Tiks paaugstināta īres maksa Talsu novadam piederošajiem dzīvokļiem.

Jau gandrīz desmit gadus Talsas novada amatpersonas izvairās no lēmuma paaugstināt īres maksu pašvaldībai piederošajiem dzīvokļiem. Šī cena ir daudz zemāka nekā vidēji Latvijā, tādējādi pašvaldībai ir grūti uzturēt savu dzīvojamo fondu labā stāvoklī. Talsu novads ir pieņēmis lēmumu, jo beidzot saprot, kāpēc.Taču tas sakrīt ar laiku, kad priekšā ekonomiski smaga ziema, tāpēc pēdējā brīdī deputāti lēma par ilgu pārejas periodu.

Talsineciešu Klaumanes ģimene šo pašvaldības dzīvokli par mājām sauc jau septiņus gadus. Lai gan viņiem joprojām trūkst vannas istabas, viņi lepojas ar to, ka paši ir aizlāpījuši caurumus grīdā. Viņi priecājas, ka pēc visiem šiem gadiem pārvaldnieks dažviet beidzot ir sakārtojis grīdu un tualetē nomainījis bīstamo vadu un kanalizācijas cauruli.

Talsiniece atceras dzīvokli pirms septiņiem gadiem, kad viņa ievācās. Toreiz tas izskatījās briesmīgi, bet viņa to ir izveidojusi par savu. Tik ļoti. Virtuvē grīdas bija ļoti plānas un klātas ar skārda plāksnēm. Griesti bija melni. Dzīvokļu komplekss gadiem ilgi ir bijis novārtā un tam ļoti nepieciešams remonts. Īres palielinājums jau sen ir nokavēts. Pašvaldība to neizdarīja. Tikmēr daļai dzīvokļu, ko īrnieki atstāj, nepieciešams ne tikai kosmētiskais remonts, bet gan kapitālais remonts. Dzīvoklī ir palikušas ne tikai nederīgas mēbeles, bet pudeļu un drēbju kalni. Drēbes ne tikai skapī, bet tur tiešām ir vesels kalns istabas vidū,» stāstīja «Talsu namsaimnieka» Dzīvojamo fondu nodaļas vadītāja Gunda Cīrule.

Atkritumu izvešana dažkārt var izmaksāt ap tūkstoti eiro, ko varētu izmantot dzīvokļa remontam. Īres maksa līdz šim mainījusies atkarībā no labiekārtojuma kategorijas no 14 līdz 21 centam par kvadrātmetru. Ar šādu naudu mums nepietiek, lai izveidotu dzīvojamo fondu. Tas, ko mēs darām, ir tik tālu zem minimuma, ka diez vai to vispār ir vērts darīt. Varētu teikt, ka tā pārnestā nozīmē ir ugunsgrēku dzēšana dažās vietējās teritorijās. Ja gada laikā varam nomainīt tikai dažus logus vai pārkrāsot vienu termosienu, tas ir krietni par maz,” atzina Cīrule. Nu Talsu rajons nolēmis celt īres maksu.

Turpmāk par īres maksu lems, vadoties no īpašuma vērtība, tāpēc cena atšķirsies atkarībā no tā, par cik vērtība pieaugs. “Tie var būt daži centi par kvadrātmetru, bet atsevišķos gadījumos, ja, piemēram, tas ir labiekārtots dzīvoklis pilsētā, tad īres maksa var pieaugt pat vairākas reizes,” atklāja Īrijas pārstāve Inita Fedko. Talsu novada pašvaldība. Jaunie saistošie noteikumi ir nosūtīti saskaņošanai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai un stāsies spēkā tikai tad, ja tie būs pozitīvi atbildējuši. Lai gan deputāti nobalsoja par ilgu pārejas periodu, nākamgad tiks aprēķināti tikai 30% no jaunajām nodevām. 2024. gadā tas pieaugs līdz 60%. tas būtu izdarīts laicīgi, ar pakāpenisku pieaugumu, tad viss būtu kārtībā – nebūtu tik liels lēciens,” sacīja Talsu novada domes priekšsēdētāja vietnieks Ainis Stūrmanis.

Turklāt ir vērts. norādot, ka Talsu novada Sociālais dienests strādā ar katru personu individuāli, lai atrastu piemērotāko palīdzības veidu, vadoties no grūtībām, ar kurām saskaras. Talsu novadam šobrīd pieder apm. 900 dzīvokļi, neliela daļa no tiem ir sociālie, kā arī īres dzīvokļi, kas paredzēti jaunajiem speciālistiem. Jaunās nomas cenas ļautu ienest 400 000 eiro gadā, bet ceram saņemt tikai ap 300 000 eiro, jo ne visi varēs samaksāt. Dzīvojamā fonda sakārtošana prasīs ceturtdaļgadsimtu.

Leave a Comment