TESTS: 9 tipi, kā mīlēt un kā krīt rozā brilles. Iepazīsti eneagrammu!

 

Pirmais eneatips (perfekcionists vai reformātors)

Šis ir viskārtīgākais eneatips. Šo cilvēku uzmanība tiek fokusēta uz to, kas ir pareizi un kas nē (attiecībās, apkārtnē, tekstā, telpā utt); viņi dabīgi un bez piepūles spēj saskatīt nepilnības. Dzīve paiet nemitīgi visu uzlabojot saskaņā ar iekšējiem standartiem, kuri, ticiet, ir visaugstākie. Slēptā motivācija (jeb neapzinātā kaislība) viņiem ir dusmas, patiesā vēlme – padarīt pasauli pilnīgu.

Ja esat attiecībās ar pirmo eneatipu, visticamāk esat partnerī iemīlējuši tā augstos morālos standartus un ētisko pamatu,  godīgumu, dabisko tieksmi uz kārtību, paredzamību, orientāciju uz detaļām, prasmi plānot un spēju loģiski risināt jautājumus. Jūsu dzīve kļūst paredzama un sakārtota. Katrai lietai sava vieta un katrs jautājums tiek apspriests pareizā formātā. Šķiet, ka beidzot ir izdevies nokļūt tajā žurnāla atvērumā, kur attēlots elegantā minimālisma stilā iekārtotā pasaule. Pat mušas šeit lido tikai saskaņotos virzienos un visticamāk ir saķemmētas.

Savukārt, kad rozā brilles nokrīt, tad jūs šīs pašas partnera īpašības varat uztvert kā nosodīšanu, piekasīšanos, pārmērīgu kritiku un nespēju būt mierā ar rezultātu. Jūs pamanāt, ka dzīvē trūkst jautrības un ka vienmēr visu laiku priekšplānā tiek izvirzīti pienākumi. Jums var sākt šķist, ka partneris jūs nemitīgi kontrolē patstāvīgi norādot jums uz jūsu nepilnībām.

Otrais eneatips (aprūpētājs vai palīgs)

Šis ir visaprūpējošākais eneatips. Visa šo cilvēku uzmanība tiek vērsta uz palīdzību citiem, citu vajadzību nodrošināšanu, nereti pat pirms tās tiek personīgi apjaustas. Viņi kļūst par absolūtu apkārtnes nepieciešamību un sajūt apkārtējo vajadzības tik akūti, ka pazaudē saikni paši ar savām vajadzībām. Slēptā motivācija augstprātība jeb lepnums, patiesā vēlme – iegūt brīvību mīlēt sevi un citus bez nosacījumiem.

Ja esat attiecības ar otro eneatipu, visticamāk esat partneri iemīlējuši tā mīļuma, empātijas, dāsnās došanas un ciešās emocionālās saiknes dēļ. Jūsu pēkšņi esat nokļuvis Visuma centrā. Jūs saņemat atzinīgus vārdus un jūsu labākās īpašības tiek izceltas un skaisti raksturotas. Jūsu vajadzības tiek nolasītas bez vārdiem un izpildītas. Gardākais kumosiņš pataupīts tieši jūsu vajadzībām, bet jūsu kaites tiek rūpīgi un ar mīlestību ārstētas.

Savukārt zaudējot rozā brilles, jūs atklājat, ka esat pilnībā nonākuši partnera valgos, kur tiek kontrolēts katrs jūsu solis un jebkurš  kontakts ar kādu citu cilvēku var kļūt par greizsirdības scēnas iemeslu. Viņu vēlme jums dot vietā un nevietā ir kļuvusi par apgrūtinājumu. Jūs pārņem sajūta, ka esat parādā…un gluži kā gadījumā ar neatdotu kredītu, esat kļuvis par aizdevēja  īpašumu.

Trešais eneatips (izcilnieks vai sasniedzējs)

Šis ir visefektīvākais eneatips. Šī eneatipa pārstāvju uzmanība tiek stingri fokusēta uz sasniegšanu un veiksminieka statusa iegūšanu un uzturēšanu. Viņi meistarīgi sasniedz visus iespējamos izcilības kalngalus un rūpīgi strādā pie sava tēla atspoguļošanas. Viņu dzīve ir kā nebeidzama apbrīnas vērta selfiju galerija, kas  iedvesmo visus viņu sekotājus. Ja gribat zināt, kā efektīvi īstenot savus mērķus, kopējiet šo cilvēku stratēģijas. Slēptā motivācija – pašapmāns, patiesā vēlme – cerība, ka tie ir mīlestības vērti tādi, kādi tie ir.

