Tumšā, baltā vai piena šokolāde: es pastāstīšu, kura šokolāde ir labāka un kāpēc

Atšķirība starp melno, piena un balto šokolādi ir acīmredzama. Tiesa, saldummīļi etiķetes īpaši nelasa, jo viņiem svarīgākā ir garduma garša. Tomēr šokolādes sastāvs tieši ietekmē tās kvalitāti. Ja man jautātu, kura šokolāde ir labāka, es bez šaubām atbildētu, ka melnā. Bet kā noteikt, ka rokās turat patiešām kvalitatīvas šokolādes tāfelīti?

Kāda ir atšķirība starp melno, piena un balto šokolādi? Šodienas rakstā es runāšu par visām niansēm un pastāstīšu, kāda ir atšķirība starp melno, piena un balto šokolādi.

Kura šokolāde ir labāka

Dažādos vēstures periodos šokolāde nozīmēja produktus, kas atšķiras viens no otra. Līdz 17. gadsimta sākumam tas bija auksts, rūgtens dzēriens ar rūgtu garšu, kas iegūts no sasmalcinātām kakao pupiņām. 17. un 18. gadsimtā eiropieši dzēra karsto šokolādi. Dzērienam tika pievienots piens un dažādas garšvielas.

Un jau 19. gadsimtā šokolāde tika uzskatīta par pamatīgu delikatesi tāfelītes veidā. Tas tika izgatavots no kakao sviesta. Šo produktu kļuva iespējams iegūt, pateicoties holandiešu ķīmiķim Konrādam van Houtenam. Viņš izstrādāja īpašu presi, ar kuras palīdzību cilvēki sāka iegūt kakao sviestu un kakao pulveri no rīvēta kakao.

Oficiāli pirmā šokolādes tāfelīte tapa Anglijas konditorejas fabrikā. Sastāvā bija rīvēts kakao ar cukuru un vaniļu, kā arī aptuveni 30–40% kakao sviesta. Un ļoti drīz Šveice kļuva par līderi cietās šokolādes ražošanā. Tieši tur konditori izdomāja, kā no melnās krāsas pagatavot piena šokolādi, pievienojot tai piena pulveri.

Kāda ir atšķirība starp melno, piena un balto šokolādi

Klasiskajai tumšajai šokolādei ir rūgta garša. Tas ir tāpēc, ka tajā ir vismaz 55% dabīgā kakao pulvera. Turklāt tam pievieno kakao sviestu un cukuru. Bet pēdējo sastāvdaļu var nelikt vispār. No tā ir atkarīga šokolādes rūgtuma intensitāte. Jo vairāk kakao un mazāk cukura sastāvā, jo rūgtāka ir pati šokolāde.

Kā atšķirt melno un tumšo šokolādi? Pēdējā, kā likums, vismaz 40% dabīgā kakao. Šādā šokolādē bieži tiek liktas dažādas piedevas. Piemēram, rieksti, žāvēti augļi vai sukādes.

Piena šokolāde joprojām ir populārākā. Tas sastāv no kakao sviesta, kakao pulvera, piena pulvera (vai krējuma) un cukura. Parasti ražotāji šai delikatesei pievieno daudz vairāk cukura nekā kakao. Pateicoties tam, produkts iegūst tik saldu garšu, kas piesaista saldummīļus.

Tāpat tam bieži tiek pievienoti daudzi dažādi pildījumi. Tie var būt ne tikai rieksti vai žāvēti augļi, bet arī cepumi, vafeles, jogurts un citi neparasti produkti. Esmu liela šokolādes ar neparastu garšu cienītāja. Piemēram, nesen izmēģināju baltās šokolādes tāfelīti uz kukurūzas krēma bāzes, kā arī piena šokolādes tāfelīti ar zaļajiem griķiem.

Lasi arī: Kāda būs devīze katram zvaigžņu zīmes pārstāvim 2023. gadā

Kas attiecas uz balto šokolādi, tajā ietilpst piena pulveris vai krējums, cukurs un kakao sviests. Kakao pulvera trūkums ir tas, kas delikatesei piešķir šo krāsu. Kā aromatizētāju ražotāji bieži izmanto vanilīnu. Starp citu, to bieži pievieno cita veida šokolādei.

Kā izvēlēties kvalitatīvu produktu

Ja vēlaties iegādāties īstas šokolādes tāfelīti, pietiek rūpīgi izpētīt tās sastāvu. Protams, es gribu iegādāties produktu bez daudz cukura. Ir ražotāji, kas to aizstāj ar citiem saldinātājiem, piemēram, stēviju vai maltitolu.

Atcerieties, ka jo augstāks ir dabīgā kakao saturs šokolādē, jo labāk tā ir. Parasti kakao daudzums ir rakstīts uz iepakojuma procentos. Ja netiecas pēc priekšrocībām, bet patīk baudīt gardumus, droši vari izvēlēties piena vai balto šokolādi. Bet neaizmirstiet, ka uz šādiem saldumiem labāk nepaļauties. Visam jābūt ar mēru!

Pastāstiet mums, kurš šokolādes veids ir jūsu iecienītākais. Vai esat kādreiz gatavojuši šo gardumu mājās?

COMMENTS

Leave a Comment