Reizēm der paraudāt. Uzzinām vairāk par asarām

* Acis ir mūsu dvēseles spogulis – vēsta teiciens. Ja acis ir veselas, spožas, dzirkstošas, tas liecina arī par labu organisma vispārējo stāvokli un cilvēka emocionālo pašsajūtu.

* Acis ir lodveida orgāns, kura diametrs ir 2,5 cm. 1/6 daļu acs ārsieniņas var redzēt starp plakstiņiem. No ārpuses aci pārsedz un aizsargā augšējais un apakšējais plakstiņš, kas savienojas acs iekšējā kaktiņā. Plakstiņu malās aug skropstas. Skropstu folikuli ir saistīti ar Meiboma dziedzeriem, kas izstrādā eļļainu šķidrumu acu lubrikācijai. Dziedzeri, kas izstrādā asaras, atrodas zem augšējiem plakstiņiem. Asaru aparāts sastāv no asaru dziedzeriem, asaru kanāliem, asaru maisa un nazolakrimālā kanāla.

* Asaru uzdevums ir izskalot no acīm putekļus un citas sīkās daļiņas, kā arī tās neļauj izžūt acs radzenei, kuru klāj dzidrs epitēlijs. Plakstiņos esošie dziedzeri pastāvīgi mitrina acis un aizsargā tās no izžūšanas, radot asaru aizsargplēvīti.

* Asaras acī nonāk no asaru dziedzera, bet, pateicoties mirkšķināšanai, tās tiek novadītas uz acs spraugu, lai to mitrinātu un aizsargātu. Asaras acī nonāk caur augšējo un apakšējo asaru punktiņu, kas atrodas plakstu iekšpusē deguna pusē, un tālāk plūst uz kanāliņiem, kas apvienojas un asaras nogādā asaru maisā blakus degunam. No asaru maisa asaras plūst tālāk uz deguna asaru kanālu.

* Ļoti stipra asarošana norāda uz nepareizu asaru kanālu darbību vai asaru produkcijas daudzuma izmaiņām.

* Rīgā medicīnas centrā “Pulss – 5″ izveidota laboratorija, kurā ar inovatīvo osmolaritātes metodi var noteikt asaru sastāvu. Asaras satur 97,8% ūdens, 1,8% sāļu, olbaltumvielas, lipīdus, mukopolisaharīdus un citas vielas, kā arī lizocīmu. Lizocīms kavē baktēriju augšanu un aizsargā acis no slimībām.

* Prieka un skumju asaru sastāvs ir atšķirīgs. Zinātnieki ir noskaidrojuši, ka pavisam pastāv trīs asaru tipi – pamata, reflektorās un emociju asaras. Emocionālo asaru pamatā ir hormoni un olbaltumvielas, un pats galvenais – neiroraidītājs leicīna enkofalīns – dabisks pretsāpju līdzeklis, kas mazina stresu un uzbudinājumu. Arī dažādu emociju asaras pēc sastāva atšķiras. Atšķirīgas ir arī pamata un reflektorās asaras.

* Dienā izdalās 0,4 – 1,0 ml asaru, kas mitrina aci. Visa mūža laikā cilvēks izraud aptuveni 70 litrus asaru, un tajos ietilpst 4,2 miljoni asariņu.

* Izrādās, ik pa laikam raudāt ir pat nepieciešami. Pietiek ar 50 asarām, lai cilvēks justos labāk. Populārā aktrise Vija Artmane savā grāmatā “Ziemcieši” rakstījusi, ka raudot attīrās dvēsele un cilvēks kļūst labāks un tīrāks, mazinās stress un sliktas domas.

* Neizraudātas asaras var novest pie sirds slimībām, kuņģa čūlas, neirozēm u.c. slimībām.

* Sievietes un bērni raud biežāk par vīriešiem.

* Bērni, īpaši zīdaiņi, raud biežāk nekā pieaugušie, jo vēl neprot savas vēlmes pateikt vārdiem. Bērniem raudas ir komunikācijas valoda. Ja bērns raud, tas ir signāls vecākiem, ka atvasītei ir kādas vajadzības – gribas ēst, gulēt, lai apmīļo, ir par karstu vai salst. Var būt arī, ka bērns ir saslimis un kaut kas sāp.

* Cilvēkam kļūstot vecākam, gļotādas visos orgānos kļūst sausākas, tostarp arī acīs. Bieži sastopams sindroms ir tā dēvētā sausā acs. Raksturīgākie sausās acs simptomi ir acu apsārtums, dedzināšana, sāpes, neskaidra redze, pastiprināta asarošana, graušanas sajūta. Lai novērstu šos simptomus, jālieto acu pilieni. Pirms tam vēlams konsultēties ar acu ārstu.

* Asaru daudzumu un to kvalitāti nelabvēlīgi ietekmē ilgstoša redzes piepūle, piemēram, strādājot ar datoru. Arī ritot gadiem, acu asaru dziedzeri izdala mazāk šķidruma, acis kļūst jutīgākas, biežāk iekaist. Asaru produkcija samazinās, jau sākot no 40 gadu vecuma, kā arī dažādu citu orgānu slimību gadījumos, piemēram, ja cilvēks slimo ar reimatoīdo artrītu, cukura diabētu, ir problēmas ar vairogdziedzeri, sievietei iestājusies menopauze.

* Asaru daudzums un sastāvs var mainīties, lietojot As**sspiedienu samazinošos preparātus, antihistamīna līdzekļus, antidepresantus u.c., kā arī ārējās vides faktoru, piemēram, gaisa kondicionētāju, ietekmē. Arī kontaktlēcas un acu pilieni, ko lieto glaukomas un citu acu slimību ārstēšanai, pastiprina acs sausumu.

* Raudāšana reizi pa reizei ir noderīga, bet uz katru raudāšanas minūti jābūt vismaz divām stundām prieka un smieklu.

Avots:

aLA

Leave a Comment