Putojošs veldzējums vasaras tveicē. Vērtējam kvasus

Kvass ir putojošs, aromātisks dzēriens ar izteiktu rudzu maizes aromātu un garšu, kas lieliski veldzē slāpes vasaras karstumā. Atšķirībā no limonādēm kvass nav šķebinoši saldens, tas tiek iegūts tikai no dabiskām izejvielām. Kurš no veikalā nopērkamajiem garšo pēc labi norūguša dzēriena?

Lasi arī: 8 horoskopa zīmes, kurām šī gada otrā puse atnesīs sapņu piepildījumu

Kvass un tā brālēni

Kvass ir dzēriens, ko iegūst, raudzējot kvasa misas maisījumu ar mikroorganismu kultūru raugu. Tieši nepabeigtā spirta rūgšanas procesa rezultātā šim dzērienam ir izteikta īstas rudzu maizes garša un aromāts. Savukārt kvasa misu iegūst no graudu produktu ekstrakta, rudzu, kviešu vai citu graudaugu maizes sausiņiem. Pēc raudzēšanas kvasam atkarībā no receptūras pievieno cukuru un citas pārtikas izejvielas un piedevas, kas ir stingri reglamentētas. Kvasa gatavošana alusdarītavā nav ilga un sarežģīta – tā aizņem vien 2–3 dienas. Lai šo dzērienu varētu uzglabāt ilgāk, to nereti pasterizē, taču procesā tā sastāvs netiek izjaukts. Kvasa iedarbība uz organismu ir līdzīga kā kefīram – tas varot noregulēt zarnu trakta darbību un novērst kaitīgo mikroorganismu savairošanos.

Kvasam vai iesala dzērienam drīkst pievienot arī saldinātājus un aromatizētājus. Iesala dzēriena sastāvā noteikti būs iesals, ko iegūst, diedzējot graudaugus. Graudu apstrādes tehnoloģija izstrādāta tā, lai pēc iespējas saglabātos E un B grupas vitamīni, minerālvielas un citas vērtīgas vielas, kas ir graudā. Tas dzērienam dod uzturvērtību un izcilu garšu. Par kvasu gan to nevar teikt.

Turpini lasīt nākošajā lapā…

Leave a Comment