Vai vajag sodīt bērnus

Soda jautājums ir ļoti smalks. Nelietosiet to – pieaugs kaprīzs un neievēros vecākus. Pārspīlēsiet to – augs kopā ar kompleksu ķekaru. Kur ir zelta vidus ceļš?

Neatkarīgi no tā, cik daudz tu mīli savu bērnu, dažreiz tev jāizmanto sodi. Lai saprastu, kā pareizi rīkoties, vispirms ir jāsaprot iemesli, kāpēc jūs vēlaties sodīt bērnu.

Vecāki soda bērnus, jo viņi izturas slikti. Un mammas un tēvi vēlas, lai pēcnācēji izaugtu par labiem cilvēkiem. Tas ir galvenais soda mērs, kas atrodas uz virsmas. Tomēr ir arī citi iemesli, saprotot tos, jūs varbūt, sodīsiet daudz mazāk savu bērnu.

Lasi arī: Vai var sodīt bērnu un kā to pareizi darīt

Negodīga soda cēloņi

Pārpratums

Jums šķiet, ka bērns speciāli sasitis krūzīti – tu teicis viņam simts reizes nelīst uz galda. Vai viņš izvilka ziedu no puķu poda ar saknēm, tikai lai jūs sadusmotu. Izbēra kaķa smiltis uz tikko mazgātās grīdas. Uzzīmēja zīmējumu uz tapetēm. Izjauca tālvadības pulti no televizora. Patiesībā jūs nepareizi interpretējat šos bērna “netīros trikus”. Viņu vienīgais mērķis ir apzināt apkārtējo pasauli. Kā savādāk?

Noteiktais scenārijs

Māte mūs rāja par netīru kleitu, un mēs sodām savus bērnus par peldēšanos peļķēs. Un kāpēc būt netīriem ir slikti? Bērnība ir dota, lai lēkātu pa peļķēm, jo, kad, tad vēl? Agrāk, trūkuma laikā netīra vai saplēsta kleita nozīmēja, ka nākamajā dienā bērnam nebūs, ko vilkt mugurā, lai ietu uz bērnudārzu. Šodien bērnu skapīši plīst no drēbēm, un mēs turpinām sodīt par mazu traipu uz viņa biksēm. Kāpēc?

Lasi arī: Kā izvēlēties izglītojošas rotaļlietas bērnam

Dusmas

Priekšnieks izteica rājienu, galvassāpes, sastrīdējies ar savu vīru vai draudzeni, vai tikai sliktas ziņas televīzijā – pieaugušiem daudz iemeslu dusmoties. Un tad bērns nolej pienu uz jūsu jaunajām biksēm vai velk aurojošu kaķi aiz astes. Uz ko tu izgāzīsi savas dusmas?

Kliedzieni, pēriens un vienkārši negodīgas piezīmes negatīvi ietekmē bērna garīgo veselību. Viņš var pieaugt noslēgts, agresīvs vai pārāk kautrīgs, viņam būs kompleksi un fobijas. Rezultātā – nākotnē, bērns nespēj pareizi veidot attiecības ar citiem cilvēkiem, tai skaitā vīrs vai sieva, un nevarēs kļūt par laimīgu cilvēku. “Pasēdi un padomā!” Šādas pauzes noteikšana, ļauj bērnam nomierināties, pārslēgt uzmanību un apturēt nevēlamo uzvedību.

Atbilstoša soda principi

Vienojieties ar savu laulāto un izstrādājiet noteikumu sistēmu, kas jāievēro visiem ģimenes locekļiem. Bērniem ir jāzina, kas jūsu mājās ir aizliegts un kāds sods viņiem radīsies. Sodi par pārkāpumu katru reizi. Ja lēkāt uz dīvāna ir aizliegts, tad šodien tiek sodīts par lēkāšanu, bet rīt jūs uz to pievērsiet acis, un nākamajā dienā pateiksiet: “Nu, labi, vienu reizi var!” Labs veids, kā mācīt bērnam – ir noliegums priekiem (šodien bez saldumiem, nespēlēt datoru, un tā tālāk. u.c.).

Lasi arī: Kas bērnam noteikti jāpastāsta pirms ceļojuma

Psihologi iesaka bērnus sodīt, lai tie ievērotu šādus principus.

  • Bērnam vienmēr būtu jāzina, par ko viņš tiek sodīts: “Es tevi iepēru, jo tu pateici sliktu vārdu. Tu neskatīsies multenes, jo neizpildīji mājas darbus. ” Ir ļoti svarīgi bērniem izskaidrot, kā var rīkoties, bet kā nedrīkst, un kāpēc.
  • Pirmo reizi bērns netiek sodīts par noziegumu. Jūs nevarat atņemt bērnam saldumus uz nedēļu, ja viņš netīšām neizmeta papīrīti miskastē. Pietiks, ka tiks mutiski izteikts brīdinājums; Tev vajag pateikt viņam, kāpēc viņš rīkojies slikti, un brīdināt, ka nākamajā reizē jūs sodīsiet viņu (patiešām neaizmirstiet izpildīt solījumu).
  • Sodīt ar darbu par kļūdām. Izmētātas rotaļlietas – kamēr nesavāks, ārā neies. Izlēja krāsu uz grīdas – šeit ir lupata. Salauzi rotaļlietu – remontē kopā ar tēvu.
  • Izvairieties no abstrakcijām. Sodam jābūt specifiskam, saprotamam un ierobežotam laikā. Nekādus “Es tev nekad vairāk nepirkušu rotaļlietas!” Vai arī “vairs nenāc pie mana datora!”. Šie draudi ir tukša skaņa, kas grauj vecāku autoritāti.
  • Neizmantojiet divkāršus sodus. Ielieciet bērnu stūrī – nav nepieciešams kliegt uz viņu, baidīt vai pazemot, “Es tevi atdošu Babai Jagai!” “Tādu netīreli, es pastaigāties neņemšu!”.
  • Nešantažējiet ar emocijām. Sodot, ir aizliegts izmantot šāda veida frāzes: “Es tevi izdzīšu no mājas!”, “Es pārtraukšu tevi mīlēt!”, “Es nerunāšu ar tevi”. Bērnam jāzina, ka sods ir viņa nepareizas uzvedības sekas. Bet pat šajā laikā viņa vecāki viņu mīl.
  • Nesitiet. Ar fizisko vardarbību, jūs neiemācīsiet bērnam labi uzvesties, bet iedvesmojat tikai to, ka kāds ir spēcīgāks – viņam ir taisnība. Turklāt šādi sodi bieži noved pie psiholoģiskas traumas: bērnam ir bailes no fiziska kontakta ar pieaugušajiem, raudulīgums, agresija. Neradiet problēmas viņam nākotnē!

Neaizmirstiet dot savam bērnam mīlestību, neskatoties ne uz ko!

 

Avots: vedmochka.net

Gunta Graudiņa

Leave a Comment