Naftas cenas samazinās, jo mazinās bažas, ka Izraēla varētu vērsties pret Irānas naftas ieguves iekārtām

Ņemot vērā nesenos vājos Ķīnas ekonomikas datus un neskaidrību par iespējamiem stimulējošiem pasākumiem, naftas tirgi ir zaudējuši dinamiku, kas Eiropas tirgos velk uz leju enerģijas akciju cenas.

Jēlnaftas cenas strauji kritās pēc ziņām, ka Izraēla, iespējams, atturēsies no vēršanās pret Irānas naftas vai kodoliekārtām, veicot jebkādus iespējamos atbildes pasākumus, neraugoties uz to, ka premjerministrs Benjamins Netanjahu norādīja, ka Izraēla patstāvīgi pieņems lēmumu par savu reakciju. Šīs ziņas izskanēja pēc diskusijām starp galvenajiem līderiem, lai gan oficiāls paziņojums netika sniegts.

Brent decembra līgums otrdien samazinājās par 4,14% līdz 74,25 ASV dolāriem par barelu, savukārt West Texas Intermediate (WTI) novembra līgums otrdien saruka par 4,4% līdz 70,58 ASV dolāriem par barelu. Abi etaloni nokritās līdz zemākajam līmenim kopš 2. oktobra, dienu pirms Irānas ballistisko raķešu uzbrukuma Izraēlai, neraugoties uz nelielu atkopšanos Āzijas sesijā trešdien.

Pagaidām naftas tirgi ir izdzēsuši lielāko daļu guvumu, ko izraisīja Tuvo Austrumu saspīlējuma eskalācija oktobra sākumā, jo ekonomiskās bažas aizēno ģeopolitiskos notikumus. OPEC grupa arī samazināja savas prognozes par pasaules naftas pieprasījuma pieaugumu 2024. un 2025. gadā, galvenokārt Ķīnas pieprasījuma samazināšanās dēļ.

Ņemot vērā nesenos vājos Ķīnas tautsaimniecības datus un neskaidrību par iespējamiem stimulējošiem pasākumiem, naftas tirgi zaudēja impulsu, kas Eiropas tirgos vilka uz leju enerģijas akciju cenas. Lielāko naftas un gāzes ražotāju, tostarp TotalEnergies, BP un Shell, akciju vērtība otrdien samazinājās par 3-5 %.

Naftas pieprasījums samazinās Ķīnas ekonomikas grūtību apstākļos

Starptautiskās Enerģētikas aģentūras (IEA) ziņojumā norādīts, ka gaidāms, ka 2024. un 2025. gadā naftas pieprasījums pieaugs tikai uz pusi lēnāk nekā 2022. un 2023. gadā, galvenokārt Ķīnas pieprasījuma samazināšanās dēļ.

Ziņojumā teikts: “Ķīna ir izaugsmes palēnināšanās pamatā, jo gan šogad, gan nākamgad tā veido aptuveni 20 % no globālā pieauguma, salīdzinot ar gandrīz 70 % 2023. gadā”.

Otrdien OPEC+ arī samazināja savu naftas pieprasījuma prognozi 2024. un 2025. gadam. Tagad grupa paredz, ka 2024. gadā naftas pieprasījums palielināsies par 1,93 miljoniem barelu dienā, kas ir par 2,03 miljoniem barelu dienā mazāk nekā iepriekšējās aplēsēs. Prognozes samazināšana tika skaidrota arī ar Ķīnas pāreju uz zaļo enerģiju.

Ķīna nesen ziņoja par vājāku, nekā gaidīts, inflāciju septembrī, kam šonedēļ sekoja neapmierinoši eksporta un importa dati. Lai gan valsts septembra beigās ieviesa plašu stimulēšanas pasākumu kopumu, kas uz laiku veicināja jēlnaftas cenas, valdība vēl nav sniegusi detalizētus pasākumus uzņēmējdarbības konfidences veicināšanai.

Tirgus uzmanības centrā tagad ir Ķīnas mājokļu ministra preses brīfings ceturtdien un vairāki galvenie ekonomiskie rādītāji, tostarp 3. ceturkšņa IKP, kas tiks publicēti piektdien. Tomēr šie notikumi, iespējams, būtiski nemainīs naftas tirgus pamatrādītājus, jo jebkurš politikas pasākumu izraisītais atveseļošanās, visticamāk, būs īslaicīgs, līdz varēs pilnībā realizēt to ietekmi.

Eiropas enerģētikas nozares lejupslīde

Otrdien, krītoties jēlnaftas cenām, strauji samazinājās lielāko enerģētikas nozares uzņēmumu akcijas, TotalEnergies krītoties par 4.8%, Shell – par 3.4%, bet BP – par 3.9%.

Enerģētikas sektors ir viens no Eiropas tirgos ar sliktākajiem rādītājiem – pagājušajā nedēļā tas samazinājās par 2,7 %, bet kopš pagājušā gada – par 6 %, salīdzinot ar Euro Stoxx 600 indeksa pieaugumu par 8,8 %.

Enerģētikas uzņēmumi saskaras ar vairākām problēmām, tostarp Ķīnas pieprasījuma samazināšanos, ASV naftas ražotāju konkurenci un regulatīviem šķēršļiem Eiropas Savienībā.

Tikai pirms nedēļas BP paziņoja, ka atteiksies no saviem plāniem līdz 2030. gadam pārtraukt naftas un gāzes ieguvi, jo Lielbritānijas uzņēmums samazina savus enerģētikas pārejas centienus, mēģinot atgūt investoru uzticību. Arī vietējais konkurents Shell ir samazinājis savu koncentrēšanos uz atjaunojamo enerģiju.

 

Leave a Comment