Kas var būt saldāks un garšīgāks par medus piparkūkām! Interesantas un vienkāršas iespējas cepumu pagatavošanai no pikantas mīklas
Tie ir tradicionāli austrumeiropiešu cepumi, kas ir īpaši populāri Krievijā, Baltkrievijā un citās bijušās PSRS valstīs. Tie ir saldi, aromātiski un bieži vien pārklāti ar glazūru.
Prjaņiki ir sens kulinārijas produkts, kuru saknes meklējamas jau viduslaikos. Tos sākotnēji gatavoja no rudzu miltiem un medus, pievienojot dažādus garšaugus un garšvielas. Nosaukums “prjaņiki” cēlies no vārda “prjanost” (krievu: пряность), kas nozīmē “garšviela” – jo tie parasti tiek bagātināti ar kanēli, krustnagliņām, ingveru, muskatriekstu un kardamonu. Šodien pagatavosim medus prjaņikus.
Sastāvdaļas:
vistas olas – 3 gab.
cukurs – 30 g
vaniļas cukurs – 10 g
kanēlis – ½ tējk.
soda – ½ tējk;
augu eļļa – 80 ml
medus – 90 ml
Pagatavošana (medus cepumiem):
Dziļā bļodā sakuļ 2 olas, pievieno 30 g cukura, kanēli, sodu, 10 g vaniļas cukura. Samaisiet. Sausajam maisījumam pievieno 80 ml augu eļļas un medus. Samaisiet ar putojamo slotiņu. Iegūtajai masai pievieno pusi miltu. Vēlreiz samaisiet. Tad iemaisa atlikušos miltus un ar rokām mīca mīklu.
Mīklu izrullē 7 mm slānī un izgriež nelielus gabaliņus. Cepešpannu izklāj ar cepamo papīru, uzliek mīklas gabaliņus un apsmērē ar sakultu olu un veido krustiskus rakstus ar dakšiņu. Cep cepumus 180℃ 20 minūtes.
Sastāvdaļas:
vistas ola – 1 gab.
sviests – 100 g
brūnais cukurs – 100 g
medus – 3 tējk.
milti – 250 g
malts ingvers – 1 tējk.
kanēlis – 1 tējk.
malts kardamons – ½ tējk.
maltas krustnagliņas – ½ tējk.
soda – 10 g
sāls – ½ tējk.
Pagatavošana otrajai receptei:
Bļodā ievieto 100 g mīksta sviesta un brūnā cukura. Sakuļ ar mikseri. Pievieno olu, medu un vēlreiz sakuļ. Dziļā bļodā ievietojiet 250 g miltu. Pievienojiet maltu ingveru, kanēli, kardamonu, krustnagliņas, sāli un soda. Samaisiet ar lāpstiņu. Tad jums jāsajauc sausais maisījums ar olu maisījumu. Ar rokām samīca mīklu un ieliek ledusskapī uz 1 stundu.
Novietojiet mīklu uz darba virsmas un sadaliet to 4 daļās. Vienu mīklas daļu izrullē plānā kārtā. Izspiediet no tā jebkādas formas. Veidnes liek uz cepešpannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Cep 10 minūtes 180 ℃.