Vārīt vai nevārīt? Kā pareizi sasaldēt tomātus vasarā, lai ziemā tie būtu tieši kā no dārza?

Vasara ir labākais laiks dārzeņu, augļu un ogu sagatavošanai ziemai.

Tomāti ir viena no populārākajām un daudzpusīgākajām dārzeņu kultūrām pasaulē, un tie ir gan garšīgi, gan ļoti veselīgi.

Bagātīgi ar dažādiem vitamīniem, minerālvielām un antioksidantiem, tomāti piedāvā daudz veselības ieguvumu.

Šeit ir detalizēts pārskats par tomātu uzturvērtību un to sniegtajiem veselības ieguvumiem.

Uzturvērtība

100 grami svaigu tomātu satur aptuveni:

Kalorijas: 18 kcal

Ūdens: 95%

Olbaltumvielas: 0.9 g

Ogļhidrāti: 3.9 g

Cukuri: 2.6 g

Šķiedrvielas: 1.2 g

Tauki: 0.2 g

Vitamīni un minerālvielas

Tomāti ir bagāti ar dažādiem vitamīniem un minerālvielām:

Vitamīns C: Spēcīgs antioksidants, kas palīdz stiprināt imūnsistēmu un veicina ādas veselību.

Vitamīns K1: Svarīgs kaulu veselībai un asins recēšanai.

Kālijs: Būtisks sirds veselībai un asinsspiediena regulēšanai.

Folskābe (B9 vitamīns): Svarīgs šūnu funkcijai un audu augšanai, īpaši svarīgs grūtniecēm.

Beta-karotīns: Pārvēršas A vitamīnā, kas ir svarīgs redzei, imūnsistēmai un ādai.

Antioksidanti

Tomāti satur vairākus spēcīgus antioksidantus:

Likopēns: Piemīt pretvēža īpašības, palīdz aizsargāt šūnas no bojājumiem un samazina sirds slimību risku.

Beta-karotīns: Palīdz uzlabot redzi un ādas veselību.

Naringenīns: Atrodas tomātu mizā, piemīt pretiekaisuma un pretoksidatīvas īpašības.

Hlorogēnskābe: Spēcīgs antioksidants, kas palīdz samazināt asinsspiedienu.

Kā iekļaut tomātus uzturā

Tomātus var izmantot dažādos veidos, lai pilnībā izbaudītu to uzturvērtību un garšu:

Svaigi: Ēdiet svaigus tomātus salātos vai kā uzkodu.

Pagatavoti: Pievienojiet tomātus zupām, sautējumiem vai mērcēm.

Cepti vai grilēti: Cepti vai grilēti tomāti ir lielisks garnējums gaļai vai zivīm.

Sulas un smoothies: Tomātu sula vai tomātu pievienošana smoothies ir lielisks veids, kā palielināt likopēna uzņemšanu.

Pārstrādāti produkti: Tomātu pasta, mērce un konservēti tomāti arī ir labs likopēna avots.

Saimnieces rūpīgi marinē gurķus un tomātus, gatavo konservus un ievārījumus vai vienkārši sasaldē svaigus augļus.

Uzziniet, kā pareizi sasaldēt tomātus, lai saglabātu to garšu.

Saldēti tomāti ir piemēroti dažādiem ēdieniem. Tos var pievienot picai, salātiem, sautējumiem, borščam vai izmantot kā pīrāgu pildījumu.

Ir vairāki veidi, kā sasaldēt šo garšīgos dārzeņus: gredzenos, kubiņos vai kā biezeni.

Sasaldēšanas process ir vienkāršs, ja ievērojat noteiktus noteikumus.

Saldēšana gredzenos

Dārzeņus rūpīgi nomazgā un sagriež plānos gredzenos.

Pēc gredzeniem tie jāsaliek vienā kārtā uz šķīvja vai dēļa, kas ietīts pārtikas plēvē, un jāieliek saldētavā.

Lasi vēl: Šie korejiešu burkānu salāti ir galvenais konkurents jūsu iecienītākajiem Olivjē salātiem jebkuros svētkos!

Kad tomātu gabali ir pilnībā sasaluši, tos var ievietot rāvējslēdzēja vai parastos maisiņos un ievietot atpakaļ saldētavā.

Ziemā tos var atkausēt un likt uz salātiem vai picas.

Saldēšana kubiņos

Saldēti kubiņos sagriezti tomāti lieliski noder sautējumu vai boršča pagatavošanai.

Sasaldēšanas process būtībā ir līdzīgs gredzena versijai.

Sagriež lielos kubiņos, liek uz plēvē ietīta dēļa vienā kārtā un sasaldē. Un tad ielieciet to maisiņā un ielieciet to saldētavā.

Biezenis sasaldēšanai

Šajā versijā viss ir vienkārši. Lai pagatavotu tomātu biezeni un ziemā no tā pagatavotu mērces, dārzeņus vajag tikai noskalot un sasmalcināt ar blenderi.

Pēc tam gatavais biezenis jāievieto hermētiski noslēgtos traukos un jāievieto saldētavā.

Leave a Comment