Katrai mājsaimniecei jāzina, kā pareizi pagatavot Okrošku mājās. Tā ir sātīga un vēsa zupa, kas paglābs jūs no vasaras karstuma, papildinot nepieciešamo enerģijas krājumu.
Kā pagatavot Okrošku mājās
Okrošku dažreiz sauc par auksto zupu. Pirmie pieminējumi par šo tradicionālo ēdienu parādījās 18. gadsimta literatūrā. Galvenās okroškas priekšrocības ir sagatavošanas vienkāršība un sāta sajūta.
Protams, vairumā gadījumu okroška tiek pagatavota vasarā. Pirmkārt, šajā laikā ir daudz vieglāk iegūt svaigus garšaugus un dārzeņus.
Otrkārt, vēsā okroška lieliski piepilda jūs vasaras karstumā. Lai gan ir pilnīgi iespējams, ka ir entuziasti, kas gatavo okrošku jebkurā gada laikā.
Ja vēlaties ar šo ēdienu papildināt savu ikdienas uzturu vai aizstāt ierasto pusdienu zupu, mums ir septiņas pārsteidzošas receptes.
Okroška ar kefīru
Sastāvdaļas
2 kartupeļi
1 sainītis loku
1 sainītis diļļu vai pētersīļu
2 olas
6 redīsi
2 vidēji gurķi
1 l kefīrs
400 g šķiņķa
Vāra kartupeļus, atdzesē un noņem mizu. Nomazgājiet gurķus, uzvāriet cieti vārītas olas un nomizojiet. Olas, šķiņķi, kartupeļus un gurķus sagriež kubiņos, redīsus – ceturtdaļās.
Smalki sagrieziet zaļumus un samaisiet visu vienā dziļā traukā. Pievienojiet sāli pēc garšas un pievienojiet kefīru.
Kvasa variants
Sastāvdaļas
1,5 l tumšā kvasa
1 kg kartupeļu
3 olas
350 g desas
200 g redīsu
300 g gurķu
200 g skāba krējuma
1 paprika
1 sainītis zaļumu
Vāra kartupeļus un olas. Desu, papriku, redīsus, gurķus, nomizotus kartupeļus un olas sagriežam mazos kubiņos. Visas sastāvdaļas sajauc un ielej kvasu. Okrošku lej šķīvjos un dekorē ar zaļumiem un skābo krējumu.
Okroška azerbaidžāņu stilā
Sastāvdaļas
300 g matsoni
100 g liellopu gaļas
1 sainītis loku
2 gurķi
cukurs pēc garšas
1 sainītis kinzas vai dilles
sāls
Matsoni atšķaida ar ūdeni, pievieno tam sasmalcinātus gurķus. Sāli un pievieno cukuru pēc garšas. Pabeidziet okrošku ar vārītu gaļu un zaļumiem.
Aukstā zupa ar vistas buljonu
Sastāvdaļas
3 olas
2 kartupeļi
400 g vistas filejas
5 redīsi
5 ēd.k. l. majonēze vai skābs krējums
2 gurķi
1 sainītis dilles
1 sainītis pētersīļu
sāls
pipari
Vāra vistu un izņem to no buljona. Vārītus kartupeļus un olas sagriež kubiņos. Redīsus sagriež ripiņās un gurķi sarīvē uz rupjās rīves.
Visas sagatavotās sastāvdaļas sajauc un pārlej ar aukstu buljonu. Pievienojiet smalki sagrieztu gaļu, kā arī sāli un piparus pēc garšas. Rotā okrošku ar skābo krējumu un zaļumiem.
Okroška ar alu
Sastāvdaļas
2 redīsi
1 sainītis loku
2 gurķi
400 g desas
2 kartupeļi
2 olas
1 litrs alus
Iespēja, kas tavam vīrietim noteikti patiks. Visu sastāvdaļu pagatavošana ir tāda pati kā parastajā okroškā, tikai beigās tās pārlej ar atdzesētu tumšo alu.
Iespēja ar minerālūdeni
Sastāvdaļas
4 kartupeļi
150 g salami
4 olas
5 gurķi
200 g redīsu
2 sainīši loku
1 l kefīrs
etiķis
200 g skāba krējuma
1 litrs minerālūdens
Sagatavojiet visas sastāvdaļas un pārlejiet tās ar kefīru. Pievienojiet smalki sagrieztus garšaugus un nedaudz etiķa.
Pēdējā brīdī pievienojiet minerālūdeni. Kefīram un minerālūdenim jābūt atdzesētam.
Okroška ar krabju nūjiņām
Sastāvdaļas
1 litrs maizes kvasa
1 paka krabju nūjiņas
5 lieli redīsi
2 gurķi
2 olas
1 ēd.k. l. sinepes
1 sainītis diļļu vai pētersīļu
3 ēd.k. l. skābais krējums
Pēdējā okroškas recepte ir diezgan neparasta. Parastā vārītā gaļa un desa tiek aizstāta ar krabju nūjiņām, un sinepes piešķir pikantumu.
Izmēģiniet katru okroškas versiju un izvēlieties savu iecienītāko!