Qualcomm pēdējās dienās vērsās pie Intel par iespējamu uzņēmuma pārņemšanu

Qualcomm pēdējās dienās ir vērsies pie Intel, lai izpētītu potenciālo iespēju pārņemt grūtībās nonākušo mikroshēmu ražotāju, piektdien sacīja avots, kas ir pazīstams ar situāciju, un tas varētu būt pārveidojošs darījums nozarē, taču tam ir daudz šķēršļu.

Qualcomm izpilddirektors Kristians Amons personīgi ir iesaistīts sarunās par piecas desmitgades vecā Intel iegādi, apgalvo avots, kurš bija informēts par šo jautājumu. Cita persona, kas ir pazīstama ar situāciju, sacīja, ka Amons aktīvi izskata dažādas uzņēmuma darījuma iespējas.

Šā mēneša sākumā aģentūra Reuters ziņoja, ka Qualcomm izpētījis iespēju iegādāties daļu Intel projektēšanas uzņēmējdarbības un ka īpaša interese bijusi par tās personālo datoru projektēšanas struktūrvienību. Qualcomm vadītāji pārbaudīja visu Intel uzņēmumu portfeli.

Sarunas ar Intel ir agrīnā stadijā. Saskaņā ar trešās personas, kas ir pazīstama ar šo jautājumu, teikto, San Diego uzņēmums nav iesniedzis oficiālu piedāvājumu Intel.

Avoti lūdza palikt anonīmi, jo sarunas ir konfidenciālas.

Intel atteicās sniegt komentārus. Qualcomm uzreiz neatbildēja uz Reuters lūgumu sniegt komentārus.

Intel akciju vērtība pieauga par 3,3 %, savukārt Qualcomm akcijas samazinājās par 2,9 %.

Qualcomm vēršanās notiek vājā brīdī Intel, kas savulaik bija vērtīgākais mikroshēmu ražotājs pasaulē, bet kura akcijas kopš gada sākuma ir zaudējušas gandrīz 60 % savas vērtības.

Ja darījums tiks īstenots, tas, visticamāk, izraisīs ASV, Ķīnas un Eiropas pretmonopola regulatoru rūpīgu pārbaudi. Qualcomm var nākties atsavināt Intel daļas, lai saņemtu regulatoru apstiprinājumu.

Piedāvājums būtu lielākais pārņemšanas mēģinājums tehnoloģiju nozarē kopš 2018. gada, kad Broadcom centās iegādāties Qualcomm par 142 miljardiem ASV dolāru, pirms prezidents Donalds Tramps atcēla šo apvienošanos, atsaucoties uz nacionālās drošības riskiem.

Reuters nevarēja noteikt, kā Qualcomm, kura tirgus vērtība ir 188 miljardi ASV dolāru, finansētu piedāvājumu par Intel, kura vērtība, ieskaitot tā parādsaistības, ir 122 miljardi ASV dolāru.

Qualcomm rīcībā ir aptuveni 13 miljardi ASV dolāru skaidrā naudā, kā liecina nesen iesniegtie uzņēmuma dokumenti.

Nav arī skaidrs, kā Qualcomm rīkosies, pārņemot Intel līgumražošanas uzņēmējdarbību. Lai izgatavotu mikroshēmas ar atomāras precizitātes līmeni, Intel gadu desmitiem ir ieguldījis simtiem miljardu dolāru ražošanas procesā un tam ir piesaistījis desmitiem tūkstošu inženieru.

Qualcomm nekad nav vadījis mikroshēmu rūpnīcu jeb fabriku un pašlaik slēdz līgumus ar tādām firmām kā Taiwan Semiconductor Manufacturing Co un izmanto Arm Holdings piegādātās konstrukcijas un citas tehnoloģijas.

Kādreiz dominējošais spēks mikroshēmu ražošanā, Intel atdeva savu ražošanas pārsvaru Taivānas konkurentam TSMC un nespēja radīt plaši pieprasītu mikroshēmu ģeneratīvā mākslīgā intelekta uzplaukumam, ko izmantoja Nvidia un AMD.

Intel ir mēģinājis mainīt savu uzņēmējdarbību, koncentrējoties uz mākslīgā intelekta procesoriem un izveidojot mikroshēmu līgumražošanas uzņēmumu, kas pazīstams kā lietuve.

Kā daļu no izpilddirektora Pata Gelsindžera paziņojuma Intel publicēja vairākus paziņojumus, kas izriet no pagājušajā nedēļā notikušās valdes sanāksmes. Gelsindžers un citi vadītāji iepazīstināja ar plānu, kā likvidēt uzņēmumus un pārstrukturēt uzņēmumu, iepriekš ziņoja aģentūra Reuters.

Uzņēmums plāno apturēt rūpnīcu būvniecību Polijā un Vācijā un samazināt savu nekustamo īpašumu daļu. Intel arī paziņoja, ka tas ir noslēdzis līgumu par pielāgota tīkla mikroshēmas izgatavošanu Amazon.com AWS.

 

Leave a Comment