ASV pārbauda Ilona Maska uzņēmumu Tesla saistībā ar pašbraucošām sistēmām

ASV aģentūra, kas atbild par ceļu satiksmes drošības regulēšanu, piektdien atklāja, ka tā pārbauda Tesla pašbraucošās programmatūras sistēmas.

Nacionālās ceļu satiksmes drošības administrācijas (NHTSA) veiktais novērtējums attiecas uz 2,4 miljoniem Tesla transportlīdzekļu, kas izgatavoti no 2016. līdz 2024. gadam. NHTSA rīcība ir pirmais solis ceļā uz iespējamu atsaukšanu, ko aģentūra varētu vērst pret uzņēmumu, kuru vada tehnoloģiju miljardieris Ilons Masks.

Tesla piektdien uz BBC jautājumu par izmeklēšanu uzreiz neatbildēja.

NHTSA sākotnējais novērtējums veikts pēc četriem ziņojumiem par avārijām, kurās izmantota Tesla “pilnīgas pašbraukšanas” jeb FSD programmatūra.

Aģentūra norādīja, ka avārijās bija samazināta redzamība uz ceļa braucamās daļas, ko izraisīja migla vai saules atspīdumi. Vienā no negadījumiem Telsa traģiski notrieca gājēju, bet vēl vienā negadījumā kāds tika ievainots, norādīja NHTSA.

Novērtējuma mērķis ir noteikt, vai Tesla pašbraucošās sistēmas spēj noteikt un atbilstoši reaģēt uz ierobežotas redzamības apstākļiem. Tajā arī tiks pārbaudīts, vai līdzīgos apstākļos ir notikušas citas pašvadāmas automašīnas izraisītas avārijas.

Aģentūra savā paziņojumā norādīja, ka, neraugoties uz marķējumu, pilnīga pašbraukšana patiesībā ir “daļēja braukšanas automatizācijas sistēma”.

NHTSA paziņojums tika publicēts nedēļu pēc Maska spožās kiberauto prezentācijas Warner Bros. studijas laukumā Burbankā, Kalifornijā. Pasākuma laikā Masks paziņoja, ka pilnībā autonoma robotaxi koncepcija, kas darbojas bez pedāļiem un stūres, tirgū būs pieejama līdz 2027. gadam.

Taču daži analītiķi un investori nebija sajūsmā. Uzņēmuma akciju vērtība kopš Cybercab ieviešanas ir samazinājusies par 8 %. Pēc NHTSA paziņojuma akcijas lielākoties bija stabilas.

Atšķirībā no Waymo, pašbraucošā uzņēmuma, ko pārvalda Google mātesuzņēmums Alphabet, Tesla autonomās sistēmas lielā mērā balstās uz kamerām un mākslīgo intelektu.

Maska pieeja izmaksā lētāk nekā augsto tehnoloģiju sensoru, piemēram, Lidar un radaru, ieviešana, kas ir ļoti svarīgi Waymo bezvadītāja automobiļu programmā.

Leave a Comment