Ja esat attiecības ar trešo eneatipu, visticamāk esat partnerī iemīlējuši tā enerģiju, veiksminieka domāšanas veidu, ātro reakciju un prasmi lieliski tikt gala ar jebkuru dzīves izaicinājumu. Jūs piedzīvojat ideālu aplidošanas periodu – ziedi, restorāni, pārsteigumi… tas viss ir visaugstākajā līmenī un tiek pasniegts ar vēsu mieru. Tas ir gluži kā būt Bonda meitenei…. vai Madonnas puisim. Dzīves standarti ir augsti un to īstenošana netiek atlikta.

Vēlāk jūs atklājat, ka partneris  vienmēr ir darbos un ir visīstākais darbaholiķis. Jūs konstatējat, ka viņam nepietiek laika attiecībām. Jūs sajūtaties pamests, gluži kā lieta no saraksta “must have”, kas ir iegūta un nolikta uz plaukta, lai apkārtējie varētu to apbrīnot.

Ceturtais eneatips (traģ**kais romantiķis vai individuālists)

Šis ir visradošākais eneatips. Visa uzmanība tiek veltīta tam, kā dzīvē pietrūkst. Kaut kas tāls un neaizsniedzams, ko iegūstot dzīve kļūtu pilnīga. Tas, kas ir pieejams tepat un tūlīt, nav tas, kas der viņiem. Nē, tiem ir vajadzīgs kas īpašs un unikāls. Iespējams, nekad vēl nebaudīts un nesasniegts. Viņi ārkārtīgi novērtē emociju dziļumu un nepieņem uzspēlētību un viltus vieglumu. Ikkatrs dzīves izaicinājums vai šķērslis tiek uztverts kā dāvana, kas apliecina to, ka dzīve ir smaga un sarežģīta. Intensīvi pārdzīvojumi un saldkaislas skumjas ar sapņainu skatu tālumā. Sapņi un klusas nopūtas par to, kā bija kādreiz, vai par to, kā ir citiem.  Slēptā motivācija – skaudība, patiesā vēlme – vienotība jeb veselums, kas liek sajusties mīlestības vērtam, kā daļai no visas pasaules.

Ja esat attiecības ar ceturto eneatipu, visticamāk esat partneri iemīlējuši tā unikalitātes dēļ. Jūs esat iepazinuši interesantu un dziļu sarunu biedru ar unikālu skatījumu uz dzīvi, iespējams, atklājuši tā talantus un neparastās spējas, kas aizrauj elpu. Ir bijušas reizes, kad partneris ir sniedzis jums lielisku atbalstu sāpīgos brīžos, izrādot pārsteidzošu jūtību un jūsu situācijas izpratni. Gluži kā psihologa kabinetā, kur visam ir vieta.

Vēlāk jūs atklājat, ka partneris mīl gan norobežoties, gan vienlaicīgi turēt jūs savā tuvumā. Jūs pēkšņi saprotat, kā jūtas Grūdmūsvelcjūs no bērnu dienu grāmatas par dakteri Aikāsāp. Iespējams, jums nācies piedzīvot partnera emociju uzplūdus un pat partnera depresīvos stāvokļus.

Piektais eneatips (novērotājs vai  domātājs)

Šis ir visgudrākais eneatips. Lielākā daļa šo cilvēku dzīves notiek viņu domu pasaulē – prāta pilī. Tur ir tik komfortabli, ka katrs negaidīts apmeklētājs tiek uztverts kā ienaidnieks. Tamdēļ visa šo cilvēku uzmanība tiek vērsta uz to: ko cilvēki vēlas no manis? Cik daudz tiks no manis prasīts? Un vai man tas būs? Ir nepārejoša prasība pašam pēc savas telpas gan garīgā, gan fiziskā nozīmē. Viņi dod priekšroku būt novērotāja lomā. Mīl katru lietu rūpīgi apdomāt, tai skaitā emocijas. Slēptā motivācija – skopums, patiesā vēlme – viedums, kad visas pasaules zināšanu resursi ir pieejami.

