Svaigs gaiss nāk ar insektiem. Te palīdzēs logu un durvju sieti

Viens no apstākļiem, kas Latvijā aptumšo vasaras prieku, ir vietējie As**ssūcēji odi jeb, precīzāk, – odenes. Arī savas mājas sienas no odiem nepaglābj, jo karstā vasarā, bieži vēdinot telpas, plaši atveram logus. Reizē ar svaigo gaisu mājā ielido visas būtnes, kas gaisā atrodas – mušas, knišļi, bites, lapsenes, papeļu pūkas, ziedputekšņi, gruži un, protams, odi. Naktī nav nekā trakāka par odiem guļamistabā. Tie sīc pie auss, izraisa paniku un neļauj gulēt.

Turklāt viens vienīgs negants ods, kas pa nakti apciemojis jutīgāka cilvēka seju, var atstāt tādu pampumu, kas turēsies visu nākamo dienu. Ir divu veidu odi – godīgi un negodīgi. Godīgs ods, parasti liels un melns, nosēžas uz griestiem un tad pikē virsū. Godīgos odus visvieglāk no griestiem nosūkt ar putekļu sūcēja garo uzgali. Briesmīgi ir negodīgie odi, parasti tie ir sīkāki un dzeltenāki. Šie odi salien spraugās starp dīvānu un sienu un tikai tad, kad gulētājam elpa sāk izlīdzināties, dodas to mocīt. Pret odiem iekštelpās cīnās mehāniski, ķīmiski, elektriski un pat ar zintīm. Šoreiz par to, kā ar mehāniskiem līdzekļiem mājā aizsargāties no odiem.

Lasi arī: 3 Zodiaka zīmes, kurām var rasties svara problēmas

Siets

Vienkāršs un pārbaudīts līdzeklis, kā aizkavēt odu nonākšanu mājās, ir pret­insektu siets. Agrāk uzņēmīgi ļaudis pretodu – insektu sieta vietā izmantoja dažādus celtniecības sietus un pat aizkarus. Tagad insektu sieti ir brīvi pieejami un mājas aizsardzībai var izvēlēties parasto PVC sietu, īpaši caurspīdīgu sietu un “kaķu” sietu. Jāatceras, ka katrs siets bez insektiem mazliet aiztur arī gaismu, gaisa plūsmu un lietus pilienus. Visu sietu papildnozīme ir mājdzīvnieku aizsardzība.

“Parastais pretodu siets ir caurredzams 60% (no maksimāliem 100%) apmērā, tātad šādi logi būs nedaudz tumšāki. Ir speciāli sieti, kas gaismas caurlaidību palielina. Piemēram, tāds ir pēc jaunas tehnoloģijas izstrādātais “Transpatec” insektu siets. Tā rūtiņas veido īpaši smalks pavediena pinums, kas ļauj sieta caurredzamībai sa­sniegt 80%. Šis siets ir smalkāks par standarta sietiem, labāk aizsargā pret vissīkākajiem insektiem, un tam ir uzlabota gaisa caurlaidība,” atzīmē Uģis Holsts, “Ripo” projektu vadītājs.

Visi sieti neļauj tik viegli no loga izkrist pa palodzi staigājošam kaķim, avantūriskam kucēnam vai aizlidot kanārijputniņam. Īpaši netiek uzsvērts, tomēr sieti padara mazliet drošāku arī ziņkārīga mazuļa ekspedīciju pie loga. Uz to gan nu nevajadzētu paļauties nekādā gadījumā. Mazulim, sēžot uz palodzes, var sagribēties paknibināt sieta stiprinājuma āķīšus, un tad līdz nelaimei nav tālu.

Lasi arī: Kā rakstiski flirtē katrā zodiaka zīmē dzimušie? Mīlestības vēstuļu horoskops

“Lai speciāli nodrošinātu mājas mīluļu aizsardzību, tiek ražoti un pārdoti pastiprinātie insektu sieti. To īpatnība ir īpašs alumīnija audekla blīvums un izturība, jo speciālā auduma tīklojumu kaķis tik viegli nevar saplēst ar nagiem. Šos sietus pastiprināti nostiprina, lai dzīvnieks tos nevarētu izspiest no rāmja. Kā jaunumu var minēt antialerģiskos sietus, kas aizkavē arī pašu sīkāko spalvu, putekšņu un putekļu daļiņu nonākšanu mājoklī,” atzīmē Lāsma Kalniņa, “Labo logu aģentūras” projektu vadītāja. Insektu sieti neprasa īpašu kopšanu. Nepieciešamības gadījumā tos mazgā ar ziepju šķīdumu. Ziemā sietus ieteicams noņemt.

Turpini lasīt nākošajā lapā…

Leave a Comment