Kad es biju bērns, zemesriekstu trauslums bija viena no tām konfektēm, kas vienmēr bija mūsu mājās, jo mans tēvs bija apsēsts ar tām.
Nepieciešamās sastāvdaļas:
1 1/4 tases (175 g) nesālītu sausu grauzdētu zemesriekstu
3/4 tējkarotes cepamās sodas
1/4 tējkarotes sāls (izlaist, ja izmanto sālītus zemesriekstus)
1 glāze (200 g) baltā cukura
1/2 glāzes (150 g) gaišā kukurūzas sīrupa
1/4 glāzes (57 g vai 1/2 nūjiņas) nesālīta sviesta
1/4 glāzes ūdens
2 tējkarotes vaniļas ekstrakta
Pirmais pagatavošanas solis:
Apsmidziniet cepamo paplāti ar cepamo eļļu un novietojiet uz karstumizturīgas lāpstiņas vai cepeškrāsns dūraiņiem.
Otrais pagatavošanas solis:
Ievietojiet cukuru, kukurūzas sīrupu, sviestu un ūdeni vidējā katliņā, kura lielums ir vismaz 3 litri (lai pēc sodas pievienošanas maisījums varētu vārīties).
Pie sāniem piestipriniet konfekšu termometru (ja izmantojat). Uzslēdziet lielu karstumu un uzmanīgi maisiet ar koka karoti vai karstumizturīgu lāpstiņu, līdz sviests ir izkusis un cukurs izšķīdis.
Ja kādu iemeslu dēļ cukurs neizšķīst viss un pie pannas malām pieķeras neizšķīduši kristāli, vienkārši notīriet tos ar mitru otiņu. (Jums tā var arī nenotikt, tāpēc neuztraucieties, ja jums nav mīklas otiņas. Vienkārši turpiniet; trauslums būs pasakains.)
Trešais pagatavošanas solis:
Kad cukurs ir izšķīdis, noņemiet karoti vai lāpstiņu un samaziniet karstumu līdz vidēji lielam (vai vidēji mazam, ja neizmantojat termometru).
Gatavojiet, nemaisot, 8 līdz 12 minūtes (vai ilgāk, ja temperatūra ir zemāka), līdz maisījums iegūst zeltainas karameles krāsu.
Lasi vēl: Pagatavojiet mājas apstākļos sniegpulkstenīšu trifeles – tās ir gardas un viegli pagatavojamas
Ceturtais pagatavošanas solis:
Kad karamele ir sasniegusi vajadzīgo krāsu/temperatūru, noņemiet no karstuma un izņemiet termometru (ja izmantojat).
Uzmanīgi iemaisiet vaniļu, cepamo sodu un sāli. Karamele vārīsies un tvaikosies.
Piektais pagatavošanas solis:
Ar karstumizturīgu lāpstiņu vienmērīgi izklājiet trauslo masu pa pannu.
Sestais pagatavošanas solis:
Ļaujiet trauslajai masai 1 stundu atdzist istabas temperatūrā un pēc tam sadaliet to 2 cm gabaliņos ar rokām vai sasmalciniet ar virtuves nazi.