Ja esat attiecības ar piekto eneatipu, visticamāk esat partneri iemīlējuši dēļ viņa asā prāta,  pašpietiekamības, patiesuma un spējas saglabāt skaidru galvu haotiskās situācijās. Arī viņu izcilā spēja visas lietas dziļi apdomāt un skatīt no eksistenciālā viedokļa var būt aizraujoša.  Viņu miers, rezervētā attieksme pret jebko un ārējā nesatricināmība var būt patiesi apburoša.  Brīnišķais prāts – tā ir pasaule, par kuru daudzi pat nenojauš.

Vēlāk jūs varat sajusties noraidīts partnera vajadzības būt izolētam dēļ. Jūs varat sajusties sāpināts un nesaprasts, jo partneris nespēj un nevēlas izrādīt patiesas un dziļas emocijas. Ar laiku var parādīties sajūta, ka esat pārāk dumjš šīm attiecībām.

Sestais eneatips (šaubīgais vai lojālists)

Šis ir visreālākais eneatips. Visa šo cilvēku uzmanība tiek fokusēta uz to, kas pasaulē ir potenciāli draudīgs vai reāli bīstams. Arī šie cilvēki veido plānus, viņi ir īsti sliktā scenārija paredzētāji…, lai jebkurā gadījumā būtu gatavi tam, kas varētu atgadīties. Var būt ļoti bailīgi un izvairīgi, lai, tik, Dievs, nedod, nenāktos saskarties ar ko draudīgi. Pastāv arī pretējs variants, kad visa dzīves stratēģija tiek būvēta ap lietām, kuras ir draudīgas un izvairīšanās vērtas. Gluži kā tie suņi, kuri uzbrūk, jo ir nobijušies. Slēptā motivācija – bailes, patiesā vēlme – ticība sev un pasaulei kā drošai vietai.

Ja esat attiecības ar sesto eneatipu, visticamāk esat partneri iemīlējuši tā lojalitātes, stabilās uzskatu sistēmas, praktiskuma un rūpīgās plānošanas dēļ. Šķiet, ka esat satikuši savu mūža partneri, jo tas dara visu un daudz, lai jūsu attiecības veidotos lēnām, pamatīgi un stabil… līdz Nā*e mūs šķirs. Iespējams, tieši sestā eneatipa pārstāvji ir izdomājuši saderināšanās periodu, laulību līgumus, uzkrājošo apdrošināšanu…un teikumu “septiņas reizes nomēri, pirms griez”.

Vēlāk jūs sevi varat pieķert, ka tiekat laiku pa laikam kļūstat par negatīvo notikuma scenārija galveno varoni. Negatīvisms var sākt kaitināt un galu gala pēc 7 reižu mērīšanas pienāk 77. mērīšanas reize, bet griezts, t.i. izteikts piedāvājums reģistrēt laulāto attiecības tā arī nenotiek.

Septītais eneatips (epikūrietis vai entuziasts)

Šis ir visjautrākais eneatips. Šo cilvēku dzīve ir patstāvīgi svētki. Visa šo cilvēku uzmanība tiek vērsta uz to, kas ir patīkami un uz to, kas būs nākotnē. Var pat teikt, ka viņi ir tie, kuri patstāvīgi tur atrodas – nākotnes cilvēki. Viņus interesē gandrīz jebkas, tamdēļ tie ir spējīgi vienlaicīgi fokusēties vairākos virzienos. Prieks, smiekli, jautrība, viss jaunais un interesantais, un šķiet, ka dzīve sit augstu vilni tieši tur, kur ir viņi. Šie cilvēki meistarīgi prot izvairīties no sāpēm un negatīvām emocijām – tiklīdz, kā kaut kas aiziet greizi, tā viņu tur vairs nav. Slēptā motivācija – rijība, patiesā vēlme – pilnīga būšana šeit un tagad, izjūtot katru esības mirkli.

Ja esat attiecības ar septīto eneatipu, visticamāk esat partnerī iemīlējuši tā vitalitāti, spontanitāti, pozitīvismu, ideju pārpilnību, kaislību uz dzīvi, piedzīvojumiem un prieku. Jūs pēkšņi atklājat, ka dzīve – tie ir nebeidzami svētki, gluži kā Jaunais gads vai Līgo vakars bez nākošā rīta galvas sāpēm. Šis optimistiskais entuziasms ir lipīgs, radot gaisīgu viegluma sajūtu. Jūs esat pāris, kurš glisē soļus virs zemes. Jums viss ir iespējams, sasniedzams un izbaudāms.

Problēmas attiecībās var radīt partnera nevēlēšanās sastapties ar sāpēm un grūtībām. Šie ir mirkļi, kad partneri jūs pamet. Bet vēl pirms šī skumīgā fakta, jūs varat sajusties noguris no partnera nepatstāvības un pārāk lielas fokusēšanās uz sevi.

Astotais eneatips (izaicinātājs vai  līderis)

Šis ir visspēcīgākais eneatips. Visa uzmanība tiek koncentrēta spēka un kontroles audzēšanai un saglabāšanai. Spēks ir tas, kas palīdz izdzīvot nedraudzīgajā pasaulē. Piemīt talants aizraut un iedvesmot cilvēkus lielām un globālām pārmaiņām. Nereti pievēršas apkārtnes un apkārtējo stingrai kontrolei, pakļaujot visus savām iegribām. Slēptā motivācija – iekāre, patiesā vēlme – patiesība, kurā neviens nav vainīgs.

Ja esat attiecībās ar astoto eneatipu, visticamāk esat partnerī iemīlējuši tā drosmi, pārliecinātību un spēku. Viņa enerģiju iespējams sajust ar muguras smadzenēm. Jūs jūtaties viņa tuvumā droši, gluži kā aiz mūra sienas. Grezna un bagātīga aplidošana karaliskā stilā – tas ir tas, ko pilnīgi noteikti piedzīvosiet. Jo jebkurā no gadījumiem jūsu partneris ir tas, kurš jūs izvēlas un izrāda to ar satriecoši romantisku žestu palīdzību: miljons sarkanu rožu, šampanieša vannas, kaviāra pilni galdi un mežonīgs sekss. Ir reizes, kad pieķerat sevi domājam: “Esmu nonācis Debesīs, un mans partneris šeit ir pats galvenais.”

Savukārt mirkļos, kad sajūtat, kā partneris jūs kontrolē, jūsu debesis var kļūt par ierobežojumu, bet ja vēlēsities izrādīt vājumu vai pastāvēt uz savu neatkarību… varat pat nonākt ellē, jo šie partneri nodevību un  vājumu nepiedod. Agrāk bijušais dāsnais Dievs kļūst par neciešami kontrolējošu un izaicinošu Sātanu.

Devītais eneatips (starpnieks vai samierinātājs)

Vismierīgākais eneatips. Visa šo cilvēku uzmanība ir vērsta uz citiem. Viņu darbības iemesls ir apkārtējie un to vajadzības. Cilvēki, kurus lielākoties nepamana, jo tie lieliski saplūst ar apkārtni, radot ideālu vidi citu izpausmēm. Prot pieņemt visu tādu, kāds tas ir.  Ikvienam skatu punktam ir vieta. Ikvienam ir tiesības būt sadzirdētam. Jebkuras nesaskaņas ir iespējams atrisināt mierīgā ceļā. Tā saplūstot, respektējot un atbalstot citus, viņi paši sevi var pazaudēt sevi pilnībā.  Prokrastinācijas un pasīvās pretošanās eksperti. Oblomovs – tas ir skumjš stāsts par viņiem. Slēptā motivācija – slinkums, patiesā vēlme – pilnīga būšana mīlestībā.

Ja esat attiecības ar devīto eneatipu, visticamāk esat partnerī iemīlējuši tā pārpasaulīgo mierīgumu, jūtīgumu, spēju pieņem jūs tādus, kādi esat, to, plūsmai līdzīgo stāvokli, kura jūs pārņem, esot partnerim blakus. Jūs viegli varat izteikt savu viedokli, organizēt aktivitātes, nodoties savām mīļākajām nodarbēm – it visa partneris jūs atbalstīs bez ierunām. Jūs jūtaties saprasts, pieņemts, aprūpēts un apbrīnots. Jūs esat nokļuvuši elitārā sanatorijā – viss ir klusi, mierīgi, maigi un saskaņā ar jūsu vēlmēm.

Tomēr ar laiku jūs var sākt kaitināt partnera lēnums, neizlēmība, partnera vēlme plūst pa dzīvi nekur un ne pie kā nepiesaistoties. Pat jūsu vēlmju uzdošana par savējām var novest jūs izmisumā. Savukārt partnera pasīvā pretošanās ir gluži kā cīņa ar medu. Kad pēdējo reizi pamēģinājāt iesist medum?

Kā redzams, ir tik daudz iemeslu iemīlēties un tik pat daudz iemeslu attiecības pārtraukt.

la.lv

Leave a Comment