Spēcīgā un varonīgā soļanka; Mazas nianses tās pagatavošanā

Ir daudzas receptes tādam leģendāram ēdienam kā soljanka – lūk, tatāru stila recepte

Austrumeiropas izcelsmes zupa, kas parasti tiek gatavota ar dažādiem gaļas gabaliņiem, kā arī ar marinētiem gurķiem, skābo krējumu un citām garšvielu un dārzeņu piedevām. Soļjankas izcelsme ir diezgan daudzveidīga, un ir dažādas versijas par to, kā tā tika izgatavota un kāpēc tā tika saukta par “soļjanku”.

Viens no pieņēmumiem ir saistīts ar vārdu “soļjanka”, kas varētu nākt no vārda “soļ” (kas nozīmē sālījums), kas ir bieži sastopama sastāvdaļa zupā. Šī zupa ir iecienīta visos vecumos un pieprasīta visās kafejnīcās. Lai tā izdotos izcila vāra buljonu, daudz gaļas. Ļoti garšīgi! Precīzas sastāvdaļas atradīsi raksta beigās.

Pagatavošanas metode:

Vāra liellopa mēli. Uzvāra buljonu. Sešos litros auksta ūdens ieliekam liellopu un jēra gaļu. Pēc vārīšanas noņemam putas, pievienojam 1 sīpolu, burkānus. Vārām 2-2,5 stundas.

Divus vidēji lielus sīpolus sagriež puslociņos. Apcep sviestā, tad pievieno sālītus gurķus, kas sagriezti šķēlītēs. Pēc apmēram 7-10 minūtēm pievieno tomātu pastu. Periodiski samaisa. Apmēram 10 minūtes sautē. Kad buljons ir gandrīz gatavs, pievieno nedaudz sāls, lauru lapu.


Tad izņem no buljona liellopu un jēra gaļu, sagriež šķēlītēs. Sagriež arī liellopa mēli. Buljonā liek sagrieztu gaļu, cepamo gaļu un salmiņos sagrieztas žāvētas plūmes. Maisījumu vāra vēl 3 minūtes. Ļauj nostāvēties apmēram 20 minūtes.

Lasi vēl: Neizmet kartupeļu mizas atkritumos, bet gan krāsnī; Noskaidro kādu labumu tās dod

Sastāvdaļas:

ūdens – 6 litri
liellopa ribiņas – 1,5 kg
jēra kakls – 600 g
liellopa mēle – 600 g
sīpols – 2-3 gab.
burkāni – 1 gab.
žāvētas plūmes – 6 gab.
tomātu pasta – 2 ēd.k.
marinēti gurķi – 5-6 gab.
sviests – 70 g
sāls, piparu graudiņi, lauru lapa – 3 gab
garšaugi, citrons
skābais krējums

Pasniedz ar citrona šķēlīti, zaļumiem un skābo krējumu.

Leave a Comment