Tautas metodes, kas palīdzēs pasargāt kaķi no blusām

Reti kurš kaķu īpašnieks nav saskāries ar tādu problēmu kā blusas. Parasti šie kukaiņi ir visiem kaķiem, kas vismaz reizēm pastaigājas uz ielas.

Tomēr arī “mājas kaķi” no šāda riska nav pasargāti: parazīti bieži parādās dzīvoklī uz cilvēku apģērba un apaviem. Tāpēc jautājums, kā kaķi atbrīvot no šīs problēmas, neizmantojot ķimikālijas, ir patiešām aktuālās.

Profilakse

Novērst problēmu ir daudz vieglāk nekā ar to cīnīties. Tāpēc regulāra mājas, kurā dzīvo kaķis, tīrīšana nav greznība, bet gan būtiska nepieciešamība. Fakts ir tāds, ka ideja par to, ka blusas dzīvo uz kaķiem, ir tikai mīts. Mājdzīvnieku astes kalpo šiem kukaiņiem ne vairāk kā “restorāns”, un blusas dzīvo uz cietām, parasti ar krēpēm klātām vai auduma virsmām: paklājos, dīvānos, matračos un vienkārši plaisās uz grīdas. Tāpēc visas šīs lietas vismaz reizi nedēļā jāizsūc ar putekļu sūcēju un, ja iespējams, jānotīra ar mitro tīrīšanas līdzekli.

Obligāti ir jāizkrata (vai labāk jāizslauka) kaķa gulta, tā laiku pa laikam jāmazgā, jāapstrādā ar pretparazītiskiem līdzekļiem vai kukaiņus atbaidošu augu novārījumiem.

Telpas dezinfekcija

Ja ir parādījušās blusas, mitrā tīrīšana ir vēl jo vairāk nepieciešama. Taču tā jāveic sarežģītākā līmenī. Šādu dezinfekciju veic vairākos posmos:

Paklājus un visas mīkstās mēbeles līdz pusotra metra augstumam izsūc ar putekļu sūcēju. Augstāk blusas nelien, bet zemos pufos un pat dīvāna spilvenos tās apmetas ar lielu prieku.

Notīriet un izmazgājiet kaķa pakaišus. To pašu labāk darīt arī ar gultas pārklājiem un spilvendrānām, uz kurām mēdz gulēt jūsu pūkainais mīlulis.

Mīkstās mēbeles var dezinficēt ar tvaika gludekli. Galvenais ir pārliecināties, ka šāda “gludināšana” nesabojās polsterējumu.

Ja iespējams, apstrādājiet telpu ar kukaiņus atbaidošu līdzekli, piemēram, un pēc tam uz dažām stundām cieši aizveriet visas durvis un logus. Pēc 3 līdz 4 stundām telpa atkal jāatver un rūpīgi jāiztīra.

Ja ķīmisko tīrīšanu kāda iemesla dēļ nevar izmantot, var izmantot tautas līdzekli. Atšķaidiet veļas ziepes siltā ūdenī un pievienojiet tam 100 – 200 gramus etiķa. Ar šo šķīdumu rūpīgi noslaukiet grīdu un paklājus. Pēc tīrīšanas aizveriet durvis un logus un atstājiet telpu šādā stāvoklī uz 5-6 stundām. Protams, uz šo laiku no telpas jāizved dzīvnieki, un labāk ir izmantot marles pārsēju.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment