglītiem vadiem, kas karājas? Tieši tā ir.

Izmantojot šos vienkāršos noteikumus, veselo saprātu un drošības noteikumus, jūs varēsiet sasniegt optimālu ligzdu un slēdžu atrašanās vietu jūsu mājās. Atcerieties, ka labāk ir visu aprēķināt pareizi un paredzēt visu, nevis pēc tam vadus pārtaisīt.

avots: takprosto

Leave a Comment