Māņticība vai realitāte? Vai tiešām ir iespējams gulēt ar kājām pret durvīm

Tautas zīmes un māņticības

Aizliegumu gulēt ar kājām pret durvīm cita starpā ietekmēja senie skandināvu ticējumi. Saskaņā ar tiem sapnī cilvēks pamet savu ķermeni – viņa dvēsele var iziet ārā pa durvīm, apmaldīties un neatgriezties.

Saskaņā ar citiem ticējumiem cilvēks, kas gulēja pretī durvīm, varēja “ieraudzīt” pāreju uz aizsauli un palikt tur mūžīgi.

Daži arī baidījās, ka pa durvīm mājā var ienākt ļauni gari, lai atņemtu enerģiju un atņemtu laimīgu dzīvi. Citi apgalvoja, ka ļaunie gari, nākot naktī, var pat satvert cilvēku, kas guļ ar kājām pret durvīm, un aiz ekstremitātēm  aizvilkt cilvēku uz elli.

Lasi vēl: Pēc tradicionālās receptes: kā pagatavot īstu boršču

Tāpat mūsu senči neiesaka gulēt ar kājām pret durvīm, jo tieši tā mūžībā aizgājušu cilvēku iznesa no mājas – ar kājām pa priekšu. Cilvēki ticēja, ka šī iemesla dēļ viņi varēja no miega nepamosties. Pat mūsdienās, zinātnisko atklājumu un jaunāko tehnoloģiju laikmetā, daudzi cilvēki joprojām uzskata, ka gulēt ar kājām pret durvīm ir nepieļaujami.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Zeltene grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

Vai vari pateikt no kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 52%

0%

Viņuprāt, tas var izraisīt sliktus sapņus. Sliktākajā gadījumā šādus “drosmīgos” cilvēkus gaida kaites, konflikti, nepatikšanas un nelaimes.

 

 

Leave a Comment