Galvenais karstais ēdiens svētku mielastam – gaļa ar neparastu nosaukumu “Grāmata”

Neticami garšīga gaļa, kas izskatās iespaidīgi uz jebkura galda un bez pārspīlējuma būs galvenais ēdiens svētkos

Tas ir ēdiens, kas parasti tiek gatavots no gaļas (piemēram, cūkgaļas, liellopa vai vistas), kas tiek pagatavota cepeškrāsnī vai uz grila. Gaļa tiek bieži marinēta un tad cepta līdz kraukšķīgai un mīkstai tekstūrai. Cepetis var būt gatavots arī no citiem produktiem, piemēram, dārzeņiem, kas tiek cepti kopā ar gaļu. Tā ir populāra ēdiena izvēle svētkos un ģimenes sanāksmēs, piemēram, Ziemassvētkos vai Lieldienās.

Latvijā cepetis bieži tiek pasniegts ar piedevām, piemēram, kartupeļiem, skābētiem kāpostiem, dažādiem mērces veidiem vai salātiem.

Soli pa solim gatavošanas instrukcija

Sagatavojiet gaļu – gaļas gabalu sagriež paralēli, bet ne līdz galam smalkās, smalkās šķēlītēs. Tikmēr gatavojam marinādi.  Nelielā traukā ielej augu eļļu un ieber papriku. Sāli, piparus un pievieno sinepes. Maisa ar karoti. Uzklājiet marinādi uz gaļas, pārliecinoties, ka tās kārta ir vienmērīga, bez spraugām. Neaizmirstiet ar marinādi pārziest arī gaļas iegriezumus.

Atstājiet gaļu marinēties vismaz pusstundu. Kamēr gaļa marinējas, pagatavosim pārējos dārzeņus. Kartupeļus sagriež apmēram 0,5 cm biezos apļos. Sagriežam arī sēnes. Šai receptei labāk izmantot lielās sēnes. Piemēram, šampinjonus. Sīpolus arī sagriež riņķos, vēlams plānāk. Noslēgumā sagriež tomātu.

Šajā posmā sagrieztie dārzeņi ir jāsāla un jāliek pipari.  Gaļas sagatavošana. Uz cepamās paplātes uzliek pārtikas foliju un pārliek uz tās jau izmērcēto gaļu. Tagad gaļa ir jāpiepilda – tas ir, jāieliek tās spraugās sagrieztās sēnes un dārzeņus.

Katrā gaļas gabalā izveidotajā iegriezumā pa vienam ievietojam kartupeļu, tomātu, sīpolu un sēņu gabaliņus. cenšamies, lai tie vienmērīgi aizpildītu gaļas iegriezumus. Tāpēc, ieliekot katrā rindā dārzeņus un sēnes, pārliecinieties, ka tās ir saspiestas ar rokām.

Jums jāiegūst skaists gaļas gabals, no kura vienādi izspraucas sēņu un dārzeņu gabaliņi. Savā ziņā tas atgādina pasaku ezi. Aptinam mūsu ēdienu ar foliju, cieši piespiežot to, neatstājot caurumus. Uzkarsējam cepeškrāsni līdz 180 grādiem un liekam tajā cepties mūsu gaļu.

Gaļu pēc šīs receptes cep apmēram pusotru stundu. Atkarībā no cepeškrāsns īpašībām šis laiks var atšķirties. Izņemam ēdienu no cepeškrāsns un atveram foliju virsū. Iepriekš tā jāsmērē ar kečupu, izklājot to pa cepeša virsmu, piemēram, ar otiņu. Liek gaļu atpakaļ cepeškrāsnī cept, līdz tā ir pilnībā izcepusies.

Virsmu vairs neaizsedziet ar foliju. Tagad turiet to cepeškrāsnī apmēram 20 minūtes. Gaļa ir pilnībā gatava!

Lasi vēl: Interesanta gaļas un siera uzkoda neizmantojot ierastos koka vai plastmasas iesmiņus

Sastāvdaļas:

Gaļas pagatavošanai:
cūkgaļas (muguras vai kakla) gaļa – 2 kg
kartupeļi – 2 gab.
sīpoli – 2 gab.
tomāti – 2 gab.
šampinjoni – 100 g
Marinādei nepieciešams:
Sinepes – 1 ēd.k.
sāls – pēc garšas vai 1 tējkarote
malti pipari – pēc garšas
paprika – 1 tējkarote
augu eļļa – 1 ēd.k
kečups  – 100 g

Šādu ēdienu nekad nav lieki pasniegt galdā – tas iznāk neparasti mīksts un izskatās diezgan eleganti. Tomēr labāk to pasniegt kopā ar dārzeņiem, sagrieztiem porcijās. Jūsu viesiem šī gaļa noteikti patiks, izmēģiniet.

Leave a Comment