Parunāsim par “sieviešu un vīriešu darbiem”: piedalies diskusijā un uzzini, kā dzimums ietekmē iespējas darba tirgū

Sieviete – starptautiska uzņēmuma vadītāja bet vīrietis bērnudārza audzinātājs? Lai noskaidrotu, vai līdztiesība darba tirgū patiesi pastāv vai tikai slēpjas aiz skaistiem virsrakstiem sludinājumos, Sabiedrības integrācijas fonds aicina darba devējus, personāldaļu speciālistus un citus interesentus ekspertu diskusiju “Dzimumu identitāte un segregācija darba tirgū”, kas notiks 11.oktobrī plkst.13.30, Jaunās Teikas pasākumu telpā “Fantadroms”, kā arī tiešraidē Sabiedrības integrācijas fonda Facebook lapā.

Pēc 2021.gada Centrālās statistikas pārvaldes datiem sievietes ir biežāk nodarbinātas zemāk atalgotās nozarēs un profesijās, mazāk atalgotajā sabiedriskajā sektorā un retāk ieņem augstus amatus lēmumus pieņemošās pozīcijās. Sekojoši vislielākais sieviešu īpatsvars ir Vese***as un sociālās aprūpes nozarē – 84,7% sieviešu, bet vīriešu īpatsvars, piemēram,- būvniecībā – 90,3% vīriešu, tāpēc Sabiedrības integrācijas fonds organizē diskusiju, kuras laikā eksperti, darba devēji un darba ņēmēji diskutēs par dzimuma ietekmi uz darba tirgu un amatiem, dalīsies ar savu un pasaules pieredzi dzimumu diskriminācijas un līdztiesības jomā, kā arī piedāvās potenciālos risinājumus, lai uzlabotu.

“Lai gan sabiedrība mainās un cilvēku uzskati mainās līdzi, vēl joprojām daudzas profesijas vai amati tiek dalīti “vīriešu un sieviešu darbos”. Nereti darbs vairāk labi apmaksātas nozarēs tiek uzsverts par “vīriešu darbu”, piemēram, biznesā un STEM, savukārt mēdz teikt, ka sievietēm labāk padodas darbs ar cilvēkiem, ko turklāt “jāspēj” salāgot ar ģimenes dzīvi. Tas veido situāciju, kurā sievietes ir ekonomiski nevienlīdzīgā situācijā un ir pakļautas lielākam nabadzības riskam. No tā zaudē visa sabiedrība un ekonomika kopumā, ja pilnvērtīgi netiek izmantots viss Latvijas cilvēkkapitāls. Iniciējot diskusijas, mēs vēlamies veidot iekļaujošu sabiedrību visiem un parādīt, ka tie ir tikai stereotipi un galvenais ir nevis dzimums, bet gan cilvēka profesionālās prasmes,” saka Sabiedrības integrācijas fonda sekretariāta direktore Zaiga Pūce.

Diskusijā “Dzimumu identitāte un segregācija darba tirgū” piedalīsies “Tet” valdes locekle un cilvēku un vides dienesta direktore Ingrīda Rone, Vidzemes Slim**cas personāla vadības daļas vadītāja Sanita Kandele, Iespējamās misijas vadītāja, dabaszinību un sociālo zinību skolotāja Ramona Urtāne, D.M.Soc., Biznesa augstskolas Turība īpašnieks un Attīstības padomes priekšsēdētājs, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Aigars Rostovskis un “CV-Online Latvija” vadītājs Aivis Brodiņš, savukārt diskusiju vadīs pasākumu un forumu moderators, TV un radio raidījumu vadītājs Haralds Burkovskis.

Pasākuma laikā dalībnieki atbildēs uz tādiem jautājumiem kā: kāpēc pastāv darba dalījums pēc dzimuma pazīmēm, kā to mazināt, kam ir jāpelna vairāk, kā arī varēs uzzināt par situāciju valstī un atbalsta iespējām, saņemot atziņas no ekspertu pieredzes, un uzdodot sev interesējošus jautājumus.

Aicinām visus interesentus piedalīties diskusijā klātienē – Jaunās Teikas pasākumu telpā “Fantadroms” G. Zemgala gatvē 74a, Rīgā vai attālināti Sabiedrības integrācijas fonda Facebook lapā: https://fb.me/e/3IxsQD9Jw. Lai piedalītos pasākumā, nepieciešams reģistrēties iepriekš: https://smarthr.lv/dzimumu_diskriminacija_darba_vide_3

Lai tiešraides laikā saņemtu atbildes uz sevi interesējošiem jautājumiem, lūgums tos sūtīt iepriekš uz e-pastu [email protected] vai uzdot translācijas laikā Facebook tiešraides komentāru sadaļā.

Leave a Comment