Satura ierobežošana bērna telefonā – pasargā vai kaitē

89% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka saturam bērnu telefonos ir jābūt filtrētam, tomēr tajā pašā laikā 81% nav uzstādījuši telefonos drošības filtrus, ļaujot bērniem piekļūt jebkādai informācijai internetā, liecina Samsung Electronics Baltics aptaujas* rezultāti.

“Mūsdienās, kad internetā brīvi ir pieejama visdažādākā informācija – arī tāda, kas bērnus var negatīvi ietekmēt, vecākiem ir jāpiedomā, kāds tieši saturs bērniem viedtālrunī ir pieejams un vai būtu nepieciešams to ierobežot,” saka Samsung Electronics Baltics tirdzniecības vadītājs Māris Ķikāns.

Līdz cik gadiem ir nepieciešami satura filtri?

Lai arī lielākā daļa jeb 81% aptaujāto neizmanto satura filtrus bērnu telefonos, tomēr teju tikpat daudz jeb 89% cilvēku tomēr uzskata, ka saturs būtu jāfiltrē. “Diskutabls ir jautājums par to, līdz cik gadu vecumam vajadzētu ierobežot bērna telefonā pieejamo saturu. Arī aptaujāto viedoklis par šo jautājumu dalās: trešdaļa (28%) uzskata, ka saturam ir jābūt filtrētam līdz pat 16 gadu vecumam, vēl trešdaļa jeb 27% uzskata, ka līdz 14 gadiem, 19% respondentu šķiet, ka ierobežojumiem jābūt spēkā līdz 12 gadu vecumam, bet tikai 11% uzskata, ka saturu nav nepieciešams filtrēt vispār,” stāsta M. Ķikāns.

Ār*ts, psihoterapeits, Rīgas Stradiņa universitātes Psihosomatikas kl**ikas virsārsts Artūrs Miksons ir pārliecināts, ka tā ir pašu vecāku izvēle un atbildība: “Cik ilgu laiku turēt vai vispār nelikt bērniem telefonos satura filtrus – tas ir katra vecāka paša lēmums. Pirms tiek uzlikti jebkāda veida satura filtri, ir nozīmīgi apzināties motivāciju, ko un kāpēc vecāki vēlas ierobežot – vai tas ir bērna labā, vai tomēr viņiem pašiem kāda veida informācija šķīet nepieņemama, nepatīkama vai biedējoša, un tāpēc tā ir vienkārši jāaizliedz?”

Esiet gatavi atbildēt uzjautājumiem!

A. Miksona pieredze rāda, ka iedarbīgākais veids, kā radīt satura filtru, kas strādās nemitīgi, ir radīt bērnam vidi, kur var runāt atklāti par jebkuru iepazīto informāciju: “Bērni ļoti veikli prot atrast jebkāda veida informāciju arī citviet, ārpus sava telefona, tāpēc vecākiem ir jābūt gataviem par to runāt un atbildēt uz bērna jautājumiem – tas bērnam radīs skaidrību un tikai vairos uzticību vecākiem. Biežāk gan nākas novērot, ka vecāki ir izvēlējušies ceļu – tikai ierobežot un neko nepaskaidrot sīkāk, taču vēlāk saskaras ar problēmu, ka bērns viņiem nestāsta pats neko – ne par savām interesēm, ne gaitām, ne nodomiem.”

Filtru uzstādīšana

Taču, ja vēlaties būt drošs, ka bērns viedtālrunī neielādē nepiemērota satura lietotnes un neapmeklē nevēlamas mājaslapas, lūk, pāris ieteikumi, kā uzstādīt filtrus Android ierīcēs.

• Kids Home – Samsung viedtālruņos iespējams uzstādīt īpašu bērniem draudzīgu režīmu Kids Home, kurā pieejamas izglītojošas spēles, fotokamera, drošas interneta lietošanas iespējas, kā arī citas funkcijas. Kids Home ir bērniem droša digitālā vide, no kuras var iziet, tikai ievadot konkrētu PIN kodu. Viedtālruņos ar Android 9.0 operētājsistēmu šī lietotne ir jau iestrādāta, savukārt vecāku Android versiju lietotāji, izmantojot Galaxy Store, var lejuplādēt lietotni Kids Mode.

• Interneta saturs – lai parūpētos par drošu mājaslapu apmeklēšanu, pārlūkprogrammas iestatījumos ir iespējams uzlikt filtrus, kas neļaus ieiet nepiemērota satura lapās. Savukārt, ielādējot viedtālrunī lietotni “SPIN Safe Browser”, ir iespējams īpaši atlasīt, kāda satura mājaslapas tiek bloķētas.

• Lietotnes – ikvienai lietotnei ir noteikts, no kāda vecuma to ir ieteicams lietot. Google Play veikala iestatījums ir iespējams pieslēgt drošo meklēšanu un lietošanu, lai bērns nevarētu ielādēt un lietot tāda lietotnes, kas nav piemērotas viņa vecumam.

• Vecāku saturs telefonā – ja bērns lieto vecāku telefonu internetam vai spēlēm, ieteicams tajā izmantot Secure Folder jeb slēgto mapi, kurā var uzglabāt īpaši svarīgu vai sensitīvu informāciju (failus, lietotnes, kontaktus) un kuras atvēršana ir iespējama tikai ar PIN kodu, paroli vai kādu citu no drošības metodēm.

*Aptauju pēc Samsung Electronics Baltics pasūtījuma veica socioloģisko pētījumu kompānija “Norstat” 2019. gada martā, aptaujājot vairāk nekā 1000 Latvijas iedzīvotāju.

Leave a Comment