Šie korejiešu burkānu salāti ir galvenais konkurents jūsu iecienītākajiem Olivjē salātiem jebkuros svētkos!

Korejiešu burkāni ir populārs ēdiens, kas pazīstams ar savu pikanto un atsvaidzinošo garšu.

Lai gan šis ēdiens ir iecienīts dažādās valstīs, tā izcelsme ir saistīta ar Korejas virtuvi un to ir īpaši iecienījuši arī citās Āzijas un Eiropas valstīs.

Izcelsme

Korejiešu burkāni, pazīstami arī kā “Korean Carrots” vai “Morkovcha”, ir ēdiens, kas kļuva populārs starp korejiešu imigrantiem bijušajā Padomju Savienībā.

Tas apvieno korejiešu garšvielas un tradicionālos dārzeņus, radot unikālu ēdienu, kas piemērots dažādiem ēdieniem un pasākumiem.

Šis ēdiens ir piemērots gan kā uzkoda, gan kā garnējums.

Uzturvērtība

Burkāni ir bagāti ar vitamīniem un minerālvielām, kas ir būtiski veselībai. 100 gramos burkānu ir:

Kalorijas: 41 kcal

Olbaltumvielas: 0.9 g

Tauki: 0.2 g

Ogļhidrāti: 9.6 g

Šķiedrvielas: 2.8 g

C vitamīns: 5.9 mg

K vitamīns: 13.2 µg

Kālijs: 320 mg

Beta-karotīns: 8285 µg

Papildus burkānu uzturvērtībai, korejiešu burkānos bieži izmanto ķiplokus, čili, etiķi un citas garšvielas, kas pievieno papildu uzturvielas un antioksidantus.

Ieguvumi

Redzes: Burkāni ir bagāti ar beta-karotīnu, kas organismā pārvēršas par A vitamīnu. A vitamīns ir būtisks acu veselībai un redzes uzlabošanai.

Imunitātes Stiprināšana: C vitamīns un antioksidanti burkānos palīdz stiprināt imūnsistēmu, aizsargājot organismu pret infekcijām un slimībām.

Gremošana: Šķiedrvielas burkānos veicina labu gremošanu, novērš aizcietējumus un uztur zarnu veselību.

Sirds: Kālijs burkānos palīdz regulēt asinsspiedienu, savukārt antioksidanti samazina sirds slimību risku.

Āda: A vitamīns un antioksidanti veicina veselīgu ādu, aizsargājot to no saules bojājumiem un novecošanās pazīmēm.

Recepte

Lai pagatavotu autentiskus korejiešu burkānus, būs nepieciešamas sekojošas sastāvdaļas:

Sastāvdaļas:

500 g burkānu

3-4 ķiploka daiviņas

1 tējkarote cukura

1 tējkarote sāls

2 ēdamkarotes etiķa (vēlams ābolu vai balto vīna etiķi)

2 ēdamkarotes augu eļļas (vēlams saulespuķu vai sezama eļļa)

1 tējkarote maltā koriandra

1 tējkarote čili pulvera vai 1 svaigs čili pipars (pēc garšas)

Svaigi koriandra lapas (pēc izvēles)

Pagatavošana:

Burkānu Sagatavošana: Nomizo burkānus un sagriez tos gareniskās, plānās strēmelēs. To var izdarīt ar speciālu burkānu rīvi vai nazi.

Garšvielu Pievienošana: Lielā bļodā ieliec sagrieztos burkānus. Pievieno cukuru, sāli, maltu koriandru un čili pulveri (vai sagrieztu svaigu čili). Visu kārtīgi samaisi.

Ķiploki un Etiķis: Smalki sasmalcini ķiplokus un pievieno burkānu maisījumam. Pievieno etiķi un vēlreiz visu rūpīgi samaisi.

Eļļas Pievienošana: Uzkarsē augu eļļu pannā, līdz tā ir ļoti karsta, bet vēl nekūp. Uzreiz pārlej karsto eļļu pār burkānu maisījumu. Karstā eļļa palīdzēs atbrīvot un aktivizēt garšvielas. Visu samaisi.

Marinēšana: Atstāj burkānu maisījumu marinēties istabas temperatūrā vismaz vienu stundu. Ideāli, ja to var atstāt ledusskapī uz dažām stundām vai pat nakti, lai garšas labāk savienotos.

Pasniegšana: Pirms pasniegšanas, ja vēlies, pievieno svaigas koriandra lapas dekorēšanai.

Korejiešu burkāni ir lieliska uzkoda, kas labi sader ar dažādiem gaļas, zivju un dārzeņu ēdieniem. To var izmantot arī kā garnējumu salātiem vai pasniegt kopā ar rīsiem.

Korejiešu burkānu salāti

Kādas sastāvdaļas mums ir vajadzīgas:

Vistas fileja – 600 gr

Korejiešu burkāni – 300 gr

Siers – 300 gr

Olas – 5 gab

Sāksim gatavot:

Izvārīto fileju sagriež kubiņos, olu dzeltenumus un pusi siera sarīvē uz lielās rīves.

Visu sajauc ar majonēzi un liek veidnes apakšā.

Lasi vēl: Labākā mājās gatavoto sinepju recepte: Šo sinepju pagatavošana aizņem 5 minūtes

Kā otro kārtu, liek korejiešu burkānus un pārziež ar majonēzi.

Trešajā kārtā liek olu baltumu kas izrīvēta uz smalkās rīves un kārtīgi piemīca ar dakšiņu.

Virsējā kārtā uzliek pārējos sarīvēto sieru un labi piespiež ar dakšiņu.

Leave a Comment