4 pavasarīgas salātu idejas, kas derēs gan kā uzkoda, gan piedeva

Pavasaris ir laiks, kad daba mostas un ēdienkartē gribas ieviest svaigas, vieglas un veselīgas maltītes. Salāti ir lielisks veids, kā uzņemt daudz vērtīgu uzturvielu, tajā pašā laikā saglabājot vieglumu un garšas dažādību. Tos var pasniegt gan kā uzkodu, gan kā piedevu pie galvenajiem ēdieniem.

Šajā rakstā aplūkosim četras dažādas pavasara salātu receptes, kas ir ātri un vienkārši pagatavojamas, bet vienlaikus bagātas ar garšām un uzturvielām.

1. Spinātu, zemeņu un fetas siera salāti ar balzamiko mērci

Šie salāti apvieno pavasarīgus zaļumus, saldenās zemenes un vieglo fetas sieru, radot atsvaidzinošu un garšas līdzsvarotu kombināciju.

Sastāvdaļas:

150 g svaigu spinātu lapu

200 g svaigu zemeņu

100 g fetas siera

50 g valriekstu

2 ēdamkarotes balzamiko etiķa

1 ēdamkarote olīveļļas

1 tējkarote šķidra medus

Sāls un melnie pipari pēc garšas

Pagatavošana:

– Rūpīgi nomazgā un nosusini spinātu lapas. Ja spinātiem ir lielas lapas, tās var saplēst mazākos gabaliņos.

– Zemenes sagriez šķēlēs vai četrdaļās, atkarībā no to lieluma.

– Fetas sieru sadali mazos gabaliņos vai sadrupini ar rokām.

– Uzkarsē pannu un uz sausas pannas viegli apgrauzdē valriekstus, lai tie kļūtu kraukšķīgāki.

– Pēc tam tos sasmalcini rupjos gabalos.

Lasi vēl: Neaizstājams un lēts: kā lietderīgi izmantot etiķi dārzā

– Sagatavo mērci, samaisot balzamiko etiķi, olīveļļu, medu, sāli un piparus.

– Saliec salātu bļodā spinātus, zemenes, fetas sieru un valriekstus. Pārlej ar mērci un viegli samaisi.

Šie salāti ir lieliska izvēle kā viegla uzkoda vai kā piedeva pie grilētas vistas, zivīm vai gaļas ēdieniem.

2. Kraukšķīgie redīsu un gurķu salāti ar dilles mērci

Šie salāti ir ideāli piemēroti pavasara sākumam, kad redīsi un gurķi ir īpaši sulīgi un kraukšķīgi.

Sastāvdaļas:

200 g svaigu redīsu

1 garais gurķis vai 3–4 mazāki gurķīši

1 neliels saišķis diļļu

150 g grieķu jogurta

1 ēdamkarote citrona sulas

1 tējkarote sinepju

1 tējkarote medus

Sāls un melnie pipari pēc garšas

Pagatavošana:

– Nomazgā redīsus un gurķus. Redīsus sagriez plānās šķēlītēs, bet gurķi var sagriezt ripiņās vai puslokos.

– Smalki sakapā dilles.

– Sagatavo mērci, samaisot grieķu jogurtu, citrona sulu, sinepes, medu, sāli un piparus. Pievieno sakapātās dilles un rūpīgi samaisi.

– Bļodā sajauc sagrieztos dārzeņus ar mērci un atstāj salātus ledusskapī uz 10–15 minūtēm, lai garšas savelkas.

Šie salāti ir lielisks papildinājums pie ceptas vai grilētas zivs, kā arī pie kartupeļu ēdieniem.

3. Kvinojas un avokado salāti ar citronu mērci

Šie salāti ir lieliska izvēle tiem, kas vēlas sabalansētu un sātīgu maltīti ar daudz olbaltumvielām un veselīgajiem taukiem.

Sastāvdaļas:

150 g vārītas kvinojas

1 gatavs avokado

1 neliels sarkanais sīpols

100 g ķiršu tomātu

1 neliels gurķis

50 g fetas siera

1 ēdamkarote olīveļļas

1 ēdamkarote citrona sulas

½ tējkarotes ķiploku pulvers

Sāls un melnie pipari pēc garšas

Pagatavošana:

– Vāri kvinoju saskaņā ar instrukciju uz iepakojuma un ļauj tai atdzist.

– Avokado nomizo un sagriez kubiņos.

– Sarkano sīpolu sagriez plānās pusgredzenos.

– Gurķi un ķiršu tomātus sagriez nelielos gabaliņos.

– Fetas sieru sadrupini ar dakšiņu.

Lasi vēl: 5 vienkāršas un maciņam draudzīgas uzkodu receptes krāšņam svētku galdam

– Bļodā sajauc visas sastāvdaļas.

– Sagatavo mērci, samaisot olīveļļu, citrona sulu, ķiploku pulveri, sāli un piparus. Pārlej salātus ar mērci un samaisi.

Šie salāti ir pilnvērtīga maltīte un lieliski piemēroti veģetārai diētai.

4. Jauno kāpostu un burkānu salāti ar medus un sinepju mērci

Šie pavasarīgie salāti ir viegli, bet kraukšķīgi, un to pikantā mērce piešķir papildu garšas nianses.

Sastāvdaļas:

300 g jauno kāpostu

2 burkāni

1 ābols

50 g saulespuķu vai ķirbju sēklu

1 ēdamkarote medus

1 ēdamkarote dižonas sinepju

1 ēdamkarote ābolu etiķa

1 ēdamkarote olīveļļas

Sāls un pipari pēc garšas

Pagatavošana:

– Jaunos kāpostus smalki sagriez vai sarīvē.

– Burkānus un ābolu nomizo un sarīvē rupjā rīvē.

– Saulespuķu vai ķirbju sēklas viegli apgrauzdē uz sausas pannas, līdz tās kļūst aromātiskas.

– Sagatavo mērci, samaisot medu, sinepes, ābolu etiķi, olīveļļu, sāli un piparus.

– Sajauc visus dārzeņus ar sagatavoto mērci un pārkaisi ar grauzdētajām sēklām.

Šie salāti ir lieliska piedeva pie dažādiem gaļas ēdieniem, īpaši pie grilētas cūkgaļas vai vistas.

Šīs četras pavasara salātu receptes ir viegli pagatavojamas, veselīgas un lieliski piemērotas gan kā uzkodas, gan kā piedevas pie dažādiem ēdieniem. Izvēloties sezonālus produktus un sabalansētas sastāvdaļas, iespējams pagatavot daudzveidīgus un gardus salātus jebkurai gaumei.